Hodinky Swatch

Každý je zná a nikdo je nepřehlédne. Potrhlé plastové švýcarské hodinky pro muže a ženy, staré a mladé ze všech koutů planety. Jaký je ale vlastně příběh těchto ztřeštěných hodinek?

Quartzová krize
V 70. letech 20. století byl švýcarský hodinářský průmysl v hluboké krizi. Asijské firmy vsadily na tehdy moderní quartzovou technologii a společnosti jako SEIKO se svými analogovými a digitálními quartzovými hodinkami válcovaly světový trh s hodinkami. Za pouhých 10 let zbankrotovalo 1000 švýcarských hodinářů, hodnota vývozu hodinek klesla na polovinu a podíl švýcarských hodinek na světovém trhu klesl ze 43 % na 15 %.

listen-to-me-teaser-hp-block_teaser_4 transformation-h-blockp_teaser_4

Japonský ekonomický zázrak
Japonské firmy neslavily úspěch jenom tím, že byly quartzové hodinky módní a levné. Japonské firmy se vezly na vlně poválečného ekonomického zázraku, na kterém měl velký podíl japonský inovativní model vývoje a produkce, který převrátil nejedno odvětví na hlavu (např. Honda, Sony a Toyota).

A zatímco v té době v Japonsku sjížděly z automatizovaných linek tisíce levných quartzových hodinek, byla ve švýcarském hodinářském segmentu situace úplně jiná. Zde stovky drobných hodinářů vyráběly hodinky většinou pod svou značkou a díly odebíraly od zhruba tisícovky dodavatelů. Velké skupiny existovaly pouze dvě — SSIH v čele s Omega a ASUAG s Longines.

Přichází Ernst Thomke
Jedním z lidí, který si uvědomoval, že švýcarský hodinářský průmysl bude potřebovat radikální změnu, byl Ernst Thomke. Thomke přišel do ASUAG v roce 1978 a ihned začal se změnami. Snížil výrobní náklady, propustil 60 % zaměstnanců, zkonsolidoval výrobu strojků pod společnost ETA SA a urychlil přechod ETA na výrobu quartzových analogových hodinek.

Thomke si také uvědomoval, že se musí zjednodušit a sjednotit nejenom výroba strojků, ale celých hodinek, čímž vznikly ultratenké hodinky Delirium s tělem z jednoho kusu (nahrazuje pouzdro hodinek, základnu strojku a dýnko), do kterého se ukládal strojek číselníkem (stejně jako u hodinek Swatch). Plán byl začít montovat strojky ETA do hodinek (nejlépe plastových) a začít tak s masovou produkcí dostupných švýcarských hodinek, které by konkurovaly Asijské produkci.

 Rodí se Swatch
Thomke měl však jeden zásadní problém — kde vzít na svůj plán peníze? Banky už byly unavené z neustálého pumpování peněz do nemocného švýcarského hodinářského průmyslu. Naštěstí se Thomke setkal s investorem Nicolasem Hayekem a ukázal mu své tajné plány.

Hayek, který zrovna sloučil SSIH a ASUAG a určil jim, že se mají soustředit pouze na design hodinek (ETA se měla starat o dodávky hodinek pro všechny značky skupiny), slíbil, že peníze od bank sežene. Peníze opravdu sehnal a v roce 1983 se na trhu objevily první „Swatchky“. A byl to ohromný úspěch od samého začátku, i když nikdo nevěřil, že se v tomto segmentu švýcarské hodinky opět někdy vrátí na scénu.

https://www.helvetia-hodinky.cz/kategorie/swatch/

Zdroje: wikipedia, hodinkee.com, swatch.com
Autor: Daniel Čupak