Tradice divadla kabuki se stala inspirací pro dva nové modely Seiko Presage

Kreativní kombinace japonské kultury a moderního designe je od svého uvedení na trh, v roce 2020, hlavním rysem řady Seiko Presage Sharp Edged. Nyní se k této řadě připojují dva nové výtvory, které vzdávají hold přetrvávající dlouhověkosti kabuki, japonské divadelní formy, která má své kořeny v období Edo v 17. století a je populární dodnes. Tyto hodinky byly navrženy ve spolupráci s Ebizo Ičikawou, jedním z nejvýznamnějších a nejvlivnějších japonských herců kubaki.

167339

Dvě nové kreace, Seiko Presage SPB331J1 a Seiko Presage SPB329J1,  vyjadřují uměni kubaku v každém detailu. Číselníky obsahují vzor japonských konopných listů známý jako asanoha, který se po staletí používal na látky kostýmů kabuki. Částečně díky popularitě a vlivu herců kabuki je vzor asanoha již dlouho velmi oblíbený v japonské módě a designu.

Červenohnědá barva číselníku je známá jako kakiiro a je tradiční japonskou barvou, která pochází od rodiny Ichikawa, která ji poprvé použila před několika generacemi ve svých kostýmech pro kabuki. Kakiiro je dodnes oblíbeným odstínem této divadelní formy. Okraj číselníku je tmavšího odstínu, aby jasně vynikly ručičky a indexy ve zlaté barvě.

Hodinky SPB331J1 a SPB329J1 jsou nabízeny s koženým řemínkem, jehož vnitřní strana je rovněž v barvě kakiiro. Jedná se o jemný odkaz na období Edo, kdy bylo zakázáno nosit výrazné barvy na veřejnosti, a proto se používaly pouze na vnitřní straně oděvů.

Oběma hodinkám je společný ostrý design pouzdra, který dodává této řadě charakteristický a moderní vzhled. Indexy jsou na horní straně texturované a po stranách leštěné, takže působí ostře a moderně. Hodinová a minutová ručička jsou velkoryse poraženy vrstvou Lumibrite, který zvyšuje čitelnost i za špatných světelných podmínek.

167332

Hodinky jsou poháněny vysoce výkonnými strojky Seiko řady 6R. První z nich, Seiko Presage SPB329J1,  nabízí kalibr 6R21, který má ukazatel data, dne v týdnu a rezervy chodu na pozicích 3, 6 a 9 hodiny. Druhé, Seiko Presage SPB331J1, jsou vybaveny kalibrem 6R35 s ukazatelem data, který poskytuje rezervu chodu až 70 hodin. Sklíčko je safírové s antireflexní vrstvou a obě verze mají voděodolnost 100 M. Nové výtvory budou k dostání v limitovaných edici 2000 kusů od listopadu 2022.