Apple Watch Ultra 2 vs Garmin Epix Pro Gen 2: které jsou lepší?

Při výběru chytrých hodinek dříve či později narazíte na dvě značky – Apple a Garmin. Jejich modely Watch Ultra 2 a Epix Pro Gen 2 47 mm Sapphire Edition jsou přímými konkurenty, a tedy se přímo nabízí otázka: který z nich si zaslouží vaše peníze?

Design je záležitost vkusu

Vzhledově od sebe oba modely nemůžou být odlišnější. Zatímco Apple Watch Ultra 2 sází na obdélníkový tvar displeje a pouzdra, Garmin Epix Pro Gen 2 se drží tradičního kulatého tvaru. V tomto případě tedy záleží na tom, co se vám více líbí a je na vašem zápěstí pohodlnější.

pohled na dýnko hodinek Garmin

Snímač tepové frekvence Elevate 5.

Velikost pouzdra, které je vyrobeno z titanu, je v případě Watch Ultra 2 49 mm, zatímco Epix Pro Gen 2 nabídnou pouze titanovou lunetu (a tělo z polymeru), ale mají pro změnu menší rozměr 47 mm. U Garminu si tedy na své přijdou i lidé s menším zápěstím.

Důležitá je také hmotnost, která se v případě Watch Ultra 2 zastavila na 61,4 gramech. Váha Garminů se zastavila na příjemných 47 gramech, avšak s řemínkem se dostanou na srovnatelných 70 gramů. Ochrana displeje je v obou případech shodná, jak Apple tak Garmin totiž vsadili na safír.

Displej jako brána do jiného světa

Bez displeje by to nešlo. V tomto případě má mírně navrch Apple, neboť se zaměřuje více na chytré funkce. Jeho displej se chlubí rozlišením 410 x 502 pixelů, technologií LTPO OLED, Always-on režimem a maximálním jasem až 3 000 nitů.

Garmin na tom není výrazně hůře, nicméně jeho 1,3” AMOLED panel s rozlišením 416 x 416 pixelů v tomto případě tahá za kratší konec. Na druhou stranu důležitá je především spotřeba, kterou má Garmin mnohem více vychytanou.

displej hodinek Garmin Amoled

AMOLED displej hodinek Garmin Epix 2 ve tmě.

Garmin vydrží výrazně více

Výdrž na baterii je největší bolístka Applu. Watch Ultra 2 totiž běžně vydrží pouhých 36 hodin na jedno nabití a v režimu nízké spotřeby se dostanete na 72 hodin. Ačkoli je to na poměry běžných chytrých hodinek docela dost, ve srovnání s Garminem se Apple Watch Ultra 2 příliš nechytají.

Garmin Epix Pro Gen 2 totiž při stále zapnutém displeji vydrží úctyhodných 6 dní, zatímco pokud se při používání uskromníte, dostanete se až na 16 dní. Pokud byste chtěli hodinky skutečně potrápit, museli byste zapnout všechny polohové služby, Always-on displej a hudební přehrávač, a i tak byste se dostali na 10 hodin výdrže.

Garmin Epix 42 mm Garmin Epix 47 mm Garmin Epix 51 mm Apple Watch Ultra 2
V režimu smartwatch až 10 dní až 16 dní až 31 dní 36 hodin
Úsporný režim až 14 dní až 21 dní až 41 dní 72 hodin
Příjem signálu GPS až 21 hodin až 42 hodin až 82 hodin 17 hodin

Chytré funkce jsou doménou Applu

Pakliže si potrpíte na používání hodinek jako prodloužené ruky chytrého telefonu, Apple Watch Ultra 2 téměř nemají konkurenci. Zvládají například diktování textu, ovládání gesty, mají podporu celé řady aplikací třetích stran a jejich používání je mnohem pohodlnější. S připojením eSIM jsou poté samostatné a nezávislé na telefonu. Má to ale jeden zásadní háček – bez iPhonu si neškrtnete.

