Recenze Garmin Forerunner 165 Music: za málo peněz spousta muziky

Garmin nedávno představil nový model v řadě Forerunner. A proč jej inženýři v Garminu vymysleli? Dle mého názoru zejména kvůli tomu, že ve svém portfoliu Garmin ještě nemá levný model s AMOLED displejem a velkou řadou funkcí. Nebo nám tím chce Garmin říct, že displejům s MIP technologií pomalu ale jistě odzvonilo? To se budeme muset nechat překvapit. Co ale můžeme s určitostí říct je to, že model Forerunner 165 Music je takový mezistupeň mezi nejlevnějším a nejzákladnějším modelem Forerunner 55 a dražším modelem Forerunner 265. Na jeho podrobnější rozbor se pojďme podívat níže.

garmin-forerunner-165 na pánské ruce

Základní běžecký model Garmin Forerunner 165 svou velikostí skvěle sednou na pánskou i dámskou ruku.

Specifikace

Srovnání s podobným modelem nelze dobře udělat, protože poslední model řady 1xx byl model Forerunner 110 a to je už pěkná řádka let. Za tu dobu se toho spoustu změnilo, vznikly nové technologie, a tak si pojďme níže sepsat klíčové specifikace nového modelu 165.

  • dotykový AMOLED displej 1,2” (rozlišení 390×390 pixelů)
  • chemicky tvrzené sklo a plastové pouzdro
  • multi-GNSS (bohužel ne vícepásmové) GPS
  • barometrický výškoměr
  • optický snímač srdečního tepu ELEVATE V4
  • hmotnost: 39 g
  • 20mm řemínek, vyměnitelný se systémem QuickRelease
  • bezkontaktní platby Garmin Pay (všechny edice)
  • offline hudba pro Spotify/Deezer/Amazon Music/MP3 (pouze hudební edice)
  • výdrž baterie až 11 dní v hodinkovém režimu (s úsporou baterie až 20 dní), dále 19 hodin s GPS, v režimu multiGNSS až 17 hodin a při používání s hudbou až 6,5 hodiny
  • cena 6 990,- bez hudby, s hudbou pak 7 990,- Kč

Dle mého je výbava za zmíněnou cenu celkem slušná a jistě zaujme širokou škálu běžců. Benefit vidím v opravdu nízké hmotnosti, protože je na ruce téměř necítíte.

Vivoactive 5 Forerunner 165 Forerunner 265
velikost pouzdra 42,2 mm 43 mm  46 mm
displej AMOLED AMOLED AMOLED
rozlišení displeje 390 x 390 pixelů 390 x 390 pixelů 390 x 390 pixelů
sklo Corning Gorilla Glass 3 chemicky tvrzené Corning Gorilla Glass 3
výdrž baterie až 11 dní až 11 dní až 13 dní
řemínek Quick Release 20 mm 20 mm 22 mm

Ovládání – tlačítka nebo dotyk

Forerunner 165 má 5 základních tlačítek, stejně jako většina dalších modelů Garmin. Tři tlačítka jsou na levé straně – ty využijete především pro navigaci v nabídkách. Zbylé dvě se nachází vpravo a slouží pro potvrzování nebo spuštění/zastavení aktivity. Pokud by vás zmíněná tlačítka neoslovila, můžete přejít na ovládání dotykem. Sám za sebe mohu říct, že je tento způsob pohodlnější, rychlejší a preferuji ho před tlačítkovým ovládáním (mimo aktivitu). Když hodinky vybalíte z krabice, je dotyk ve sportovní aktivitě zakázán, což jde však jednoduše změnit.

 bok hodiinek garmin forerunner 165

Hodinky můžete nastavovat pomoci tlačítek nebo dotykového displeje.

Displej – menší, ale s dostatečným rozlišením

Pojďme se podívat na displej Forerunnerů 165. Ten dostaly ve velikosti 1,2“ s rozlišením 390×390 pixelů. Ve výchozím nastavení je displej Forerunner 165 umístěn v takzvaném „režimu gest“. Tzn., že displej se rozsvítí pouze při zvednutém zápěstí a přesnou funkčnost mohu sám s jistotou potvrdit (Garmin na tomto již hodně zapracoval). V tomto režimu získáte až 11 dní výdrže baterie. Dále lze hodinky přepnout do režimu „Always-on“ - displej se jednoduše ztlumí, pokud máte zápěstí dole, a k jeho rozjasnění dojde v momentě, kdy ruku zvednete nebo nakloníte směrem k sobě. V tomto režimu by měla výdrž hodinek dosáhnout 4 dnů, což odpovídá testování, kterému jsem hodinky podrobil. Udávané 4 dny jsou opravdu reálné při 1-2 hodinové aktivitě s GPS záznamem (především běhu) každý den.

