Nejlepší české hodinky: průvodce 4+1 vybranými značkami

I české hodinky mohou být špičkové. Své o tom ví zejména patrioti a sběratelé. Ať už mezi ně patříte nebo ne, zde jsou vybrané české značky, které stojí za vaši pozornost díky designu, materiálům a kvalitě zpracování. 

dýnko hodinek Robot

Dýnko hodinek ROBOT, které se vyrábějí v Novém Městě nad Metují.

Hodinky PRIM z Česka i z Číny

Primky netřeba dlouze představovat. Kdysi legendární československá značka vyvolává nostalgii pořád, má to ale háček. PRIM je dnes na trhu s českými hodinkami zastupován hned dvěma společnostmi

Společnost ELTON hodinářská, nástupce původního výrobce, produkuje originální české náramkové hodinky přímo ve vlastní manufaktuře v Novém Městě nad Metují a na tradici tak navazuje prakticky.

Firma MPM-Quality se sídlem ve Frýdku-Místku má sice v držení původní značku legendárních hodinek s bochánkovým logem, a zřejmě i výhradní právo, netají se ovšem tím, že české hodinky montuje z dovezených dílů (včetně těch čínských). 

čtyři loga Prim vedle sebe

První tři loga značky Prim patří Novému Městu nad Metují. Čtvrté logo je značky Prim z Frýdku Místku.

Detaily prodeje ochranných známek obou firem a jejich používání jsou jádrem letitých soudních sporů, které dosud nemají finální resultát. 

Kvalitu produktů můžete u obou otevřených rivalů posoudit sami podle mnoha kritérií: původu komponentů, zvolených materiálů i technologických postupů. 

MPM-Quality, kvantita v podhůří Beskyd

Firma je rozdělena na několik divizí a kromě hodinářského zboží nabízí také reklamní předměty, kancelářské potřeby a v nabídce má dokonce i stavební stroje.

Část hodinek najdete pod separátní značkou MPM Time a je zřejmé, že se zde jede na kvantitu. Vybrat si můžete v mnoha kategoriích: hodinky, hodiny, budíky, meteostanice a řemínky

detail číselníku hodinek prim na pánské ruce

Pánské hodinky Prim Sport Tritium GMT jsou vyráběny jako limitovaná edice v počtu 200 kusů. Zdroj: eshop.prim-hodinky.cz

V hodinkách samotných pak můžete vesele brouzdat také v podkategoriích pánské, dámské, kapesní, dětské, a dokonce i smart watch

Dohromady pak najdete v e-shopu frýdecko-místecké firmy přes 1000 produktů

Značku českých hodinek PRIM přitom musíte hledat v samostatné větvi oficiálního e-shopu, kam jsme se podívali na etalony kvality: klasické pánské hodinky a limitované edice

V první kategorii najdeme třeba model PRIM PRIMÁTOR ve 4 barevných variantách za cenovku lehce přesahující 40 tisíc korun. Hodinky s automatickým nátahem nesou kalibr STP5-15

číselník hodinek Prim Primátor

Limitovaná edice hodinek Prim Primátor II. v počtu 80 kusů. Zdroj: eshop.prim-hodinky.cz

Chlubí se 26 kameny vyrobenými na zakázku někde ve Švýcarsku. Tyto české hodinky tak nejsou úplně české a další detaily, kterými bychom nakoukli pod pokličku, web neprozrazuje.

Jak jsou na tom limitky?

V nabídce jich je téměř 40. Nejlevnější pořídíte za necelých 14 tisíc korun, nejdražší pak za 149 000 korun

Jde o model PRIM Tourbillon Orloj a vyrobeno bylo “jen” čtyřicet kusů. Hodinky jsou z nerezové oceli a hodináři použili na ciferníku fasované indexy s diamanty, rubíny a safíry. 

V limitkách najdete dále modely STEFANIK, DAKAR 2023, SYMBOL ČSR či AVIATOR. Všechny odkazují na historii a snaží se vytěžit i něco ze současnosti (firma se chlubí tím, že je dodavatelem Českého olympijského týmu).

