Rozhovor s Markem Fukalou

Ahoj Maro,

znám tě jako sportovce, horala, který když může, tak vyráží každou volnou chvíli na hory. Dalším koníčkem je i otužování a tvůj čtyřnohý parťák, sibiřský husky, Loki.

Co tě přivedlo ke sportu?

Sport mám rád a tak nějak se kolem sportu pohybuju od mala. Ale dá se říct, že k tomu co běhám teď, tak mě přivedl Loki.

Běháš i s Lokim, bereš ho jako podporu nebo je to spíš naopak?

S Lokim běhám jako s parťákem.... Ono je docela problém sehnat někoho, kdo běhá ve stejném tempu. Takže si s Lokim nastavíme tempo a běžíme :) Myslím, že se navzájem dokážeme doplňovat a namotivovat.

Jaké závody jsi už absolvoval? Co bylo pro tebe nejnáročnější? A máš oblíbený závod?

Jak jsem začínal s během, tak jsem chodil na klasické běžecké závody, 5 km, 10 km, a půlmaraton. Potom už mě to tolik nenaplňovalo, tak jsem začal běhat překážkové závody, ve stylu Spartan race. Až jsem se propracoval k horským běžeckým závodům, jako je například B7 (pozn. Beskydská sedmička, 101 km dlouhý závod přes Beskydy). Můj oblíbený, byl náš poslední závod s Lokim, Winter Dog Race, kde jsme se umístili na 3. místě. Byl to super zážitek.

DSC_8456 kopie

Máš nějakou speciální přípravu na B7 nebo "jen" každý den běhat v horách. Jak ses s B7 popral loni?

Na B7 jsem se nijak speciálně nepřipravoval, spíš jsem testoval žaludek a hlavu. To si myslím že může zásadně ovlivnit celý průběh. Myslím, že pokud člověk má dost pohybu, tak to ty nohy zvládnou. No minuly rok jsem měl problém například s tím, že hned při seběhu do Řeky (pozn. cca 14 km ze 101 km) jsem si natáhnul úpon v lýtku a celý závod jsem šel v bolestech. Chtěl jsem to zabalit už na Ostravici....nakonec jsem to došel....místy jsem i popoběhl a úspěšně dorazil do cíle. :)

Co pocity po doběhnutí B7?

Jak dobíháš do cíle B7 po tom koberci, stojí tam lidi a začnou ti tleskat a povzbuzovat, tak tě to šíleně dobije. Takže v cíli brutální euforie. Najednou tě nic nebolí. :D Jako ono to ani pořádně nejde popsat... člověk to prostě musí zažít :) jako to, že jsem zvládl takový těžký závod mi došlo vlastně hned a taky jsem hned věděl že to za rok chci absolvovat znovu :D Co se týká regenerace tak musím říct, že to bylo úplně v pohodě. Ani po závodě mě nijak zvlášť nohy nebolely krom toho zranění a ani potom, takže regenerace byla max pár dní. To po tom Winter Dog Race jsem regeneroval podstatně déle. Záleží na té intenzitě běhu.

Jaké máš letos běžecké plány?

Letos jsou plány takové, že se chci s Lokim zúčastnit všech 10 závodů MČR v dogtrekkingu na 21km. A pokud se podaří sehnat registraci, tak je v plánu i B7 (pozn. B7 je jeden z nejžádanějších závodů a registrace jsou vždy vyprodané během pár minut nebo dokonce i vteřin).

Máš nějaké běžecké sny?

Můj sen co se týká sportu... no, tak to nevím. Já jsem realista. Takže si spíš dávám cíle a pak si za tím jdu. Dokážu se pak dobře namotivovat. Nastavit si tu hlavu, klapky na oči a nic jiného mě nezajímá :)

uvodni_1

Jaké Garminy nosíš a jak seš s nimi spokojený?

Pořídil jsem si Garmin Fenix 6X. Jako myslím, že pokud chce člověk to nejlepší co se dá na trhu sehnat, tak by měl jít do Garminu. Je tam opravdu vše. Vlastně ty hodinky ti radí i jak by jsi měla trénovat jak odpočívat atd atd. Takže parádní i pro začátečníky. Za mě fakt super.

Máš i jinou zkušenost se sporttesterem nebo Garminy jsou tvé první?

Garminy jsou moje první a myslím že i poslední :) další budou určitě zase Garmin.

Děkuji za rozhovor, Marku, a ať ti to i nadále skvěle běhá. A v srpnu se budeme těšit na report z B7. :)

IG: @marek_fukala

Untitled-2