Recenze od letce: Garmin Marq 2 Aviator vs. D2 Air X10

Chytré hodinky Garmin nabízí nejen základní varianty pro sportovce všeho druhu, ale také specializované edice se specifickým zaměřením. To je také případ hodinek Marq 2 Aviator, které se zaměřují především na piloty, kteří nemají hluboko do kapsy. Jak ale novinka obstojí proti starším D2 Air X10, které jsou naopak cenově dostupné pro každého?

balení hodinek Garmin Marq Aviator

Balení hodinek Garmin Marq 2 Aviator.

Na to jsme se zeptali Michaela Saliha, který je nejen provozovatelem půjčovny supersportovních automobilů SportDrive v několika městech v Česku a na Slovensku, ale také vášnivým pilotem a instruktorem létání. Jemu jsme hodinky propůjčili a výsledné hodnocení vám zprostředkujeme jeho slovy skrze tuto recenzi a porovnání.

Vzhled a pohodlnost nošení

Hned po vybalení z krabičky mě ohromila kvalita a zpracování, s jakou jsou Garmin MARQ 2 Aviator vyrobeny. Prémiové materiály jako titan a keramika hodinkám neskutečně sedí a dávají jim punc luxusu, přesto na zápěstí vypadají oba modely stejně elegantně. 

Se starším modelem D2 Air X10 pocit na zápěstí lze paradoxně srovnávat – zatímco z Aviatorů máte dojem kvalitní řemeslné práce, D2 Air X10 nejsou výrazně hůř zpracované. V tomto MARQ 2 Aviator mají nicméně navrch.

Hodinky Garmin Marq Aviator na ruce v kokpitu

Hodinky Garmin Marq 2 Aviator při testování ve vzduchu.

Na ruce jsou rozdíly nejviditelnější

Pokud jde o samotné nošení, obzvláště v kokpitu, nevadila mi ani vyšší hmotnost 141 gramů, kterou MARQ 2 Aviator disponují. D2 Air X10 jsou oproti nim s 51 gramy opravdový střízlík. Samozřejmě zde ale záleží na preferenci každého pilota. 

Osobně jsem si na vyšší hmotnost MARQ 2 Aviator velmi rychle zvyknul. Mnohem více mě zajímalo, jak jsou na tom oboje hodinky, co se týče schopnosti a praktické užitečnosti pro piloty.

Model D2 Air (vlevo) a MARQ 2 Aviator (vpravo) na ruce

Porovnání velikosti hodinek Garmin D2 Air X10 (vlevo) a Garmin Marq 2 Aviator (vpravo).

Technické parametry

Patrně největší rozdíl je v použitých materiálech: D2 Air X10 spoléhají na tělo z nerezové oceli a plastu a displej je chráněn Corning Gorilla Glass 3, MARQ 2 naproti tomu jsou vyrobeny z titanu, keramiky a displej chrání safírové sklíčko. 

MARQ 2 Aviator jsou v průměru o něco málo větší (46 vs. 43 milimetrů). Paradoxní je ovšem fakt, že D2 Air X10 nabídnou nepatrně větší displej (1,3” vs. 1,2”) – čekal bych, že to bude přesně obráceně.

Model D2 Air (vlevo) a MARQ 2 Aviator (vpravo) na ruce

Rozdíly použitých materiálů, D2 Air X10 (vlevo) mají pouzdro z plastu a oceli a hodinky MARQ Aviator (vpravo) mají pouzdro z titanu,

Displej je samozřejmě dotykový, nicméně pro ovládání můžete využít i boční tlačítka, která jsou intuitivní. Plavce potěší především MARQ 2 Aviator, které nabídnou voděodolnost 10 BAR, zatímco D2 Air X10 se musí spokojit pouze s 5 BAR – na funkci černé skříňky v případě přistání do vody bych tedy příliš nespoléhal. Více se ale raději podívejte do přehlednější tabulky níže.

D2 Air X10 MARQ Aviator
Průměr pouzdra  43,6 mm 46 mm
Tloušťka pouzdra 12,6 mm 15 mm
Velikost displeje 1,3" 1,2"
Rozlišení displeje 416 x 416 pixelů 390 x 390 pixelů
Váha 51 g 141 g, na silikonu 84 g
Voděodolnost 50 m 100 m
Sklíčko  Gorilla® Glass 3 safírové

Pilotní funkce

Ač se to může zdát k nevíře, pokud jde o chytré funkce, jsou MARQ 2 Aviator naprosto srovnatelné s D2 Air X10. Uváděné hodnoty hodinek během letu jsem porovnával nejen navzájem, ale také s palubními přístroji, a mohu s klidným svědomím konstatovat, že se na výsledky můžete spolehnout.

Model Garmin Marq Aviator na ruce, obrazovka s pilotními funkcemi

Pilotní funkce hodinek MARQ 2 Aviator.

Oboje hodinky umí navigovat na vybrané i nejbližší letiště, zobrazit GS, TRK, ALT, FLT, DIST, ETE, čas UTC (piloti tyto pojmy jistě dobře znají), čas západu a východu měsíce (občanského i astronomického) nebo vést Logbook. Nechybí spolehlivé mapové podklady a GPS, praktické je zobrazení informativní zprávy METAR a TAF. Častí cestovatelé ocení rovněž poradce pro zvládání Jet Lagu.

