Longines Pilot Majetek: švýcarský skvost s českým rodokmenem

Není to každý den, kdy by proslulá značka švýcarské hodinářské tradice vzdávala hold naší republice. V případě hodinek Longines Pilot Majetek to ale s klidným svědomím říci můžeme. Značka vyrábějící hodinky téměř 190 let totiž vydala speciální edici náramkových hodinek inspirovaných letectvím, které za druhé světové války šířilo dobré jméno Československa v celém tehdejším svobodném světě.

Longines Pilot Majetek spojují dobrodružného ducha s historií a neztratí se ani ve 21. století. Jedním z příkladů je obousměrně otočná vroubkovaná luneta připevněná k ocelovému pouzdru polštářového tvaru, která odkazuje na původní model z roku 1935, avšak nepůsobí nepatřičně ani v dnešní moderní době.

Adobe-Photoshop-CS5-po

Původní model byl zaregistrován 1. dubna 1935 u Mezinárodního úřadu průmyslového vlastnictví v Bernu ve Švýcarsku. Jejich původní určení bylo pro československé piloty, avšak díky svému nadčasovému designu si získaly oblibu i mezi běžnou populací. Právě proto je na 9. hodině na boční straně ocelového pouzdra se šroubovacím dýnkem osazena pamětní deska s označením „1935“, která odkazuje právě na původ hodinek. Proč se ale vlastně nazývají Majetek? V polovině 30. let hodinky československá armáda zapůjčovala svým pilotům, a proto bylo jejich dýnko označeno rytinou MVS, tedy “Majetek Vojenské Správy”.

L2.838.4.53

Technické a ergonomické vlastnosti moderního pojetí Longines Pilot Majetek byly kompletně přepracovány. Konkrétně se jedná o upravené proporce, původní mírně zakřivený tvar polštáře a zaoblenější nožky jsou v souladu s aktuálními trendy. V případě modelu z roku 1935 se luneta a safírové sklíčko otáčely jako celek, zatímco u současného modelu se otáčí nezávisle na sobě, díky čemuž je možné garantovat vodotěsnost 100 metrů. Průměr hodinek 43 mm je pohodlný a jedná se o ideální velikost pro většinu pánských zápěstí.

Stejně jako původní pilotní hodinky má i aktuální model Longines Pilot Majetek matný černý číselník, který poskytuje lepší čitelnost. Arabské číslice a minutové indexy jsou potažené Super-LumiNova, díky čemuž nebudete mít problém určit přesný čas ani při zhoršených světelných podmínkách. Přes ně se pohybují ručičky ve tvaru obušku s rhodiovým hrotem, které jsou fosforeskující a rovněž zajišťují dobrou čitelnost v noci. Komplikace v podobě sekundového číselníku umístěná na 6. hodině spolu s vroubkovanou lunetou odkazuje na původní funkční charakter těchto pilotních hodinek.

20230222_The-Longines-Pilot-Majetek_wrist-shot4

Pokud jde o to nejdůležitější, tedy strojek uvnitř hodinek, jsou Longines Pilot Majetek poháněny kalibrem L893.6 vybaveným magneticky odolným silikonovým vláskem s rezervou chodu až 72 hodin. Hodinky jsou chronometry certifikované Oficiálním švýcarským institutem pro testování chronometrů. Co se týče řemínku, ten je k dispozici v hnědé nebo zelené kůži s béžovým prošíváním, případně lze zvolit také variantu s NATO řemínkem vyrobeným z polyesterového vlákna, které je vyrobeno z recyklovaných materiálů.

Longines Pilot Majetek jsou ideální volbou nejen pro moderního muže, ale také pro každého patriota, který chce nosit na zápěstí kus české historie. Hodinky se hodí nejen pro volnočasové aktivity, ale díky své decentní konstrukci a vzhledu vám neudělají ostudu ani na společenských akcích.

Longines Heritage Pilot Majetek L2.838.4.53.9 dárkový box kožený a nylonový řemínek

Longines Heritage Pilot Majetek L2.838.4.53.0 kožený hnědý řemínek

Longines Heritage Pilot Majetek L2.838.4.53.8 nylonový zelený řemínek

Longines Heritage Pilot Majetek L2.838.4.53.2 kožený zelený řemínek