Apple Watch Series 9 vs Garmin Venu 3: které vybrat?

Neplánujete utratit za hodinky majlant, ale přesto chcete ty nejlepší chytré hodinky v poměru cena/výkon? Postavili jsme proti sobě populární Apple Watch Series 9 a Garmin Venu 3.

Vzhled je otázkou vkusu

Co se týče designu, tady lze jen těžko určit jasného vítěze. Apple Watch Series 9 sází na svůj ověřený obdélníkový tvar pouzdra i displeje, který se již mezi lidmi etabloval a nepůsobí jako z jiné planety. Garmin Venu 3 naproti tomu spoléhají na tradiční kulatý tvar, který mají hodinky už od nepaměti. Díky tomu nepůsobí na zápěstí cizorodě a nebudí tolik pozornosti okolí.

garmin venu3s na ruce

Kulatý tvar pouzdra převládá v oblíbenosti. Hranatý tvar pouzdra Apple Watch je ale nezaměnitelný.

Oboje hodinky se mohou pyšnit velikostí 45 milimetrů, což se pozitivně projeví nejen na velikosti displeje, ale také na výdrži baterie. Na většině zápěstí tato velikost sedí dobře, avšak pro jistotu je vždy lepší si hodinky před koupí vyzkoušet. V obou případech je použita nerezová ocel, avšak u Garminů je pouzdro vyrobeno z polymeru.

Co se týče hmotnosti, ani jedny chytré hodinky vám zápěstí neutrhnou. Zatímco Apple Watch Series 9 váží 42,3 gramů, konkurenční Garmin Venu 3 se mohou pochlubit váhou 46 gramů. O žádný zásadní rozdíl se tedy nejedná.

Kulatý, nebo hranatý displej?

Obdélníkový displej Apple Watch Series 9 je typu LTPO OLED, má rozlišení 396 × 484 pixelů a maximální jas až 2 000 nitů. Díky svému tvaru se více hodí pro zobrazení většího množství informací, pokud tedy toto od chytrých hodinek vyžadujete.

Garmin Venu 3 naproti tomu dostaly 1,4” AMOLED displej s rozlišením 454 x 454 pixelů, který oproti Applu výrazněji nezaostává. Jestli preferujete kulaté displeje před těmi obdélníkovými, tady rozhodně nešlápnete vedle.

garmin venu 3s white na ruce

Především ženy ocení u Garminu širokou škálu řemínků, které lze přikoupit a snadno měnit.

Výdrž baterie hraje ve prospěch Garminu

Jestli jsou Apple Watch něčím známé, je to jejich nevalná výdrž na jedno nabití. Ačkoli Series 9 šly do sebe a nabídnou až 18 hodin při běžném používání a až 36 hodin v režimu nízké spotřeby, jedná se spíše o úsměvné hodnoty, obzvláště ve srovnání s Garminem.

Venu 3 totiž nabídnou až 14 dní výdrže při běžném provozu, přičemž pokud byste chtěli hodinky co nejrychleji vybít, museli byste zapnout všechny polohové služby a přehrávání hudby. I tak byste se ale pohodlně dostali na 11 hodin výdrže. V tomto ohledu zkrátka není co řešit.

garmin venu 3 na pánské ruce

Hlavní benefit hodinek Garmin Venu 3 v porovnání s Apple Watch je velká výdrž baterie.

V chytrých funkcích má výhodu Apple

Propojení Apple Watch Series 9 s chytrým telefonem je jedním slovem příkladné. Hodinky umí třeba diktování textu, ovládání gesty, nechybí podpora celé řady aplikací třetích stran a jejich používání je pohodlnější. S připojením eSIM jsou poté samostatné a nezávislé na telefonu. Má to ale jedno zásadní minus – bez iPhonu si neškrtnete.

Garmin Venu 3 nejsou nikterak zásadně horší, jen díky možnosti propojení také s konkurenčním Androidem není vzájemná interakce tak špičková. Také s těmito hodinkami bez problémů vyřídíte notifikace, přehrajete si hudbu, zaplatíte v obchodě nebo můžete využívat spolehlivé mapové podklady. 

apple watch na ruce plavce

Hodinky Apple Watch jdou propojit pouze s telefonem iPhone.

Sport je doména Garminu

Apple Watch Series 9 nabídnou spoustu informací co se týče různých sportů, avšak jejich zaměření je spíše na příležitostné sportovce. Pokud si jdete po práci zaběhat nebo o víkendu vyrazíte na kolo, pak odvedou dobrou službu. Na nic náročnějšího je ale raději neberte. Pozor i na vodu, jejich odolnost je totiž jen 50 metrů.

Hodinky od Garminu na tom jsou o poznání lépe. Ať už jde o celou řadu sledování různých sportů, tak jejich výhoda spočívá především v následném zpracovávání a vyhodnocování dat, například v rámci individuálních tréninkových plánů. Ať už se sportem začínáte, nebo jste profesionálové, Venu 3 vás nenechají ve štychu.

garmin venu 3s na ruce

Hodinky Garmin Venu 3 jsou k dostání ve dvou velikostech, proto se skvěle hodí pro muže i ženy.

Jablko je o něco zdravější

Měření zdravotních funkcí je doménou Apple Watch prakticky od jejich začátků. Series 9 nabídnou kromě standardních měření srdečního tepu a rytmu či okysličení krve také možnost naměřit si EKG. Pokud ale nejste kardiaci, patrně toto příliš nevyužijete. Zajímavostí je možnost využít satelitní SOS volání v případě nouze.

Garmin Venu 3 se sice nemůže pochlubit EKG či tísňovým voláním, na druhou stranu je jeho měření velmi přesné a spolehlivé. Zároveň jim nic zásadního nechybí, takže se dozvíte jak srdeční tep, tak okysličení krve. Navíc vám poradí i jak lépe trénovat, abyste se vyhnuli přetrénování.

hodinky apple watch na dámské ruce

Na rozdíl od Garminu vám Apple watch změří EKG. Zdroj: Apple.com

Garmin, nebo Apple?

Jestli je pro vás důležitější styl, Apple Watch Series 9 aktuálně frčí. Majitelům iPhonu nabídnou bezkonkurenční propojení, spoustu chytrých funkcí a taky nějaké ty sportovní a zdravotní, přičemž jejich mix je dobře vyvážený. Jestli to ale se sportem myslíte vážně, na trhu jsou lepší volby.

Stejně tak pokud neholdujete ekosystému od Applu. Garmin Venu 3 jsou kompatibilní napříč platformami a nabídnou propracované měření sportovních aktivit, přičemž ani s chytrými funkcemi nezůstávají pozadu. Navíc se mohou pochlubit bezkonkurenční výdrží na baterii, se kterou konkurenci doslova drtí.

Tři hlavní výhody a jedna nevýhoda

Garmin Venu 3

  • výdrž baterie
  • široká škála sportovních aktivit
  • vyhodnocení a doporučení pro sportovce
  • při volání nutnost mít spárovaný telefon

Apple Watch Series 9

  • měření EKG
  • nezávislé volání bez nutnosti připojeného telefonu
  • množství nabízených barevných kombinací
  • jen pro držitele iPhone

Barevné varianty hodinek Garmin Venu 3: