Kolekce Garmin MARQ 2 opět boří hranice. Svůj model si vybere dobrodruh, pilot i golfista

Před pár dny představil Garmin nástupce své luxusní řady MARQ, která je na trhu od roku 2019. Stejně jako v předchozím případě, i tentokrát se americká společnost soustředila na vytvoření hned několika typů hodinek v rámci kolekce, které se liší nejen svým vzhledem, ale také zaměřením. Na své si díky tomu přijdou atleti, dobrodruzi, jachtaři, golfisté či piloti. Co za cenu začínající na 48 tisících korun dostanete na výběr?

garmin-marq-2-kolekce

Garmin MARQ Gen 2 mají společný základ

Chloubou každého modelu je 46 milimetrové pouzdro vyrobené z prvotřídního titanu 5. třídy, díky kterému si hodinky udržely sympatickou hmotnost 92 gramů. Do těla je zasazen barevný dotykový displej typu AMOLED o velikosti 1,2” s rozlišením 390 × 390 pixelů a funkcí Always-On. Na dýnku nechybí všechny známé senzory pro sledování srdečního tepu, okysličení krve, detekce fibrilace síní či pulzní oxymetr. Ovládání se opět spoléhá jak na dotyk, tak na pětici tlačítek, jejichž funkce si samozřejmě můžete přizpůsobit. 

Také co se týče měření a funkcí, nečekejte žádné zásadní odlišnosti od jiných špičkových modelů od Garminu, jako jsou Fenix 7 či Epix 2. Prakticky všechny podstatné funkce nejvybavenějších hodinek Garminu najdete také v modelové řadě MARQ Gen 2. Díky tomu budou vaším skvělým pomocníkem na dlouhé túře, během maratonu či na příležitostném cyklovýletě. Samozřejmostí je také spolupráce s aplikací Garmin Connect, takže o svá předchozí naměřená data rozhodně nepřijdete. Nechybí ani novinka v podobě funkce SatIQ, která automaticky vyhodnocuje dostupnost satelitního signálu a podle něj vhodně vybírá ty správné satelity, abyste měli vždy co nejlepší lokalizaci s co nejnižší spotřebou.

311318225_5926229680740885_7076043933619012982_n

Co Garmin citelně vylepšoval, je výdrž na baterii. Hodinky americké firmy jsou dlouhou výdrží pověstné, a i v tomto případě se dá hovořit o vysokém nadstandardu. Zatímco předchůdce sliboval výdrž až 12 dní, tento nástupce se chlubí výdrží až 16 dní. Ačkoli se to nemusí na první pohled zdát, v praxi čtyři dny výdrže navíc jistě poznáte. K tomu si Garmin připravil ještě bonus v podobě rychlejšího nabíjení, které by mělo hodinky dobít na 100 procent za přibližně hodinu.

Modelů představených v rámci řady MARQ Gen 2 je rovných pět. Podle zvolené varianty se liší nejen některé specifické aplikace, ale především vzhled.

Garmin MARQ 2 Adventurer

Model Adventurer je jako stvořen pro všechny milovníky přírody a dobrodružství. Tělo dostalo přirozenou barvu titanu, kterou doplňuje hybridní kožený FKM řemínek. Luneta dostala stylové označení světových stran, které k tomuto modelu skvěle pasují. Díky tomu se hodinky ideálně hodí na dlouhé túry a treky, ale ostudu neudělají ani na večerním posezení s přáteli. 

Z funkcí dobrodruzi jistě rádi využijí barometr, kompas či výškoměr, dále plánovač výstupu ClimbPro pro sledování informací o aktuálních a nadcházejících stoupáních v reálném čase, včetně sklonu terénu, vzdálenosti a zisku nadmořské výšky.

Přijít vhod může také průvodce NextFork v mapách TopoActive Europe pro snazší orientaci v terénu, výpočet okružní trasy podle oblíbenosti Trendline, poradce pro zvládání jet lagu, rychlé zaznamenání celé řady údajů díky Health Snapshot či speciální profil pro surfování na vlnách s podporou aplikace Surfline Sessions a kamerou Surfline.

Garmin MARQ 2 Athlete

Model Athlete je jako stvořený pro všechny běžce, ať už na krátkých či dlouhých tratích. Hodinky ale jistě neurazí ani cyklisty, triatlonisty a ostatní výkonnostní sportovce, kteří touží mít na zápěstí to nejlepší. Tělo hodinek je zbarveno do tmavých tónů, nechybí výrazné limetkové prvky na lunetě a v okolí vypínacího tlačítka, které odkazují na řadu Enduro, či tradiční silikonový řemínek, který sportovci ocení nejvíce.

Pro sportovce je také připravena celá řada funkcí, jako jsou animovaná cvičení, měření připravenosti na trénink, které zohledňuje nejen poslední výkony, ale také následnou regeneraci či sledování variability srdečního tepu.

Mezi další užitečné funkce patří nástroj Race Widget pro lepší plánování přípravy na konkrétní závod, PacePro vám umožní naplánovat tempo závodu s ohledem na výškový profil trasy, běžecký trenér Garmin Coach či předpověď běžeckých výsledků na základě historie běhů a celkové kondice.