Patrná je snaha pokrýt vše v kvantitativně masivním portfoliu od nejlevnější produkce hodinek za sto šedesát korun přes “zlatý střed” až po kousky pro náročné zákazníky.

dýnko hodinek prim

Individuální úprava, kterou vám nabídnou ve firmě Prim. Zdroj: eshop.prim-hodinky.cz

Firma nabízí také možnost individualizace. Jde však pouze o standardní techniky, jako je gravírování laserem, tamponový tisk, UV tisk nebo mechanická gravírka v 18 definovaných fontech.

Jméno vyvolené, syna nebo firmy může nést boční části pouzdra, víčko, rotoru, ciferník, korunka a samozřejmě krabička. Firma přitom sází na známá česká regionální či republiková oborová jména a v prezentaci úspěšně individualizovaných produktů najdete Budvar, Zapa Beton, HZS ČR nebo kapelu Mirai.

MPM Time má jistě co nabídnout každé zboží má svého kupce.

Manufacture Prim 1949 by Elton hodinářská

Tady jsme už na první pohled někde jinde. V nabídce najdete slušných 25 modelových řad českých hodinek a e-shop dovoluje filtrovat také podle kolekcí (otázkou ovšem je, zda méně není někdy opravdu více). 

Co si oko znalce prohlíží jako první? Samozřejmě opět ikonické modely a limitované edice.

dýnko hodinek Prim

Hodinky s příběhem. Limitovaná edice Zikmund a Hanzelka vzdává hold naší nejznámější cestovatelské dvojici. Zdroj: prim.cz

Ikonám vévodí vyhlášený PRIM DIPLOMAT. Ten se dočkal revize v roce 2023 a bronz mu sluší. Jeden z nejznámějších modelů 60. let ukrývá originální PRIM kalibr s ručním nátahem a 17 ložiskových kamenů.

Ani novoměstský výrobce, který se považuje za jediný originál, není v technických popisech zvlášť štědrý a přednost dává místy líbivým popiskům o genezi designu a reminiscencím na zašlou historii. 

Pokud jde zájemci hlavně o design a styl, může si vystačit a podobně na tom bude s limitovaným modelem PRIM ARMA. Hodinky vystavěné na designu legendárního modelu Orlík mají ambici mířit do tržní niky hráčů online válečných her

Přestože jsou kousky řemeslně povedené, otázka je, kdo z fanoušků bude chtít sáhnout do kapsy pro více než 100 tisíc korun.

Army hodinky Prim

Limitka Prim Army čítá 128 kusů. Odkazuje svou symbolikou na prostředí tvůrců počítačových her. Zdroj: prim.cz

Zmínit je třeba právě i české hodinky PRIM Orlík. Když toto slovo vyslovíte před sběratelem, zajiskří mu oči. Původní nenápadné šedé hodinky s kruhovým pouzdrem a gumovým řemínkem mezi sběratelskými primkami kralují. Pro vojenské potápěče jich kdysi vyrobili pouze 300 kusů. Jak hraje jejich revival

V nabídce pro konec roku 2023 najdeme model navržený pro dámy PRIM Orlík 38 D LE. V designu kombinuje černou s detaily z růžového zlata. O strojku se toho ale moc nedozvíme a je otázkou, zda cena za kus hodinek z řady limitované na 60 kusů atakující 200 000 korun odpovídá skutečné hodnotě.

Co se týče vnitřních částí a strojků těchto českých hodinek, budiž novoměstským ke cti, že produkují 8 typů strojků vlastní konstrukce

Průhled na strojem Prim Orlik

Průhled na strojek hodinek Prim Orlík. Zdroj: prim.cz

I Elton hodinářská nabízí možnost individualizace, například korunku lze vykrýt keramikou, což vytváří pozoruhodně customizovatelný detail pro toho, kdo jej hledá. 

K dobru lze Manufacture Prim 1949 přičíst i ucelený renovační program pro vybrané modely hodinek z dob, kdy byl PRIM zcela nepochybně PRIM.

