Seiko Presage Arica neboli porcelánový číselník od Seika

Kolekce Presage od Seika během několika málo let zvítězila nad milovníky hodinek po celém světě díky své kolekci hodinek, které kombinují tradiční hodinářské dovednosti Seiko s číselníky, které předvádějí různé formy japonského řemesla, od smaltu až po lak Urushi.

Dnes Presage přináší do života další výraz bohatého kulturního dědictví Japonska v sérii dvou automatických hodinek s ciferníky z porcelánu z města Arita, města, které je více než 400 let domovem porcelánu v Japonsku.

mainvisual_11052345372602_jpg_1

Dědictví porcelánu Arita je respektováno v barvě číselníků, bílé se stopou modré, která byla barvou nejstaršího porcelánu Arita. Číselníky, které jsou vyrobeny v Arita, mají bohatou strukturu a hloubku, která je podpisem všech nejlepších porcelánu.

Arita, malé městečko na Kyushu, třetí největší ostrov na jihozápadě Japonska, se objevilo na počátku 17. století, kdy se zde objevila hlína vhodná pro výrobu porcelánu a její porcelánové výrobky se v Japonsku brzy staly cennými díky vysoké kvality jejich umění.

B6A7864_08085308736629_jpg

V rámci jedné generace se porcelán Arita stal známým v zahraničí a byl vyvážen, nejprve do Evropy a později po celém světě, když Japonsko otevřelo své dveře mezinárodnímu obchodu v Evropě. 19. století. Dnes je porcelán Arita na celém světě stále velmi cenný a mnoho výrobců porcelánu se díky své dlouholeté tradici řemeslné výroby, bohaté paletě svých produktů a jedinečné japonské citlivosti, kterou ztělesňují, daří.

Porcelán Arita byl proto přirozenou volbou pro ciferníky kolekce Presage, ale tým Presage musel být 100% přesvědčen o své odolnosti a síle. Řešení poskytl nový typ porcelánového materiálu Arita, vytvořený před třemi lety. Tento nový porcelán je více než čtyřikrát tvrdší než obvyklý materiál a má sílu a flexibilitu potřebnou pro ciferník hodinek Presage.

_B6A8353_08085301607172_jpg

Nové porcelánové ciferníky Presage jsou vyrobeny zkušeným výrobcem v Aritě, který vyrábí porcelán již od roku 1830. Hiroyuki Hashiguchi je mistr řemeslníků a jeho kolegové v posledních letech vyvíjeli ciferníky s týmem Presage.

K výrobě číselníků je zapotřebí náročná kombinace dovedností, trpělivosti a umění. Základní materiál je vložen do speciální formy, která dává hloubku ciferníku, zejména u modelu, kde je indikátor rezervy chodu a v číselníku je hlubší zářez (SPB093). Číselníky se suší a pak vypálí poprvé na 1300 stupňů, aby materiál mohl vytvrdnout a zbělel. Hašiguchi a jeho řemeslníci pak aplikují glazuru ručně, dále cementující glazuru na ciferník, což je proces, který dává ciferníkům jejich hluboký, bohatý povrch a jemný modrý nádech. Dalším krokem je vyřezání otvoru pro datum, kdy se toto provádí laserem, potom se číselníky vyhlazují po vyřezání.

SPB095J1_07100420484057_jpg

Tato nová řada Presage obsahuje dva modely designu, z nichž oba jsou poháněny vysoce výkonnými kalibry řady 6R od firmy Seiko. První model Seiko SPB093J1 nabízí kalibr 6R27, s indikátorem rezervy výkonu na pozici devět hodin a subciferníkem data na pozici šesté hodiny. Druhé hodinky Seiko SPB095J1 nabízí nový kalibr 6R35, který poskytuje výkonovou rezervu 70 hodin.

SPB093J1_07100417615336_jpg

Každý z těchto modelů hodinek Seiko Presage samozřejmě odráží péči a řemeslnost, pro kterou je Presage proslulý. Křišťálové sklo je dvojitě zakřivený safír, na zadní straně pouzdra je vidět jemné zakončení kalibru 6R a obě verze jsou odolné vůči vodě 10 bar.

Řada Presage Arita Porcelain Dial bude v prodeji od září 2019.