Hodinářské komplikace neznamenají potíže

Ano, čtete správně, komplikace u mechanických hodinek totiž značí další funkce nad rámec klasického zobrazování času. Jde tedy o funkce jako datum, chronograf, automatický nátah, měsíční fáze a další. Králem mezi komplikacemi je mechanismus kompenzující vliv zemské gravitace na přesnost chodu hodinek, tzv. tourbillon (o tom si povíme v samostatném díle).

Datum

Kromě klasického zobrazení pouhého čísla existuje nemálo hodinek, které ukazují i den v týdnu (nebo jeho zkratku) nalevo od datového okna, jako např. TAG Heuer Carrera CV2A84.FC6394. Méně časté jsou verze zobrazení jinde na číselníku jako v případě Certina DS1 Day Date, kde je den v týdnu na pozici “12”. Mezi vzácnější zobrazování data patří i nadměrné datové okno, tzv. “big date”, jako u hodinek Seiko SPC137P1.

Chronograf

Přestože málokdo funkci stopek u svých chronografů potřebuje nebo využije, je jednou z nejoblíbenější komplikací u mechanických hodinek. “Budíky” obzvláštní i nudné hodinky a legendární sporotvní modely, jakými jsou např. řady Carrera nebo Monaco, si bez nich už nedovedeme ani představit. Jak chronograf funguje? Centrální sekundová ručička odměřuje sekundy a další ručky subčíselníků (podle provedení chronografu) ukazují setiny, desetiny, minuty a případně hodiny. Odměřování se většinou spouští a zastavuje tlačítkem nad a vynulování tlačítkem pod korunkou.

1_mvZn5ZsmPB6G7jKEoW9mLw

GMT

Funkce GMT umožňuje hodinkám zobrazovat další čas. Proč se mu ale říká GMT? Jde o zkratku anglického slovního spojení Greenwichský střední čas (angl. Greenwich mean time), který se stal roku 1884 “bodem nula”, ze kterého se směrem na západ hodiny odečítaly a směrem na východ zase přičítaly. Neznamená to ale, že vám hodinky budou samy seřizovat druhý čas podle Královské greenwichské observatoře, kterým nultý poledník prochází. Funkce GMT znamená možnost nastavit si druhý čas a je jen na vás, zda to bude nultý poledník nebo místní čas nějaké světové metropole.

Měsíční fáze

Měsíční fáze zobrazuje jednotlivé cykly Měsíce viditelné ze Země. Nov, kdy je Měsíc přikloněn k Zemi pouze neosvětlenou stranou a není vidět. První čtvrť, kdy Měsíc dorůstá a má tvar písmene “D”. Úplněk, kdy je Měsíc vidět ze Země celý, a poslední čtvrť, kdy couvá a má tvar písmene “C”. Z výše uvedených komplikací je měsíční fáze určitě kandidátem na tu nejméně potřebnou, ale určitě je jednou z nejkrásnějších.

1631