Podobně jako u předchozího producenta je i zde otázkou, jak vysoko je ambasadorská zástava zvednuta prostřednictvím jmen jako Adéla Sádlová či Jarda Kočárek

Konkurence je v produkci českých hodinek poměrně velká a o nejúspěšnějších rozhodne –⁠ což je ve světě tikajících strojků kouzlo neúprosného –⁠ čas. Pojďme dál.

Prokop & Brož, solitérní značka pro sběratele

Pokud už vlastníte něco od Omegy, Rolexy nebo jste fanoušky značky Patek Phillipe, může vás zaujmout česká značka, která je na řemeslné špičce celou dekádu.

Jan Prokop a Martin Brož jsou ale ve hře už 25 let a práci mají dobře rozdělenou. První jmenovaný byl dlouho let akcionářem Elton hodinářská a k českým hodinkám má proto blíž než kdo jiný.

Společnost Prokop & Brož vznikla v roce 2012 a dnes představuje zakázkovou výrobu solitérních českých hodinek, malých privátních a rodinných či rodových sérií. Drtivou většinu zákazníků přitom tvoří ti, kteří chtějí něco výjimečného. 

číselník hodinek František Kupka Salon dAutomne

Limitovaná edice hodinek z bílého zlata na počest Františku Kupkovi. Zdroj: prokop-broz.cz

Zásadní model představuje František Kupka Salon d'Automne Paris 1912. Jde o první sérii, kterou pánové uvedli na trh. Limitka z bílého zlata vznikla k výročí 100 let od představení abstraktních obrazů Dvoubarevná figura a Teplá chromatika českého grafika, malíře a ilustrátora světového významu.

Debut značky Prokop & Brož z roku 2012 vyrobený v limitní edici znamenal novou kapitolu české hodinařiny. Model je osazen originálním autorským strojkem (odvozeným od švýcarského ETA) a vzhledem připomíná nejlepší smalty dobových kapesních hodinek.

V těchto českých hodinkách se nachází unikátní retrográdní mechanismus (výrobce uvádí, že oslovil i hodináře ve Švýcarsku). Výsledkem je netradiční postavení hodinové a minutové ručičky, které se na konci cyklu vrátí do původní polohy.

K hodinkám dostanete v kůží čalouněné krabičce manžetové knoflíčky dle návrhu Václava Cíglera, zlomek kamene z Kupkova rodného domu s ručně vyrytým vzorem jeho podpisu a knihu o Kupkovi a výstavě, po níž mají hodinky své jméno.

Vyrobeno bylo pouze 12 kusů. Jedná se tedy o silně limitovanou edici a jeden exemplář těchto českých hodinek pořídíte za sumu 680 tisíc korun.

Právě cenová hladina dělá z hodinek značky Prokop & Brož produkty, které poměrně jasně predisponují budoucí majitele této osobité produkce. 

pohled na hodinky Prokop Brož Spirala

Kde se vzal název hodinek Spirála? Václav Cigler pojednává o tom, že se vesmír stále rozpíná, pak je správný charakter času definovatelný spíše spirálou. Zdroj: prokop-broz.cz

Nestandardní způsoby zobrazování času a dalších funkcí jsou pro značku Prokop & Brož signifikantní. U modelu Spirála se nepohybuje hodinová ručička, nýbrž číselník. Spodní polovinu přitom zakrývá směrem k šesté hodině řada metalizovaných skel. Důvod? Za určitých okolností rozkládají sluneční světlo na duhu.

Unikátní skleněný sendvič zde vytváří žaluzii. Při pohledu zešikma ukazuje celou grafiku číselníku. Pokud se na něj ale podíváte kolmo na číselník (což dělá takto většina z nás), žaluzie se z větší části uzavře. Model tím dává najevo, že čas se odečítá pouze v horní polovině, která v daný okamžik znamená den či noc podle převažující barvy kotouče.