Pokud bych se měl ještě zaměřit na velikost displeje, tak na běžené sportovní aktivity je opravdu dostatečná. Na displeji si zobrazíte maximálně čtyři datová pole na jedné obrazovce. Není to sice mnoho, ale na základní údaje to stačí. Ty další a pro vás nezbytné, si můžete nastavit na další obrazovky. Menší počet datových polí je zkrátka cenou za lehčí a menší tělo hodinek.

Co se týče sytosti barev a rozlišení, tak je v porovnání s modely 265 a 965 nižší. Ovšem nemůžeme se ničemu divit, když se jedná o opravdu základní model vybavený AMOLEDem.

A jak je na tom navigace map? S ohledem na menší displej může být čitelnost obtížnější, nicméně při nastavení většího měřítka nejde o tak velký problém. A to i díky již zmiňovanému AMOLEDu. Na přímém slunci je obraz také hezky čitelný a jasný. Čtení navigace vám tak nebude dělat problém.

displej hodinek garmin forerunner 165 s mapami

Hodinky nemají TOPO mapy, ale využít můžete navigaci po křivce.

Jistě vás bude zajímat i chování displeje při spánku. Nemusíte se ničeho bát, protože v režimu spánku se displej gestem vůbec nerozsvítí. Jeho aktivaci provedete pouze dotekem a díky tmavšímu režimu se nemůže stát, že by vás probudil. Tohle má Garmin opravdu promyšlené.

Další výhodou AMOLEDu je bezpochyby svítilna. K dispozici jsou tří úrovně bílého světla a jedna úroveň červeného, které doporučuji zejména na přisvícení v noci. Dostanete se k němu přes nabídku ovládacích prvků, nicméně mnohem jednodušší je nastavení dvojkliku na tlačítko LIGHT.

V závěru této kapitoly bych rád zmínil ciferníky, kterých máte už v základu k dispozici spoustu. Tyto ciferníky jsou plně přizpůsobitelné, stejně jako u ostatních modelů od Garminu. A pokud by se vám zdálo, že jich není dostatek, další si lze stáhnout přes aplikaci Garmin Connect IQ.

hodinky garmin forerunner 165 ve tmě se zapnutou svitilnou

V hodinkách je možné rozsvítit displej a použít jako svítilnu. Využít můžete různé intenzity svíceni a taky barvu.

Optický snímač ELEVATE 4 a další snímače

Model Forerunner 165 dostal starší optický snímač ELEVATE 4, což se dalo přepokládat, protože si Garmin musí tu nejlepší výbavu šetřit pro svoje vyšší modely. Co se týče přesnosti, tak ta není úplně špatná, ale oproti ELEVATE 5, kterou je osazen například model Epix 2, je měření méně přesné a takové kostrbatější. Ovšem na základní měření a přehled o tom, zda neběžíte v příliš vysokých tepech, to bohatě stačí. 

Garmin forerunner 165 pohled zezadu na snímač tepu

Hodinky nemají nejnovější snímač, ale ELEVATE 4, což se u levnějších hodinek dalo očekávat.

ELEVATE 4 zvládne mimo jiné měřit i hladinu okysličení krve (Pulse Ox neboli Pulsní oxymetr). Jeho měření má dvojí nastavení – pouze ve spánku nebo po celý den. Při nastavení měření během dne se připravte na velkou spotřebu baterie. Dále je důležité zmínit, že ELEVATE 4 nemá přípravu na měření EKG, což není zase takový problém, neboť stále není známo kdy a zda vůbec bude Garmin tuhle vychytávku nabízet.

Kromě ELEVATE 4 je model Forerunner 165 vybaven také barometrickým výškoměrem (díky kterému hodinky měří vystoupaná patra), kompasem, akcelerometrem, teploměrem a snímačem okolního světla, který je využíván k rozsvěcování displeje.

Metriky a chytré funkce – za málo peněz spousta muziky

Chcete vědět, jak kvalitně spíte? Pokud ano, spěte po boku těchto hodinek. Ty vám budou každou noc automaticky sledovat kvalitu vašeho spánku, zobrazí vám mimo jiné i dobu usnutí a probuzeni, fáze spánku a nechybí ani skóre jeho kvality. Co se týče hodnoty měření, tak ta celkem přesně korelovala s tím, kdy jsem usnul a kdy jsem se probouzel.

pohled na displej hodinek s grafem spanku

Hodinky zaznamenávají automaticky spánek. Navíc si můžete přes den nově zaznamenat i zdřímnutí.

