S Garmin MARQ 2 Aviator se žádný pilot ve vzduchu neztratí

Život z ptačí perspektivy má přeci jen něco do sebe, a kdo se jednou vznese do oblak v moderním letadle nikoli jako pasažér, ale jako pilot, velmi pravděpodobně propadne této činnosti už do konce svého života. K pilotům nicméně neodmyslitelně patří také hodinky, které pomáhají nejen určovat čas, ale také navigovat se vysoko nad zemským povrchem. Garmin ve spojení s moderními technologiemi vytvořil prvotřídní chytré hodinky MARQ 2 Aviator, se kterými se v oblacích neztratíte, ať už jste amatérským pilotem malého letadla, či profesionálem, pro kterého je letecká doprava denním chlebem.

DSC_3541-kopie

Garmin MARQ 2 Aviator jsou chytré hodinky, se kterými se ve vzduchu ani na zemi rozhodně neztratíte. Pouzdro o velikosti 46 milimetrů pouzdro je vyrobeno z titanu 5. třídy a má poměrně sympatickou váhu 92 gramů. Na přední straně místo číselníku nalezneme barevný dotykový AMOLED displej o velikosti 1,2” s rozlišením 390 × 390 pixelů a funkcí Always-On. Dýnko je osazeno známými senzory pro sledování srdečního tepu, či pulzním oxymetrem. Ovládání se opět spoléhá jak na dotyk, tak na pětici tlačítek, jejichž funkce si samozřejmě můžete přizpůsobit. Nechybí ani propojení s telefonem skrze Bluetooth a aplikaci Garmin Connect, bezkontaktní platby Garmin Pay či výdrž až 16 dní na jedno nabití, přičemž na 100 procent je dobijete za cirka jednu hodinu.

DSC_3556-kopie

Každý pilot jistě ocení speciální funkce, jako jsou navigace přímo na bod, pohyblivá mapa s radarovými snímky NEXRAD, poradce pro snížení účinků jet lagu, informace o počasí včetně zpráv METAR, TAF a MOS, meteogram pro sledování trendů změn teploty, větru, rosného bodu, pokrytí oblačností či pravděpodobnosti srážek, ILS indikátor, pulzní oxymetr. V oblacích přijdou vhod také informace o letištích a jejich dráhových systémech, barometrický výškoměr, záznamník letu, nouzový režim, který po aktivaci zobrazí optimální rychlost klouzání, odhadovaný dokluz a dobu letu v případě vysazení motoru, upozornění na nové zprávy METAR a TAF, přenos letového plánu či upozornění na přepnutí palivových nádrží nebo provedení jiných důležitých úkonů.

DSC_3568-kopie

Americká společnost Garmin se ve svých počátcích soustředila především na výrobu navigací pro systém GPS, nicméně vývoj nasměřoval tuto firmu směrem k trhu s chytrými hodinkami. V něm dokázala prosadit svou vlastní kategorii sportovních hodinek pro náročné uživatele, jež dodnes de facto nemají adekvátní konkurenci. I přes tento nepopiratelný úspěch to ovšem neznamená, že by Garmin usnul na vavřínech – stále se aktivně věnuje vylepšování svých hodinek a setrvání na vrcholu.