Rozhovor s hodinářem Jirkou

V dnešním článku vám představíme našeho hodináře Jirku, který s námi pracuje již dlouhá léta.

Ahoj Jirko,

řekni něco málo o sobě našim čtenářům.

Jako hodinář jsem se vyučil v roce 1993 na středním odborném učilišti ve Šternberku pro závod Chronotechna. V době učení jsem chodil do Chronotechny na praxi, kde jsem získal své první zkušenosti. A hodinařině se věnuji již 20 let a doufám, že ještě pár let budu. Kromě hodinařiny je mou velkou zálibou cyklistika a hokej. 

hodnar

Proč ses rozhodl být hodinářem nebo studovat právě tento obor?

Byla to spíše náhoda, rozhodoval jsem se mezi více obory. Ale ani chvíli jsem svého rozhodnutí nelitoval. Do hodinařiny jsem se zamiloval již na učňáku a tahle láska se mě drží stále. Každý takové štěstí nemá. Takže jsem školou proplul bez problémů. Hodinařina je svět, ve kterém jsem se našel.

Jaká je tvá oblíbená značka hodinek?

Neumím označit jedinou značku hodinek. Miluju všechny mechanické hodinky, protože v nich je to kouzlo. A značka je už potom vedlejší.

Jako správný hodinář máš určitě doma nějaké hodinky, kolik?

Myslím, že tak maximálně 20, nic moc. :D

Máš nějaké hodinářské sny?

Snů by bylo hodně, ale ty největší jsou výlet do nějaké švýcarské nebo německé továrny s hodinkami. Láká mě i japonské Casio, kde hodináři mají úplně jiný přístup. Jejich pracovitost je nevídaná.  

Zajímá mě tvůj názor na aktuální trend sporttesterů, jak se na to jako hodinář díváš?

Jako uživatel hodinky vítám, protože jsem aktivní sportovec. Měl jsem možnost vyzkoušet od Garminu Fenix 7 a taky Garmin Venu. Jinak nosím fitness náramek a na kole mám navigaci a rychlostní čidlo, taky od Garminu. 

Z pohledu hodináře si nemyslím, že by chytré hodinky byly něco, co by vytlačilo klasickou hodinařinu. Beru to jako evoluční postup, tak jak tomu bylo s příchodem quartzových hodinek. Mechanické stále zůstávají a své místo tady budou mít i nadále.

hamilton mechaniky

Ani se nenadějeme a bude tady léto. Období, kdy lidé rádi chodí s hodinkami do vody. Máš nějaké doporučení, co je s hodinkami potřeba udělat před létem?

Určitě bych doporučil nechat si zkontrolovat v hodinářství těsnění a udělat zkoušku vodotěsnosti. Dobré je i zkontrolovat stav stěžejek u náramku, aby se nestalo, že se stěžejka zlomí a hodinky vám z ruky spadnou. Zkoušku vodotěsnosti bych doporučoval dělat pravidelně, jednou ročně, pokud se s hodinkami koupete. Máte tak jistotu, že předejdete "utopení" hodinek a následným problémům. 

Chceš říct něco čtenářům na závěr?

Hodinky jsou stroj a čím lépe se o ně budete starat, tím lépe budou fungovat. Musíme si uvědomit, že hodinky nejsou věc, která vydrží úplně všechno. Stejně jako když se nebudete starat o auto, tak vás problémy doběhnou. A podobně je to i u hodinek. Proto je dobré nenechávat všechno na poslední chvíli.