Garmin MARQ 2 Golfer 

Model Golfer ocení všichni příznivci dobře stráveného odpoledne na golfovém hřišti. Ať už tento sport provozujete rekreačně, avšak s notnou dávkou nadšení, nebo se mu věnujete profesionálně, stylové hodinky od Garminu se na vašem zápěstí neztratí. Dominantní barvou lunety je zelená, která připomíná ikonické Rolex Submariner a ve které je vyveden také tkaný nylonový řemínek. Součástí balení jsou také 3 snímače Approach CT10, které se instalují na hole a lépe pomáhají analyzovat a vylepšovat váš švih.

Mezi užitečné funkce speciálně pro golfisty patří Virtual Caddie, který zohledňuje rychlost a směr větru a doporučí vám vhodnou hůl na základě toho, jakou vzdálenost s ní běžně odpalujete, sledování rychlosti a směru větru, 42 tisíc předem nahraných barevných map golfových hřišť CourseView z celého světa nebo sledování statistik holí. 

Dále nechybí snímač vzdálenost playslike, který upraví údaje o vzdálenosti tak, aby byly zohledněny odpaly do kopce nebo z kopce, zobrazení greenu a vaší pozice na něm, souhrn vzdáleností na začátek, střed a konec greenu, PinPointer, jenž vás nasměruje k jamce i v případě, že na ni nevidíte, nebo zobrazení překážek na hřišti.

Garmin MARQ 2 Capitan

Model Capitan je určen pro všechny, kterým je širé moře druhým domovem. Ať už jachtaříte sezónně, nebo si výlety na jezera a moře užíváte rádi celoročně, přesně pro vás jsou tyto hodinky určeny. Dominantní barvou je nádherná modrá s decentními červenými akcenty, ve které je vyveden i tkaný nylonový řemínek. Je lhostejné, zda budete kapitánem na malém plavidle či pasažérem na zaoceánské lodi, s hodinkami MARQ Capitan se rozhodně v davu neztratíte.

Hodinkám pochopitelně nechybí ani užitečně funkce pro všechny námořníky. Mezi ně patří odpočet startu regaty, spárování s kompatibilními loděmi pro sledování hloubky, otáček motoru, rychlosti či směr větru a funkce muž přes palubu, která vás zachrání v případě, že neplánovaně opustíte loď.

Majitelé se mohou spolehnout také na ovládání autopilota Garmin, propojení s aplikací ​​Fusion-Link Lite a specializovanou námořní elektronikou, označování trasových bodů, funkce Garmin Sailassist, jež vám pomůže správně načasovat start závodu, upozornění na bezprostřední změny přílivu a odlivu i na tažení kotvy, asistence křižování nebo podrobné pobřežní mapy s integrovanými daty Navionics.

Garmin MARQ 2 Aviator

Model Aviator ocení především fanoušci aviatiky a letadel obecně. Dominantní černá luneta podtrhuje elegantní vzhled titanu, ze kterého je vytvořen také tah. Ať už na zemi, či ve vzduchu, MARQ Aviator vás rozhodně nenechají ve štychu a zároveň podtrhnou eleganci každého pilota, i jeho stroje, přičemž nezáleží přitom na to, zda se jedná o malý jednomístný letoun či monumentální Airbus.

Každý pilot jistě ocení speciální funkce, jako jsou navigace přímo na bod, pohyblivá mapa s radarovými snímky NEXRAD, poradce pro snížení účinků jet lagu, informace o počasí včetně zpráv METAR, TAF a MOS, meteogram pro sledování trendů změn teploty, větru, rosného bodu, pokrytí oblačností či pravděpodobnosti srážek, ILS indikátor, pulzní oxymetr.

V oblacích přijdou vhod také informace o letištích a jejich dráhových systémech, barometrický výškoměr, záznamník letu, nouzový režim, který po aktivaci zobrazí optimální rychlost klouzání, odhadovaný dokluz a dobu letu v případě vysazení motoru, upozornění na nové zprávy METAR a TAF, přenos letového plánu či upozornění na přepnutí palivových nádrží nebo provedení jiných důležitých úkonů.

 Jaké hodinky Garmin MARQ Gen 2 vybrat?

Ačkoli jsou všechny nové modely Garmin MARQ Gen 2 určeny pro poměrně úzké cílové skupiny, neznamená to, že si je nemůžete koupit i v případě, že vám tyto aktivity nic neříkají. Pokud vám jde pouze o stylový vzhled a nikoli o specializované funkce, bude se vám vybírat poměrně obtížně – všechny modely jsou totiž kvalitně zpracované a vypadají velmi dobře. Pakliže si nejste jistí tím, které by byly pro vás ty vhodné, neváhejte nás kontaktovat či se rovnou zastavit na naší prodejně v Olomouci. Jakožto autorizovaný prodejce značky Garmin máme speciálně proškolený personál, který zná každý detail hodinek MARQ Gen 2. Neváhejte přijít a vyzkoušet, co to znamená mít kousek luxusní technologie na zápěstí.