Speciální režim MARQ 2 Aviator vám pomůže v těžkých chvílích

V případě nouze lze využít u MARQ 2 Aviator i speciální režim, který po aktivaci zobrazí optimální rychlost klouzání, odhadovaný dokluz a dobu letu v případě vysazení motoru. Tuto funkci bych ovšem doporučil si projít dopodrobna a příliš se na ni raději nespoléhat. Nastavení takové funkce se liší pro každé letadlo, a dokonce i pro každou fázi letu.

Nejvýraznější rozdíl hodinek MARQ 2 Aviator oproti D2 Air X10 je možnost zobrazit mapové podklady. Může se zdát, že byste tuto funkci mohli využít jen při machrování před známými a přáteli. Při výpadku či poruše přístrojů vám tato funkce může být užitečná, v praxi jsem ale neměl motivaci mapové podklady využít. 

Hodinky MARQ 2 Aviator na ruce, letecké funkce

Letecké funkce hodinek Garmin MARQ 2 Aviator.

Co jsem využíval naopak často, je sledování ukazatele směru k nejbližšímu (či vybranému) letišti pro snadnější orientaci, což umí jak MARQ 2 Aviator, tak D2 Air X10. Tuto funkci mohou využít i zejména plachtaři, kteří se kvůli častému kroužení potřebují snadno rychle zorientovat.

Pilotních funkcí mají oboje hodinky na rozdávání

Oběma hodinkám nechybí upozornění každých 15 min skrze vibrace, že mám zkontrolovat palivo, odchýlení od kurzu, dostoupaní do převodní výšky 5000 ft, logovaní trasy letu a další vychytávky, jako je zobrazení informací o konkrétním letišti. 

Pokud tedy jako pilot hledáte spolehlivé chytré hodinky s funkcemi navíc, sáhnout můžete bez obav jak po MARQ 2 Aviator, tak po D2 Air X10 – rozdíl poznáte především v ceně.

Pohled na displej hodinek MARQ 2 Aviator (vlevo) a D2 Air (vpravo)

Porovnání velikosti displeje hodinek MARQ 2 Aviator (vlevo) a D2 Air (vpravo).

Chytré funkce

Opomenout nesmím ani chytré funkce, které jsou součástí takřka všech Garminů. Samozřejmostí je měření tepové frekvence, pravidelné zprávy o vaší kondici, připomenutí správného dýchání či měření okysličení krve. 

Poslední jmenovanou funkci bych ovšem bral spíše jako orientační. Jak MARQ 2 Aviator, tak D2 Air X10 umí rovněž počítat kalorie, kroky a vystoupaná patra a také podporují celou plejádu různých sportů.

Pro ty z vás, kteří jsou zvyklí na Apple Watch, jistě potěší možnost zobrazit si kalendář, aktuální i budoucí počasí či práce s notifikacemi. S nimi je to nicméně trochu ošidné, protože sice můžete zvolit přednastavené odpovědi, ale komfortu diktování vlastní odpovědi se to ani zdaleka neblíží.

Na telefonování nejsou Marq 2 Aviator stavěné

Nepotěší ani absence odpovídání na telefonní hovory, které hodinkám MARQ 2 Aviator chybí, avšak D2 Air X10 s tímto problém nemají. Kvalita hovoru sice není světová, ale krátký hovor s nimi bez potíží vyřešíte. Hodinky pochopitelně umí spolupracovat ať už s operačním systémem Android, tak i s iOS.

D2 Air X10 pohled na řemínek a pouzdro

S hodinkami Garmin D2 Air X10 můžete využívat i funkci volání, toto model MARQ 2 Aviator postrádá.

Na druhou stranu když jsem dal hodinkám pořádně zabrat, vydržely mi na jedno nabití čtyři dny, na což se ostatní chytré hodinky příliš nechytají. D2 Air X10 jsou na tom s výdrží také velmi dobře, avšak MARQ 2 Aviator mi nabité vydržely o pár dní déle.

D2 AIR MARQ Aviator
Chytré hodinky až 7 dní až 16 dní
Pouze GPS až 24 hodin až 42 hodin
Všechny satelitní systémy a hudba až 10 hodin až 8 hodin

Řemínky si můžete vyměnit dle chuti

Drobný detail, který mě v případě MARQ 2 Aviator překvapil, je systém upevnění řemínku QuickFit. Ten preferuje originální řemínky od Garminu, což mě, jakožto člověka, který rád řemínky střídá podle nálady, dvakrát nepotěšilo. 

D2 Air X10 má v balení řemínek s klasickou stěžejkou, která je podle mého názoru praktičtější s ohledem na dostupnost řemínků od jiných výrobců.

pohled na krabičku a hodinky MARQ 2 Aviator

Hodinky Garmin MARQ 2 Aviator dostanete v originálním balení. Součástí balení je náhradní silikonový řemínek, Topo Czech PRO Voucher a magnetický nabíjecí kabel.

Závěrečné shrnutí

Jak porovnání obou modelů shrnout? Stručně řečeno, z pohledu pilota mezi oběma modely není prakticky žádný rozdíl, až na zmíněné mapové podklady či možnost telefonování. Oboje hodinky umí celou řadu více či méně užitečných funkcí naprosto srovnatelně. 

Zásadní rozdíl jsem našel v kvalitě zpracování, kde MARQ 2 Aviator vyhrávají na celé čáře. Pokud ale nechcete utratit za letecké hodinky 62 tisíc, poslouží vám dobře i D2 Air X10 za cenu 15 tisíc. 

Závěrem bych také chtěl poděkovat společnosti Helvetia za zapůjčení hodinek a možnosti je otestovat, abyste lépe věděli, co si pořizujete s předstihem.