Mechaniky, automaty, baterkáče a další… II. díl

V prvním díle jsme si popsali standardní technologie hodinek jakými jsou např. mechanický pohon s ručním a automatickým nátahem a technologie quartz. V dnešním díle se podíváme na ty méně obvyklé jako např. Spring Drive, ladičkové hodinky a Kinetic.

Spring drive
 
Spring drive je technologie společnosti Seiko, která zvyšuje přesnost chodu hodinek. Jedná se o quartz nebo mechaniku? Pohon hodinek s technologií Spring Drive je stejný, jako u jiných automatů — rotor natahuje pero pérovníku, který pak přenáší energii na strojek. Rozdíl spočívá ve formě regulace kroku strojku — místo mechanické regulace kotvou a krokovým kolem s vláskem, reguluje Spring Drive krok strojku magnetickým polem (viz ukázka výše). Hodinky s technologií Spring Drive tak kombinují mechanickou krásu strojku s přesností quartzu.

Ladičkové hodinky
 
Ladičkové hodinky jsou podobné těm s technologií Spring Drive v tom, že nemají krokové kolo, které by regulovalo chod strojku. Na rozdíl od technologie Spring Drive, kde je použit elektromagnet, u ladičkových hodinek se používá oscilátor ve tvaru malé ladičky, která je elektronicky udržována na kmitočtu 360 Hz. Kmitavý pohyb oscilátoru-ladičky se pak přes západku a rohatkové kolo přenáší na ručkové soukolí. Rohatkové kolo ladičkových hodinek představovalo ve své době (pol. 20. stol.), s průměrem 2,4 mm, 300 zuby, zubovou roztečí pouze 0,025 mm a tl. kola 0,04 mm, skutečný výkřik techniky.

Kinetic
 
Kinetic, stejně jako Spring Drive, je technologie japonské značky Seiko. Podobně jako u Spring Drive, kombinuje i Kinetic quartzovou technologii s technologií mechanických hodinek. U hodinek Kinetic se přenáší energie z rotoru na cívku, která energii mechanickou mění na energii elektrickou, která hodinky pohání. Hodinky mají i akumulátor, který přebytečnou energii ukládá.

zdroje: chronomag.cz, seikowatches.com, watch-universe.com