Načasování sportovních akcí s vysokofrekvenčními nástroji od společnosti Longines

Díky svým vysoce přesným a spolehlivým hodinkám byl Longines požádán, aby měřil čas na nejdůležitějších a nejprestižnějších sportovních událostech po celém světě. Až do dnešního dne tento čestný úkol motivoval Longines ke zlepšení přesnosti svých hodinek a k vývoji stále lepšího časoměrného zařízení.

Jezdecké sporty

Již v roce 1878 Longines vyvinul svůj první chronograf, který byl brzy usazen do pouzdra s vyrytým žokejem a jeho koněm. Tyto stopky bylo možné zahlédnout na amerických závodních okruzích už v roce 1880, kde se ukázaly jako velmi populární mezi žokeji i lidmi, kteří se účastnili dostihů. V roce 1912 byl učiněn nový krok, když Longines vstoupil do svého prvního oficiálního partnerství s parkurovým závodem v portugalském Lisabonu. V průběhu let Longines měřil čas na tisících jezdeckých soutěží. Pro měření těsně rozmístěných soutěžících vyráběla značka ze Saint-Imier stopky s rozštěpenými vteřinovými ručkami a vysokofrekvenčními pohyby s přesností na 1/10 nebo 1/100 sekundy. V důsledku svého odkazu a odborných znalostí zahrnuje dnes zapojení společnosti Longines do jezdeckých sportů také parkurové, drezurní a ploché závodní disciplíny.

Events_Poster_pionnier_1

Alpské lyžování

Lyžování v zasněžených horách patří mezi nejoblíbenější sporty ve Švýcarsku, rodné zemi Longines. V roce 1924 značka měřila čas na „Mezinárodním týdnu zimních sportů“ v Chamonix (Francie). O několik let později stopky ze Saint-Imier načasovaly mistrovství světa v lyžování na stejném místě. V roce 1939 Longines představil lyžařský časovač s vysokým tepem a rozštěpenou vteřinovou ručkou, měřící 1/10 vteřiny. Pro Vojenské mistrovství v lyžování v Crans-Montaně (Švýcarsko) v roce 1945 zavedl Longines na cílové čáře fotobuňkovou světelnou bariéru. V roce 1948 byl Longines vybrán, aby měřil čas na legendárním sjezdovém závodu Kandahár v Sankt Antonu (Rakousko). Organizátoři Mistrovství světa v lyžování v roce 1950 v Aspenu (USA) vybrali Longines jako oficiálního časoměřiče. Dnes je Longines oficiálním partnerem a oficiálním časoměřičem FIS Alpine Ski World Cup tour a FIS AlpineWorld Ski Championships a pokračuje v časování nejslavnějších lyžařských závodů ve Světovém poháru FIS Alpine Ski, sjezdových závodů v Kitzbühelu (Rakousko) nebo Lauberhorn-Wengen (Švýcarsko).

Events_Poster_pionnier_3

Mezinárodní rally-sport

V lednu 1949 se vozy z celé Evropy zúčastnily prvního ročníku Rallye Monte Carlo po druhé světové válce. Časomíra byla svěřena společnosti Longines, což byl status, který zastávala více než 30 let. V roce 1955 uvedla značka ze Saint-Imier na trh speciální zařízení pro děrovací tisk s názvem Printogines. Toto zařízení, vybaveno hodinami s 8denní rezervou chodu, umožnilo soutěžícím registrovat se svou kontrolní kartou na každém kontrolním stanovišti na vzdálenost více než 5 000 km. Spolehlivé a robustní zařízení určovalo oficiální vítězné časy na základě zaznamenaných průjezdů všech kontrolních bodů. Jednalo se o zařízení tak užitečné, že bylo jmenováno jako časoměřič všech slavných rally své doby – včetně Coupe des Alpes, RAC Rally Velké Británie, TAP Rally v Portugalsku i závodu Tisíce jezer ve Finsku, stejně jako Rallye Acropolis v Řecku a Rallye de Côte d'Ivoire v Africe.

14-Rallye-de-lAcropole-1966-archives-NN7-8

Cyklistické závody

V roce 1951 byl Longines požádán, aby měřil čas pro přední světovou cyklistickou událost, Tour de France. Závod napříč Francií byl vynikající příležitostí otestovat nový systém, který kombinoval kameru na cílové čáře se zařízením zaznamenávajícím čas každého soutěžícího na film. Tento systém časování vyřešil problém s fotografickým povrchem, když těsně seskupení soutěžící dosáhli cílové čáry téměř ve stejnou dobu. Bývalý prezident Francouzské cyklistické federace Jean Pitallier osobně měřil čas na každém ročníku Tour de France v letech 1973 až 1980 s párem vysokofrekvenčních stopek Longines s rozštěpenou vteřinovou ručkou (ref. 7411). Longines byl oficiálním časoměřičem Tour de France až do roku 1982, ale jeho závazek k cyklistice daleko překračoval tyto závody: od roku 1954 do roku 1988 Longines meřil čas na mistrovství světa v dráhové cyklistice i cyklistice na silnici 28krát – stejně na takových renomovaných událostech jako Giro d'Italia nebo Vuelta ve Španělsku.

Events_Poster_pionnier_2

Formule 1

V roce 1949 Longines představil systém časomíry pro automobilové závody, který dokázal zaznamenat 1/10 sekundy prostřednictvím série fotografií. Tento systém byl tak přesvědčivý, že jej v roce 1950 certifikovala Mezinárodní automobilová federace. Ve stejném roce, v zahajovací sezóně Formule 1, Longines měřil časy na slavné Grand Prix de Monaco a Indianapolis 500 v USA, stejně jako na závodech Formule 1 v Barceloně (Španělsko), Buenos Aires (Argentina), Spa (Belgie), Zandvoortu (Nizozemsko) a Bernu (Švýcarsko) spolu s mnoha dalšími závodními událostmi v následujících letech. V roce 1954 Longines vyvinul chronotypoginy, které používaly senzor k automatickému spuštění a zastavení času. Tento systém byl brzy přijat Mezinárodní automobilovou federací. V roce 1980 společnost Longines uvedla (s Olivettim) na trh novou metodu, jak změřit čas každému autu nezávisle, a to pomocí rádiových vln. To vedlo k roli Longines jakožto oficiálního časoměřiče pro všechny závody Formule 1 od roku 1982 do roku 1992.

Hodinářská společnost Longines se sídlem v Saint-Imier ve Švýcarsku od roku 1832 disponuje odbornými znalostmi naplněnými tradicí, elegancí a výkonem. S generacemi zkušeností jako oficiální časoměřič světových šampionátů a jako partner mezinárodních sportovních federací si společnost Longines v průběhu let vybudovala silné a dlouhodobé vztahy ve světě sportu. Společnost Longines, známá elegancí svých hodinek, je členem společnosti Swatch Group Ltd., předního světového výrobce hodinek. Značka Longines se svým emblémem okřídlených přesýpacích hodin má pobočky ve více než 150 zemích.

18473_Grand_Prix_automobile_de_Hollande_24_7_1966_à_Zandvoort