Mechaniky, automaty, baterkáče a další…

Při výběru hodinek nás prodejce, krom jiného, vždy upozorní i na typ strojku. Jaký je ale rozdíl mezi automatickým nátahem a ručním nátahem, mezi mechanikou a quartzem, quartzem a spring drivem, spring drivem a kineticem…?

Mechanický pohon

Mechanické hodinky jsou takové hodinky, které jejichž ústrojí je čistě mechanické, resp. krom soukolí, poháněného energií z pérovníku, zde nenajdeme žádné baterie či jiné elektronické zdroje energie. Mechanické hodinky se pak dále dělí podle formy nátahu pérovníku na ty s manuálním nátahem a ty s nátahem automatickým.

Mechanické hodinky s ručním nátahem

Mechanické hodinky s ručním nátahem jsou takové hodinky, u kterých se musí pero v pérovníku dotahovat korunkou (dříve klíčkem). Dnes je tato metoda nátahu vzácnější, než tomu bylo v minulosti a i remaky slavných modelů z minulosti jsou často, navzdory předloze, vybavovány automatickým nátahem.

Mechanické hodinky s automatickým nátahem

Přestože zažívají mechanické hodinky velký rozmach až v posledních letech, jedná se o více než 200 let starou metodu nátahu. Podle dochovaných důkazů spatřil tento vynález světlo světa roku 1777, kdy švýcarský hodinář Abraham-Louis Perrelet představil svůj samonátah veřejnosti. Jak samonátah funguje? Při pohybu nositele hodinek se dává do pohybu i závaží (tzv. rotor), který svým otáčivým pohybem natahuje pérovník.

Quartzové hodinky

1_unjGRjJQvLYsEqNkr9nCtQ

Quartz není, jak si mnoho lidí myslí, značka hodinek, ale technologie strojku, kterou sice sestrojili švýcaři, ale díru do světa s nimi udělali, díky masové výrobě dostupných hodinek, Japonci v druhé polovině 20. století. Jak fungují quartzové hodinky? U quartzových hodinek baterka dodává proud integrovanému obvodu (1). Integrovaný obvod rozkmitává krystal oxidu křemičitého ve tvaru “ladičky” na frekvenci 32.768 kmitů za sekundu (2). Integrovaný obvod tyto kmity snímá a mění je na elektrické pulsy (3). Elektrické pulsy pohání miniauturní krokový motor, který tyto pulsy mění na mechanickou práci (4). Elektrický krokový motor roztáčí kola strojku (5). Kola otáčí ručkami hodinek (6).

zdroje: seikowatches.com, watch-universe.com