Dále vám pak hodinky během noci změří VST (Variabilita srdečního tepu). Hodinky měří konstantní hodnoty a poté je zobrazují v 5minutových krocích do grafu časové osy. Tento graf také ukazuje vaše maximální hodnoty pro danou noc. Graf je většinou dosti rozkolísaný, což je vzhledem ke střídání jednotlivých fází spánku ale naprosto normální. Pokud bych měl porovnat měření s vyšším modelem Epix 2, tak to se zase tolik nelišilo. Abyste dostali kompletní analýzu HRV, budete muset s hodinkami spát minimálně 19 dní v kuse.

Stejně jako u jiných modelů, tak i zde je k dispozici ranní zpráva. Ta obsahuje shrnutí spánku, HRV, doporučeného tréninku, počasí a dalších věcí, které si můžete lehce nastavit. Perličkou v ranní zprávě je motivační hláška, která se odvíjí od toho, jak kvalitně jste se vyspali, jaké jste měli HRV a dokonce vás hodinky mohou povzbudit i k vašemu plánovanému závodu.

displej hodinek garmin forerunner 165

Ráno vás v hodinkách čeká souhrn spánku a plán na následující den.

No, a pokud jste se v noci moc nevyspali a potřebujete si přes den dát šlofíka, bude Forerunner 165 sledovat i vaše zdřímnutí. Zde máte dvě možnosti. Tou první je zkrátka usnout a nechat automatickou detekci sledovat vaši nezbytnou chvilku odpočinku. Druhou možností je ruční spuštění spánku.

Další zajímavou metrikou je Body Battery, kterou taktéž znáte z předchozích modelů. Nedávno Garmin tuto metriku dosti přepracoval a je možné v ní podrobněji vidět, co její hodnotu ovlivňuje. Máte přehled o tom, jak na ni působí stres, kolik jí ubylo vaší aktivitou nebo kolik jí naopak přibylo spánkem či odpoledním odpočinkem.

Mezi další funkce patří počasí, kde najdete přehled o teplotách a grafický ukazatel na několik následujících dní. V počasí najdete i rozpis teplot daného dne nebo také množství srážek.

předpověď počasí na hodinkách garmin forerunner 165

Jedna z praktických funkcí hodinek je předpověď počasí.

Pokud hodně plánujete a chcete mít neustále přehled o vašich úkolech, bude se vám jistě líbit kalendář, kterým hodinky disponují. A díky propojení se smartphonem budete mít všechny své úkoly neustále u sebe.

Forerunnery také měří celodenní stres, který je ovlivňován řadou faktorů. Opět ze své osobní zkušenosti mohu potvrdit jeho vysokou přesnost.  

Z dalších metrik a chytrých funkcí nechybí počítání kroků, spálených kalorií, pitný režim, dechová frekvence, minuty intenzivní aktivity, TRUEUP, MOVE IQ nebo zdraví žen, které jsem však otestovat nemohl, ale dle informací od přítelkyně, která vlastní Forerunner 965, je tato funkce užitečná a přesná.

A pokud byste se náhodou zapomněli přes den hýbat, například kvůli velkému pracovnímu vytížení za počítačem, můžete si zapnout výzvu k pohybu. Funkce je to jistě zajímavá, na mě však působila spíše jako rušivý a postradatelný element, který nijak nevyužiji.

displej hodinek garmin forerunner 165 menu

Hodinkám nechybí ani Garmin Pay, takže můžete v obchodě pohodlně zaplatit přímo hodinkami.

Využití ve sportu – spousta sportovních profilů

Hlavním důvodem, proč byste si model Forerunner 165 pořídili je s největší pravděpodobností běh. Ano, je tomu tak, nicméně běh není ani zdaleka jediný. Nabídka vám dává na výběr mnoho dalších sportovních aktivit. A to například silový trénink, jóga, pilates, kolo, plavání uvnitř, chůze, trailový běh, ultra běh, kolo uvnitř, otevřená vodu, turistika, tenis nebo padel. Na tak malé a poměrně levné sportovní hodinky je tedy výběr sportovních profilů dostatečně velký. To jediné, co mi ve Forerunnerech 165 chybí, jsou lyžařské aktivity, které by jim slušely pravděpodobně více než třeba padel.

hodinky na pánské ruce

Začínáte běhat a nevíte, jak na to? Garmin má "běžeckého trenéra", který vám přímo v hodinkách dává doporučení pro běh, abyste natrénovali na konkrétní závod či délku trasy.

