První dámské hodinky ROBOT IDA: design a špičkové řemeslo

Jsou věci, které pořizujete třeba i s tím, že jednou budou součástí rodinného dědictví. Hodinky renomované české manufaktury ROBOT mohou mezi takové artefakty patřit. Výsledek spolupráce hodinářských mistrů s jednou z nejvýznamnějších českých designérek dneška si ale nejprve s chutí připnete na ruku. A tentokrát na dámskou.

Nové Město nad Metují, srdce českého hodinářství

Českou značku ROBOT příliš připomínat nemusíme. Novoměstská hodinářská manufaktura představuje fenomén, který rozvířil stojaté vody mistrovského českého řemesla poměrně nedávno, avšak stopu už za sebou zanechala mimořádnou.

Hnacím motorem jsou pro ROBOT vedle ambice stát se značkou světového formátu také čistě umělecké pohnutky tvůrčího týmu Josefa Zajíčka, v nichž pokračuje neúnavně dál.

Josef_Zajicek_ROBOT_1

Josef Zajíček, zakladatel značky ROBOT dříve zvané Bohematic. Zdroj: soukromý archiv pana Zajíčka.

To nejlepší z minulosti 

Svou prací připomíná ROBOT velké příběhy československých dějin i významná jména, která hranice české kotliny dalece přesahují. 

Vlaštovkou produkce ROBOT, která již svůj kreativní směr s nevtíravou brizancí a sebevědomím ilustrovala, je například řada Graphic Sutnar, která odkazuje na dílo slavného českého designéra Ladislava Sutnara.

Daří se jí to perfektně třeba v modelech Tapir White, Camel Ardoise, Rhino Black i Elephant Blue.

Pohled na číselník hodinek ROBOT Sutnar

České hodinky ROBOT Graphic Sutnar Tapir White.

Design by Lucie Koldová

I dnešek nabízí vysoké umění a ani mladí umělci si nezadají se jmény, která se zapisují do učebnic. ROBOT si z nich vybírá pečlivě a střelka kompasu tentokrát zamířila na jméno Lucie Koldová

Přední česká designérka nábytku a světel produkuje nadčasové skleněné plastiky a světla

Ostřílená umělkyně se zkušenostmi se studii v Praze a Paříži používá klasické řemeslo, aplikuje však špičkové technologie a zaměřuje se přitom na základní materiály –⁠ mezi které sklo nepochybně patří. 

Práce s touto fascinující hmotou dnes tvoří její hlavní tvůrčí zaměření a logicky našla uplatnění i pod kuratelou značky ROBOT.

Sklo jako česká tradice

Dílo Lucie Koldové je vyhlášené po celém světě. Svítidla z foukaného skla zdobí interiéry v New Yorku i Dubaji. Sklářské řemeslo a jeho mimořádně dlouhá česká tradice se staly hlavním tématem uvažování nad designem nové kolekce hodinek ROBOT

Inspirací se slavné designérce stalo dílo proslulého československého umělce Františka Víznera. Jeho skleněné vázy, plastiky a mísy jsou součástí mnoha interiérům slavných českých staveb i sbírek a zastoupeny jsou také ve výběrech muzeí Louvre nebo MOMA.

František Vízner je pro mě ztělesněním ideálu dokonalosti, kde je obsaženo vše. Ve svých dílech zachytil “věčnost v jedné hodině” a celý svět v jedné míse, které nic nechybí a nic nepřebývá. I proto je právě on mou inspirací i příběhem, který bych chtěla, aby vyprávěl můj návrh hodinek ROBOT,“ vysvětluje svou inspiraci autorka.

Ida: Průsečík epoch a talentů

Koldová chtěla do hlasu hodinek vetknout jeden z nejvíce ikonických prvků Víznerovi tvorby. Je jím miska se špičkou a do podobných linií vytvarovala podobu ocelového pouzdra nových hodinek ROBOT IDA Rosegold

Spojení minulého se současným dalo modelu i jméno. Pojmenování IDA hodinky zdědily po Idě Víznerové, dceři slavného skláře.

hodinky robot ida na dámské ruce

Hodinky ROBOT Ida skvěle sedí na ruce, o čemž jsme se mohli přesvědčit na veletrhu SEW.

Ida práci svého otce sbírá, pečlivě katalogizuje a vystavuje. Model hodinek ROBOT IDA Rosegold se tak stává nejen symbolem patronátu umění, ale i ztělesněním zkušeností a dovedností – samotných pilířů řemeslné výroby hodinek ROBOT.

Výsledkem mistrné spolupráce je dynamický design, jemně doplněný výrazným koženým řemínkem. Z varianty se pak odvíjí také další novinky podzimu 2023, jimž jsou modely hodinek ROBOT IDA Nera a ROBOT IDA Silver.

Dokonalé vně i uvnitř

Vysokou kvalitu zpracování hodinek ROBOT IDA Rosegold je na místě vnímat jako standard. Reflektuje nastavení autorského týmu, který to myslí s manufakturní výrobou vážně a ctí hodnoty odolávající času i překotným trendům.

Důkazem ortodoxního přístupu je i použití špičkového strojku hodinek. Pomyslné i reálné srdce tvoří švýcarský automatický mechanický strojek nové generace od renomovaného výrobce Manufacture La Joux-Perret.

Hodinky ROBOT IDA Rosegold tak představují vzácný umělecký kus

Manufaktura z Nového Města nad Metují přitom jasně artikuluje, komu je tento skleněný klenot určen: cílí na ženy hybatelky, autorky, umělkyně či inspirativní ženy vůbec.

Pohled na troje hodinky Ida

Kolekce hodinek ROBOT Ida. Zdroj: FB ROBOTwatch

Nominace na Watch of the year 2023

Horologové, sběratelé hodinek a všichni, jichž se přímo dotýká bůh Chronos, zpozorní vždy, když se koná nejzajímavější výstava hodinek ve střední a východní Evropě s názvem Salon Exceptionel Watches.

Hodinky ROBOT IDA Rosegold byly nominované do soutěže Watch of The Year 2023 a přestože si zatím cennou trofej neodnesly, samotná účast perfektně ilustruje vysoké ambice této pozoruhodné české značky.

Ráj pro milovníky hodinek a techniky nabízí 1000 hodinek na jednom místě a nový dámský model značky ROBOT IDA Rosegold se zde ocitl ve společnosti jmen jako americká Bulova, kubánské Cuervo y Sobrinos, švýcarské Maurice Lacroix či ruský Vostok.

ROBOT Ida Roselgold a Tereza Maxová

Účast na mezinárodní přehlídce je cenným zářezem na pomyslnou pažbu české značky. 

Jako úspěch nemenšího významu lze vnímat i spojení s novou tváří, která se ambasadorství hodinek ROBOT IDA Rosegold zhostila. 

Ambasadorkou nového modelu se totiž stala česká topmodelka, podle Forbes jedna z nejvlivnějších žen Česka za rok 2023 a osobnost známá ze světových módních mol i magazínů Elle či Vogue, Tereza Maxová

Tereza Maxová a Josef Zajíček

Tereza Maxová jako nová tvář značky ROBOT s majitelem p. Zajíčkem. Zdroj: FB ROBOTwatch

HELVETIA jako exkluzivní partner

Kde hodinky ROBOT IDA dostanete? Prohlédnout si je můžete přímo v showroomu ROBOT v Praze. V Čechách pak také v Karlových Varech v Pupp Jewellery Boutique

Na Moravě exkluzivně pouze v kamenné prodejně se šperky a hodinkami HELVETIA v Olomouci.