Garmin Epix Pro Gen 2 si poradí i s Androidem, což je pro řadu uživatelů klíčové. Také s těmito hodinkami bez problémů odbavíte notifikace, přehrajete si hudbu, zaplatíte v obchodě nebo se podíváte na mapy. Tak vyladěný systém jako Apple ale bohužel hodinky nemají.

apple-watch-ultra

Na Apple Watch Ultra 2 můžete sledovat nadmořskou výšku, sklon nebo zeměpisnou délku a šířku. Zdroj: Apple.com

Na sport jedině s Garminy

Řada Ultra vznikla u hodinek Apple speciálně pro uspokojení potřeb náročných uživatelů a také jako přímá konkurence pro Garminy. V praxi ale Apple nabízí jen mírný nadstandard, ať už z pohledu množství sportů, kvality měření či doplňkových služeb pro náročné uživatele. Hodinky se mohou pochlubit voděodolností do 100 metrů a certifikací MIL‑STD 810H.

Garmin Epix Pro Gen 2 naproti tomu nabízí bezkonkurenční servis jak pro příležitostné, tak vrcholové sportovce. Je přitom jedno, zda jen chodíte na rychlé procházky, na několikadenní túry či rovnou na ultramaraton – s Garminem získáte spolehlivé měření a přesnou navigaci v terénu. Garmin má odolnost pouze 10 BAR, což ale pro většinu aktivit dostačuje.

garmin epix na pánské ruce

Hodinky Garmin Epix 2 jsou k dostání ve třech velikostech pouzdra, proto budou skvěle sedět na každém zápěstí.

Jablko je o něco zdravější

Chytré hodinky jsou stále více také pomocníkem pro sledování tělesných funkcí. Tady mají Apple Watch Ultra 2 mírný náskok, neboť umí nejen měřit srdeční tep a rytmus, ale také vám naměří okysličení krve či EKG. Obzvláště pokud jste kardiaci, tyto funkce oceníte. Zajímavou vychytávkou je také satelitní SOS volání v případě nouze.

Garmin Epix Pro Gen 2 umí většinu toho, co Apple, jen to EKG vám nenaměří. Na druhou stranu, pokud netrpíte srdeční vadou, patrně vás měření EKG brzy omrzí, neboť vám bude vyhazovat neustále dobré výsledky. Naopak Garmin umí s daty lépe pracovat, což se projeví kupříkladu na sestavení individuálního sportovního plánu v aplikaci.

apple-watch-ultra-2

Výhodou Apple watch je měření EKG. Zdroj: Apple.com

Garmin, nebo Apple?

Pokud vás více lákají hodinky, se kterými se neztratíte při sportu, ani ve městě, lepší volbou jsou Apple Watch Ultra 2. Ty totiž nabídnou téměř vyvážený poměr chytrých a sportovních funkcí. Watch Ultra 2 se pokouší dělat všechno správně, avšak je vidět, že Apple se spíše zaměřuje na příležitostné sportovce. Spojení v rámci ekosystému od Applu je příkladné, ale bez iPhonu jste nahraní.

Naopak pokud hledáte spolehlivé hodinky, které vás při jakémkoli sportu nenechají ve štychu, sáhněte po Garmin Epix Pro Gen 2. Ty nabídnou bezkonkurenční sportovní funkce, které ocení jak začátečníci, tak vrcholoví sportovci. Chytrých funkcí sice Garminy nabídnou méně než Apple, nic zásadního jim ale nechybí. V jejich prospěch navíc hraje královská výdrž a tradiční, nenápadný vzhled.

V čem jsou lepší?

Garmin Epix Pro

  • tři velikosti pouzdra
  • výdrž baterie
  • svítilna
  • více sportovních profilů
  • podrobnější mapy, lyžařské tratě, golfové hřiště
  • pokročilé metriky
  • vhodné pro Andriod i iOs

Apple Watch Ultra 2

  • měření EKG
  • detekce pádu nezávisle na připojeném telefonu
  • "iPhone na zápěstí"
  • volání bez nutnosti spárování telefonu
  • jasnější displej

Nejoblíbenější modely Garmin Epix: