Garmin Epix Pro (Gen 2) a první dojmy z výstupu na Sněžku

Americká společnost Garmin právě představila novinky ve svém vrcholném portfoliu. Garmin Epix Pro (Gen 2) jsou GPS hodinky s všestranným, sportovně outdoorovým využitím a zářivým, přehledným AMOLED displejem. Měli jsme je možnost otestovat ještě před uvedením na trh (které proběhlo v 13:00), a tak jsme je vzali rovnou na nejvyšší horu Česka.

Garmin Epix Pro (Gen 2) 9

Garmin představil hned tři velikosti hodinek v různých barevných variantách s různými řemínky. Jedná se o velikost 42, 47 a 51 mm, kdy námi testovaná specifikace 010-02804-01 je ta největší možná v šedé DLC úpravě titanové lunety a zadního krytu, safírovým sklem a černým silikonovým řemínkem (standardní edice je z oceli a Corning Gorilla Glass). Tělo je pak z polymeru zpevněného vlákny. Řemen má šíři 26 mm a je skutečně pohodlný, vnímání velikosti hodinek je pak hodně subjektivní, těch 51 mm je ale na 18cm zápěstí překvapivě nositelných. Může za to i váha, která je 88 g (60 g bez řemenu).

Displej je zde 1,4“ s 454 x 454 pixely. Jedná se o dotykový a barevný AMOLED, kdy jde ale prostředí ovládat i tlačítky tak, jak jste u Garminu zvyklí z běžných modelů bez dotykového displeje. Těm je samozřejmě poplatné i prostředí, které nabízí staré dobré funkce. Integrovaná paměť je 32 GB, voděodolnost do 10 ATM (100 m). V režimu chytrých hodinek vydrží 10 dní (4 dny v režimu always-on), v GPS only se jedná o až 28 hodin (20 hodin v režimu always-on). Expediční aktivita GPS pak zvládne 9 dní.

Garmin Epix Pro (Gen 2) 7

Ceny pro 42 a 47mm verze jsou shodné a začínají na 22 490 Kč, za největší 51mm verzi si je třeba připlatit. Ta startuje na 24 990 Kč, námi testovaná verze vyjde na 26 900 Kč. Jak tedy obstála při výstupu na Sněžku? Asi netřeba říkat, že bez problémů. Vzhledem k ideálnímu počasí a času nedošlo ani na integrovanou svítilnu, ani nutnost zamykat dotykový displej při dešti kvůli nechtěným reakcím. Přímý sluneční jas si samozřejmě něco z jasu AMOLEDu bere, v každém případě ale vždy vidíte, co potřebujete, v tom problém rozhodně není třeba hledat.

Rozhodně potěšila přesnost barometru, která odpovídala s hodnotou vystoupaných metrů i s plánováním v Mapy.cz. Na vrcholu pak byla také ukazována správná hodnota, tedy samozřejmě že 1603 m, v tomto ohledu se ale Garmin Forerunner 255 trochu zbláznily, které říkaly, že jsme vyšli ještě o 30 m výš. Pokud se budeme bavit o 51mm verzi, tak jí lze vyčíst prakticky jen jednu věc. Tloušťka 14,9 mm je přece jen hodně, je ale pravda, že za to může i velikost baterie, kterou notně sosá AMOLED. Svorně lze pak celou řadu kritizovat samozřejmě za to, že pořád a stále využívá proprietární konektor a nenabízí bezdrátové nabíjení.

Garmin Epix Pro (Gen 2) Sněžka 1 (1)