Nyní však pojďme podrobněji nahlédnout do aktivity běhu, protože jsem běžec a za tímto účelem jsem hodinky testoval. Při zvolení aktivity se vám zobrazí doporučený trénink, který by měl korespondovat s mírou vaší únavy a co jste předcházející den běželi. Každopádně měření ne vždy odpovídalo skutečnosti. Berte toto doporučení tedy spíše jako orientační.

Pokud si doporučený trénink zvolíme, budou vás hodinky navádět k tomu, co máte v danou chvíli běžet. Většinou následuje rozklusání, tréninková fáze a vyklusání, anebo souvislý dlouhý běh v předepsaném tempu. Pokud se vychýlíte z předem nastaveného tempa, hodinky vás upozorní a vy tak víte, že máte buď zrychlit, nebo zpomalit. V podstatě tak nemusíte kromě rychlosti běhu nic řešit.

hodinky na pánské ruce po ukončení běhu

Po ukončení aktivity získáte souhrn, včetně trasy a výsledků, jak jste si vedli.

Kromě automatizovaných strukturovaných tréninků si do hodinek můžete stáhnout strukturované tréninky. Například ty, které si vytvoříte v aplikaci Garmin Connect (nebo načtete předpřipravený tréninkový plán z Garmin Connectu). Přímo na hodinkách můžete také vytvářet intervalové tréninky.

V hodinkách nejsou přímo nahrané mapy, ale lze si vytvořit trasu, například na mapy.cz, vyexportovat GPX soubor, nahrát si jej do hodinek přes aplikaci Garmin Connect a následně nechat hodinky navigovat po trase. Tohle je skvělá funkce pro ty z vás, kteří rádi objevují nová místa a trasy, ale nechtějí mít neustále v ruce mobilní telefon.

Po odběhání tréninku a uložení aktivity se na hodinkách zobrazí veškerá statistika v hezkých grafických přehledech. Najdete zde trasu s tempem a časem, dále pak srdeční tep, zóny srdečního tepu, běžecký výkon a jeho zóny, převýšení a tréninkový přínos. Zbylé statistiky si můžete zobrazit přímo v aplikaci Garmin Connect. Za zmínku také stojí, že pokus se vám nelíbí měření pomocí optického snímače, je zde možnost propojit hodinky s externím snímačem srdečního tepu přes Bluetooth nebo ANT+.

Co se týče přesnosti záznamu při využití MultiGNSS, tak zde hodinky obstály výborně a téměř přesně kopírovaly trasu, kterou jsem běžel.

Hudba – oblíbené skladby vždy s sebou

Model Forerunner 165 Music je vybaven interní pamětí 4 GB, díky čemuž se vám do hodinek vejde spousta oblíbených písniček. V případě, že i tak budete potřebovat více hudby, lze si hodinky propojit s telefonem a ovládat hudební aplikaci Spotify nebo Deezer. A jak poslouchat hudbu? Úplně jednoduše připojením bezdrátových sluchátek přes Bluetooth.

přehrávání hudby v hodinkách

Hudbu si do hodinek můžete rovnou nahrát nebo pustit přes aplikaci, např. Spotify.

Závěrem

Garmin Forerunner 165 Music jsou malé sportovní hodinky s hezkým AMOLED displejem a spoustou funkcí, které byste v této cenové relaci možná nečekali. Za necelých 8 000 Kč dostanete hudební přehrávač, spoustu sportovních profilů, bezkontaktní NFC platby (to jsem u takových hodinek opravdu nečekal) a také navigaci po trase. Forerunnery 165 zaujmou jistě širokou škálu běžců. Jak začínajících, tak i těch pokročilejších, protože dokážou nabídnout vše potřebné pro vaše sportování. Jediné, co mi v hodinkách chybí, jsou zimní aktivity jako například sjezdové lyžování nebo běžky. A ten, kdo prostě nechce mít přehršel sportovních a zdravotních analýz od zátěže až po regeneraci po běhu nebo skóre do kopce, bude s tímto modelem nadmíru spokojen. Za sebe je mohu jedině doporučit.

Tuto recenzi pro vás připravil Patrik Bejček. Patrik se intenzivně věnuje běhání přibližně 7 let. Nejdelší závod běžel v Beskydech na Czech Ultra Trail Tour, kde skončil 8. na trati dlouhé 49 km s převýšením 1600 metrů a ani nepříznivé sněhové podmínky ho neodradily. Avšak nejtěžší a nejintenzivnější závod byl LHUT Skyrace 30 km s 2000+ výškovými metry, na kterém se zranil a na pár měsíců odložit běžecké boty. Nejpyšnější ze sezóny 2023 je na svůj výkon ve Vídni na Vienna city marathon, kde maraton uběhl za čas 2:49:05 hod (3:59/km). Patrika a jeho výkony můžete sledovat na INSTAGRAMu.