Pohled na bílý číselník hodinek Prokop a Brož

Kolekce hodinek Solitéry jsou vyrobeny vždy na základě individuální specifikace. Zdroj: prokop-broz.cz

Malá, ale významná značka českých hodinek je výrazně řemeslně a filozoficky orientovaná, má dílnu ve spodní části Václavského náměstí v Praze a její vize je jasná. 

S produkcí do sta kusů hodinek ročně přinášet zcela ojedinělé nápady, zhmotňovat abstraktní ideje a z klientů v mnoha případech dělat spoluautory svých děl. 

V nabídce najdete pod hlavičkou výrobce české hodinky v kategorii solitéry, sáhnout můžete i do limitovaných sérií nebo být u zrodu unikátního kusu (vše s doživotní servisní službou). 

Připravte si na ně ale třeba i miliony korun.  

Luděk Seryn, ztělesnění hodinářské kreace

Pokud vás předchozí autoři českých hodinek neoslovují, možná patříte mezi vyvolené, které uspokojí pouze jméno Luděk Seryn. Tato hodinářská postava snadno snese bez pejorativního nádechu označení zjev. 

Fenomenální hodinář tvoří doma ve svém ateliéru, který je dokonale vybavenou hodinářskou dílnou a vytváří díla budící mezinárodní pozornost.

Rodák z moravské Mohelnice měl díky otci automechanikovi k pohyblivým částem různých strojů blízko od dětství. K výrobě hodinek se dostal záhy jako učeň známého hodinářského učiliště v Polné u Jihlavy, leč oprava a montáž standardních strojků ho přivedla k vlastní osobité tvorbě.

Dámské hodinky Seryn

Hodinky Jitka Rotation existuje pouze jediný exemplář. Zdroj: serynwatches.com

Dnes patří Luděk Seryn nejen mezi českou, ale i evropskou hodinářskou špičku. Serynovi se povedlo něco, co se podaří jen nemnoha: vyvinout zcela jedinečný hodinový strojek. 

Najdete jej v modelu českých hodinek s názvem Karel Rotation a soukolí je to bez nadsázky unikátní. Prostřední část strojku rotuje a jednou za 8 hodin se otočí kolem své osy. Sama pak nese další dvě části. Jedna řídí pohyb ručiček a druhá s automatickým nátahem dodává energii

Nejvyšší řada českých hodinek Rotation z ateliéru Luďka Seryna je jedinečná svou otočnou základnou se dvěma samostatnými strojky. Ty jsou v přímé závislosti a pracují souběžně. 

Stroj pohání dva pérovníky natahované automatickým mechanismem upevněným na zadním statickém můstku hodinek (energii dodává na 40 hodin). Platinový rotor je rafinovaně připevněn na safírovém okruží tak, abyste ho při čelním pohledu hned nespatřili. 

Pohled na hodinky Seryn Ro-18

Hodinky Luděk Seryn R-18 vznikly ve spolupráci s Galerií Aleš a Karin Knupp. Zdroj: serynwatches.com

Mechanismus je světově výjimečný a opatřený patentem. Podstatnější skutečností však je, že tento majstrštyk vynesl Seryna až do curyšské Académie Horlogère des Créateurs Indépendants, kde stanul v roce 2021 jako vůbec první Čech. 

Úspěch podtrhuje fakt, že v síni slávy světových mistrů hodinářů aktuálně najdeme jen 35 lidí včetně jmen jako Ludovic Ballouard, Miki Eleta či Antoine Preziuso..

Obvyklá cena českých hodinek se značkou Luděk Seryn se dnes pohybuje v rozmezí 400-600 tisíc korun

Do kapsy můžete ale sáhnout mnohem hlouběji: model Imperátor patří s cenou 2 miliony korun mezi nejdražší české hodinky, jaké kdy byly u nás vyrobeny.

