Seiko Presage Automatic SPB085J1 The Urushi Byakudan-nuri Limited Edition 2000ks

Seiko jako první letošní novinku představilo model z kolekce Presage, kde jsou hodinky opět inspirované odvěkou fascinací Měsíce. Po úspěchu předchozího modelu, jehož číselník s tmavomodrou glazurou (SPB075J1) evokoval noční oblohu, nyní přichází limitovaná edice s číselníkem vytvořeným tou nejpropracovanější technikou lakování nazvanou byakudan-nuri a tradičním lakem uruši v bohatých tónech barev oblohy a Měsíce těsně před rozbřeskem.  

Technika byakudan-nuri je ke zdobení laku uruši používaná technika po staletí. Jelikož se jedná o sofistikovaný proces, vyžaduje značkou zručnost. Proto je používán výhradně na místech a objektech těšící se zvláštní vážností, jako jsou např. chrámy. Proto i tyto hodinky Seiko Presage jsou výjimečné.

Nutno podotknout, že celý číselník se zpracovává ručně. Kovový základ číselníku je nejprve ručně lakován černým lakem uruši. Jakmile zaschne, tak se přeleští. Tento postup se opakuje tak dlouho, než zkušený řemeslník uzná hloubku černé barvy za uspokojivou. Následuje další vrstva laku, která slouží jako pojidlo. Posype se vrstvou jemného kovového prášku. Celý číselník je pak opakovaně lakován polo transparentním, červeně zbarveným lakem uruši. Červeň na sčítačích zachycuje a odráží světlo a má evokovat oblohu před svítáním.

56742  Urushi_laqcuer_applied_by_hand

Když jsou všechny vrstvy naneseny, tak následuje technika maki-e. Touto technikou se přidává měsíc, který znázorňuje rezervu chodu. Jedná se o jemný zlacený prášek, proto srpek měsíce má zrnitou texturu. Aby to nebylo pro hodinky málo, tak špička vteřinové ručičky je ve tvaru Měsíce a je pokryta stejným prachem jako rezerva chodu. I na dýnku hodinky, které je ze safírového skla, lze vidět půlměsícový tvar, vytvořený depozicí z plynné fáze.

Takto zpracovaný číselník kryje dvojmo zaoblené safírové sklo s antireflexní vrstvou. V ocelovém pouzdru je ukryt kalibr 6R21 s 28 800 polokmitů za hodinu (4Hz), 29 kameny a s rezervou chodu 45 hodin. Pouzdro je střední velikosti o průměru 40,5 mm. Elegantní design hodinkám dodává krokodýlí řemínek s ocelovou překlápěcí sponou.

Hodinky Seiko Presage SPB085J1 patří do limitované edice a pro celý svět bylo precizně vyrobeno 2000 ks a každé hodinky mají své jedinečné číslo vygravírováno na zadní straně hodinek.

https://www.helvetia-hodinky.cz/zbozi/seiko-presage-automatic-spb085j1-the-urushi-byakudan-nuri-limited-edition-2000ks/