Valentýnské tipy

I když se o Valentýnu často mluví jako o americkém svátku, není to tak docela pravda. Možná Vás to překvapí, ale tenhle svátek zamilovaných má evropské kořeny.

Existuje hned několik legend o knězi jménem Valentýn, ale ta nejznámější říká, že šlo o křesťanského biskupa, který žil v Itálii ve 3. století našeho letopočtu a ačkoli byl duchovním, zemřel pro lásku.

Římský císař Claudius II. tehdy zakázal uzavírání manželství, protože ženatí muži se podle něho zdráhali opustit rodinu a odejít do boje a vůbec je manželský život zbytečně rozptyloval od vojenských povinností. Biskup Valentýn ale i přes zákaz potají oddával zamilované dvojice, a když to císař zjistil, nechal Valentýna popravit.

lg_1610369906

Proč slavíme Sv. Valentýna právě 14. února?

V 5. století našeho letopočtu pak byl Valentýn svatořečen a jeho svátek v křesťanském římském martyrologiu připadá právě na 14. února. To ale rozhodně není náhoda. 14. únor totiž byl spojený s láskou už dávno před Valentýnem. V antickém Římě se v tento den slavil svátek bohyně Juno a pastýřského boha Luperca, kteří byli považováni za ochránce rodiny a manželství. Ženy v tento den dostávaly květinové dary. Křesťanství oslavy rodiny a lásky převzalo za své a jejich patronem se stal právě sv. Valentýn.

Zvyk posílat „valentýnky“ pochází také z Evropy. Za nejstarší valentýnku se považuje dopis z roku 1415, který poslal vévoda Karel Orleánský své manželce, když byl po prohrané bitvě u Azincourtu uvězněný v londýnském Toweru. Dopis se dochoval dodnes a je uložen v Britské knihovně. Tradice valentýnských přání nabírala na síle a počátkem 19. století například anglické pošty údajně doručily 60 000 valentýnských pohlednic. Největší rozmach pak zažily valentýnky ve 20. století, kdy se začala tisknout valentýnská přání.

Valentýn je ten pravý čas, kdy vyznat náklonnost a lásku

Dnes je svátek sv. Valentýna populární po celém světě a zamilované dvojice se kromě přáníček obdarovávají nejčastěji květinami, plyšáky a čokoládou. Čokoláda a květiny jistě potěší, ale pečlivě vybraný šperk rozzáří oči Vaší spřízněné duše a bude trvalou připomínkou Vašich citů.

1603906580

Tipy na dárky

Šperky s motivem srdce

Valentýnská klasika je šperk se srdíčkem. Ať už zvolíte dámský prsten, náušnice nebo přívěsek, bude to klenot, který to prostě řekne za vás.

Zásnuby na Valentýna

Kdy jindy jí vyjádřit lásku a požádat ji o to, aby spojila svůj život s Vaším? Valentýn je ten pravý den pro žádost o ruku. Vyberte zásnubní prsten z klasického žlutého, moderního bílého či romantického růžového zlata.

Šperky s perlami a diamanty

Pokud ji chcete opravdu ohromit, obdarujte ji šperkem s průzračnými diamanty nebo perlami z vodních hlubin. Takový klenot je nejen hodnotným darem, ale ukáže Vaší milované sílu Vaší lásky.

Červená je barva vášně

Hloubku Vašich citů dá najevo také šperk s rudými kameny. Ať už zvolíte rubíny v královské červeni nebo granáty v temném odstínu rudé, šperk s těmito drahokamy v ní zažehnou plamen lásky pokaždé, když se na něj podívá.

130726717_4777367725637741_2116403057632384235_o

Autor: luxur.cz