Bohematic: česká hodinářská tradice

Silná hodinářská tradice se v českých zemích neprosadila náhodou — už v devatenáctém a na počátku dvacátého století jí při tom notně pomáhal duch doby. Hodinářství je totiž řemeslo spojující umění a design s použitím přesných strojírenských technologií. A to jsou oblasti, v nichž jsme za Rakouska-Uherska a první republiky dosahovali mezinárodního věhlasu.

Graphic Sutnar Camel Ardoise_6

Dnes jsou český design, typografie a přesné strojírenství zaslouženě zpátky na světové špičce. A duch doby tak našemu hodinářství přeje znovu. Jako skupina lidí tvořená prvotřídními hodináři, konstruktéry, designéry a investorem, jsme v Novém Městě nad Metují začali vyrábět unikátní malosériové hodinky značky BOHEMATIC, abychom designem a technologiemi jednadvacátého století navázali na to nejlepší z časů minulých.

Příběh značky BOHEMATIC začal setkáním investora Josefa Zajíčka s designéry Michalem Froňkem a Janem Němečkem v libeňském studiu Olgoj Chorchoj, pro které hodinky představují symbiózu vysokého řemesla a estetiky. Ze společné vášně pro techniku, řemeslnou zručnost, staré závodní a tikot mechanických strojků povstal nápad na projekt, který chce české hodinářské umění vrátit tam, kam historicky patří.

Hodinky BOHEMATIC jsou od samotného počátku kompletně navrženy u nás v manufaktuře v Novém Městě nad Metují. Na prvním místě je pro nás tedy nadčasový design spolu s tradičním řemeslem. Každý jednotlivý díl modelu GRAPHIC SUTNAR, kromě švýcarského strojku, je vyrobený podle našeho návrhu a ručně opracovaný k dokonalosti.

Graphic Sutnar Walrus Silver

Filozofie naší značky stojí nejen na perfektním modernistickém designu s nadčasovými tvary a precizním řemeslném zpracování, na kterém si zakládáme, ale také na silných českých příbězích. Ať je to závodní vůz Aero Minor a jeho vítězství v Le Mans, první sériově vyráběný automobil s aerodynamickou karosérií Tatra 77 nebo avantgardní umělec světového významu Ladislav Sutnar a jeho cesta od navrhování drobných předmětů, až po prezentaci Československa v roce 1939 v New Yorku, na kterou navázala jeho kariéra grafika v USA, ze které se později dostal k volnému umění. Pomocí našich hodinek chceme všem ukázat, že Češi jsou národ konstruktérů a skvělých umělců. Že Česko je zemí, kde se narodil Ferdinand Porsche, František Kupka nebo právě Ladislav Sutnar, kterému je věnován náš první model hodinek GRAPHIC SUTNAR.