ROBOT, české hodinky se skvělým designem

Pokud je váš zájem o české hodinky živý a sledujete dění, vznik, vývoj a růst mimořádně zajímavé značky ROBOT vám nemohl uniknout. Počin vznikl z nefalšovaného entuziasmu někdejšího podnikatele v automotive Josefa Zajíčka

Josef Zajicek zakladatel značky ROBOT

Josef Zajíček, zakladatel značky ROBOT dříve zvané Bohematic. Zdroj: soukromý archiv pana Zajíčka

Zajíčkova snaha vklínit se do vydatné konkurence byla hned na začátku korunována úspěchy. Je za nimi potřeba vidět především zručné hodináře, jejichž část do nového týmu přešla z novoměstské fabriky PRIM

Pod značkou ROBOT, kterou také najdete v centru českého hodinářství v Novém Městě nad Metují, vznikají špičkové hodinky za přijatelné ceny. Je za nimi vidět píle, zručnost a um zkušených mistrů hodinářského řemesla.

Schopný management vede firmu rukou citlivou k projektům, které mají velký umělecký přesah a potenciál stát se značkou s výraznou sběratelskou hodnotou.

Mezi první počin, který úspěšně rozvířil vody odborné i laické veřejnosti, lze zařadit modely série GRAPHIC SUTNAR. Připomínají to nejlepší z českého grafického designu a jsou poctou věhlasnému Ladislavovi Sutnarovi.

Tyto zajímavé české hodinky navíc nesou švýcarské strojky z nejlepších manufaktur Eterna a Manufacture La Joux-Perret. 

pohled na pouzdro hodinky ROBOT Sutnar

Hodinky ROBOT Sutnar vzdávají poctu avantgardnímu umělci Ladislavu Sutnarovi.

Pokud patříte mezi patrioty, české hodinky ROBOT byste měli prozkoumat hlouběji. Produkce značky totiž oprašuje zajímavé příběhy z dějin Československa a zdaleka se přitom neomezuje jen na oblast umění.

Příkladem je vynikající modelová řada ROBOT AERODYNAMIC. Odkazuje na třicátá léta 20. století a éru obrovského industriálního rozmachu, jmenovitě na severomoravskou Kopřivnici se světoznámým konstruktérem Hansem Ledwinkou a jeho aerodynamickým vozem Tatra T77

Pokud vás baví kvalitní hodinové strojky a automobilová historie zároveň, možná vám tyto české hodinky trochu zamotají hlavu: vybírat můžete ze 7 fascinujících modelů. Kralují mezi nimi podzimní novinky roku 2023, a to ROBOT AERODYNAMIC TITANIUM GREEN a ROBOT AERODYNAMIC COBALT BLUE 

boční pohled na hodinky AERODYNAMIC Copper Brown

Hodinky ROBOT Aerodynamic připomínají významné české prvenství.

V pouzdrech z tryskaného titanu najdete strojky s mechanickým nátahem a v obou případech dostanete za cenu 158 tisíc korun špičkové české hodinky se specifickým designerským rukopisem pražského studia Olgoj Chorchoj

České hodinky ROBOT mají poměrně široké, ale kompaktní portfolio a kromě již vyprodaných limitek jsou k dispozici další mimořádně povedené modelové řady. Příkladem je nová a bytostně elegantní dámská edice hodinek ROBOT IDA.

Vznikla ve spolupráci s přední českou designérkou Lucií Koldovou a inspirací se zde stalo dílo proslulého československého umělce Františka Víznera. Jeho skleněné vázy, plastiky a mísy jsou součástí množství interiérů slavných českých staveb i sbírek. 

Tyto špičkové české hodinky dostanete ve verzích Rose Gold, Nera a Silver za cenu 88 tisíc korun.

ROBOT přitom nabízí vyváženou kombinaci kvality, designu a ceny. Synergie těchto zásadních veličin se projevuje i v modelových řadách MINOR či APLOS.  

Pokud byste si rádi pořídili české hodinky se sběratelskou hodnotou s potenciálem dalšího růstu, značka ROBOT si zaslouží pořádný fokus a výběr modelu, který bude dokonale konvenovat s osobitým nastavením budoucího majitele – protože sami osobité rozhodně jsou.

Nejoblíbenější modely značky ROBOT: