ROBOT: špičkové české hodinky s ambicí dobývat svět

Jsou dokonale řemeslně zpracované. Nesou osobitý rukopis a velké příběhy umění a techniky Československa. Prohlédnout si je můžete jen na vybraných místech České republiky. Značka ROBOT ale míří mnohem dál a zdá se, že má nakročeno pevně, zdravě a uváženě.

Josef_Zajicek_ROBOT

Josef Zajíček, zakladatel značky ROBOT dříve zvané Bohematic. Zdroj: soukromý archiv pana Zajíčka.

Od spoilerů k věcem jemnějším

Jméno Josef Zajíček není v byznysu novum. Známý podnikatel začínal v devadesátkách v garáži. Chytře propojil Škodovku, která chrlila Favority a “stodvacítky”, a jejich majitele. Náhradní díly i žádané vychytávky putovaly z podnikavých rukou i do Německa.

Obchodní zdatnost a vysoké pracovní nasazení Zajíčka během dvou dekád posunuly mezi hlavní hráče v segmentu automotive

Výrobce a dodavatel plastových dílů aut byl kromě Škody Auto partnerem renomovaných světových značek jako BMW či Aston Martin a vyhoupnul se do nejvyšší ligy. Po letech však zjistil nepříjemnou věc.

Automobilový průmysl narazil na své dno. Česká republika se stala montovnou. Podnikatel má z podstaty věci generovat zisk, a to už v této oblasti přestalo fungovat,” říká Josef Zajíček.

Vystoupit z dobře rozjetého vlaku trvá ale někdy řadu let. Zajíček ale nakonec úspěšně prodal své fungující firmy z automotive a vrhnul se do další etapy svého podnikání.

Josef Zajicek zakladatel firmy ROBOT

Zdroj: soukromý archiv pana Zajíčka.

Malé velké zklamání

Určitě to nebylo tak, že by pak Zajíček seděl s rukama v klíně a přemýšlel, co bude dál dělat. Energie hodinek k němu vysílala své jemné signály už v minulosti a jejich hlas volal pozvolna a postupně.

Nad výrobou karbonových dílů aut mě napadlo udělat z tohoto materiálu hodinky. Oslovil jsem tým Prim, abychom je společně vytvořili. Záhy jsem zjistil, že to nemá v daném spojení budoucnost, z projektu jsem vycouval a hodinky jsem úplně pustil z hlavy. Pak mi ale manželka koupila jedny Primky k Vánocům,” říká Zajíček.

Hodinky nosil půl roku a pak se rozbily. V Novém Městě nad Metují navíc v rámci reklamace zjistili, že jde o fake z čínské produkce a Zajíček neskrýval rozhořčení: “To mě úplně dostalo. Jak je možné, že Čína vyrábí české hodinky Prim? V rámci nepříjemného zjištění jsem si koupil jedny originální.

Pohled na číselník hodinek ROBOT Minor

Hodinky série MINOR jsou poctou legendárnímu českému automobilu Aero Minor Sport.

Výroba hodinek jej natolik zaujala, že začal uvažovat o investici do tohoto kdysi uznávaného výrobce, ale když z něj začali odcházet lidé, pro výrobu klíčoví zaměstnanci, přinesla tato situace navíc zcela nový, neplánovaný a zásadní benefit, který zkušený byznysmen obratně využil.

Zaměstnanci odcházející z Primu chtěli zcela opustit tradiční obor – a Zajíček se rozhodl, že by bylo škoda nevyužít jejich um:

Přišlo mi úplně nemyslitelné, aby zkušení lidé, kteří vědí, co to jsou hodinky, jak se vyrábí, jak se konstruují, jaké technologie se používají, svoje řemeslo úplně opustili.

Dohodli se, že společně založí novou firmu na výrobu českých hodinek. 

Dobrou firmu tvoří dobří lidé

Hledání sídla pro vlastní manufakturu nutně vedlo k omezení lokality na oblast okolo Nového Města nad Metují, centra českého hodinářství.

V týmu působí zkušení profesionálové Renata Eichlerová, která teď dělá výrobní ředitelku, hlavní konstruktér Petr Dressler či mistrová hodinářské výroby Jana Volfová.

Zaměstnanci firmy ROBOT watch

Tým profesionálů ve společnosti ROBOT. Zdroj: FB: ROBOTwatch

Zajíčkův nový podnikatelský – a teď už i srdeční – počin spatřil světlo hodinářského světa v říjnu roku 2019. Řekl si o příznačné jméno BOHEMATIC a asociuje spojení hodinek a české tradice

U ryze českého a na Českou republiku odkazujícího názvu však rozhodně zůstat nemělo.

Ladislav Sutnar, jméno, které dělá z krůčků skoky

Pokud se pohybujete v oblasti grafického designu, znáte jméno Ladislav Sutnar. A pokud ne, o pár řádků dál už ho budete mít na dlouho v paměti.

Fenomenální český designér světového formátu, typograf, avantgardní umělec a génius kompozice za sebou zanechal stopu třeba v New Yorku, kde také na konci 80. let zemřel. 

Celý svůj bohatý život zasvětil propagaci srozumitelné vizuální komunikace a patří k zásadním evropským umělcům v užité i komerční grafice. 

Právě jeho silný odkaz, z něhož těží umělci doposud, ovlivnil i designéry Jana Němečka a Michala Froňka ze studia architektury a designu OLGOJ CHORCHOJ.

První model hodinek série GRAPHIC SUTNAR proto připomíná to nejlepší z historie i současnosti českého grafického designu a Ladislavu Sutnarovi vzdává hold.

Hodinky ROBOT Sutnar na ruce

Hodinky ROBOT Graphic Sutnar vzdávají poctu Ladislavu Sutnarovi.

Uvedení hodinek GRAPHIC Sutnar rezonovalo s celkovou filozofií této série. Dominantou hodinek je velký reliéfní číselník, jemuž sekunduje subtilní pouzdro s decentními nožkami. 

Detaily číselníku, tvar ruček i design korunky nesou typické prvky Sutnarovy tvorby vycházející z přísných geometrických kritérií a elegantní modernistické typografie. 

Mechanický kalibr tvůrci zvolili s ohledem na společenský charakter modelu. Na pomyslné diagonále víka naleznete malý průhled na setrvačku

Strojky jsou zde –⁠ stejně jako ve všech další modelech hodinek ROBOT –⁠ vyrobeny v prestižních švýcarských manufakturách Eterna a Manufacture La Joux-Perret. 

Model ROBOT GRAPHIC SUTNAR dnes najdete v 7 variantách a poslední novinkou je ta ve slušivé zelené nazvaná CHAMELEON GREEN.

Jít do světa chce světové jméno

Česká značka hodinek letos slaví 5 let existence, nabízí již několik kolekcí a mezi znalci a sběrateli je respektovaná. Její začátky ale nebyly jednoduché.

První model hodinek Graphic Sutnar jsme začali nabízet v červnu 2020. Právě se rozjela druhá vlna covidu. Úplně všechno bylo zavřené. Nemohli jsme vůbec nikam jezdit a oslovovat zákazníky.

Zajíček si je dobře vědom, v jaké době se vydal cestou specifického podnikání, přesto má však jako dobrý podnikatel své cíle. Koncepce je jasná: spojovat řemeslné mistrovství, českou provenienci a zajímavé příběhy a nápady. 

Josef Zajicek majitel značky ROBOT

V hlavě p. Zajíčka se rodí další zajímavé plány na nové modely hodinek. Zdroj: soukromý archiv pana Zajíčka.

Česká manufaktura se soustředí na malosériovou výrobu. Za půl dekády si vybudovala renomé nejen mezi svými zákazníky, ale postupně se zapojuje i do dění na světové scéně – účastnila se prestižních výstav Expo v Dubaji, WatchTime v Německu a WatchPro ve Velké Británii.

V kontextu expanze začal být ale původní název BOHEMATIC těsný jako příliš utažený řemínek. Jak se s tím tým z městečka na východě Čech vypořádal?

Zní, je české a světové zároveň

Po mnoha zanícených úvahách padla volba na slovo ROBOT. Poprvé jej použil v roce 1921 spisovatel Karel Čapek v jednom ze svých slavných sci-fi dramat. 

Správně zvolené nové brandové jméno Zajíček opatrně testoval, aby se mu brzy potvrdila moudrost volby. 

Jeden zahraniční partner na mě koukal jako na blázna. Vůbec nevěděl, že jde o sto let staré slovo, které pochází z Československa. Byl to dobrý tah. Robot má jen pět písmen, vysloví jej Asiat, Evropan i Američan. A každý to zná a chápe.

S novým názvem ROBOT tak Zajíček se svým týmem trefil pověstný hřebíček na hlavičku a lidem se líbí. 

Stejně jako ostatní příběhy z československého průmyslu, které jsou vetknuté do dalších modelů hodinek ROBOT.

Pohled na pouzdro a číselník Robot Minor blue

Grafika číselníku a tvar ruček připomínají přístroje palubní desky.

Láska k hodinkám a závodním vozům je tatáž

Skvělým příkladem výborně personifikovaného příběhu je model ROBOT MINOR Le Mans Blue. Hodinky jsou poctou fenomenálnímu českému automobilu Aero Minor Sport a mužům, kteří s ním v roce 1949 vyhráli legendární závod 24 Heures Du Mans.

Hodinky jsou s tímto vozem spjaty v mnoha detailech. Originálně designované lehké titanové pouzdro má ergonomický tvar nožek a otočnou lunetu. 

Grafika číselníku a tvar ruček asociují palubovku a v korunce a tlačítkách pro řízení mechanického chronografu najdete odkaz k ozubení převodovky, rotor automatického nátahu pak ukazuje geometrii disku kola

číselník hodinek ROBOT Minor Bronze Aura

Aktuálně nejnovější barva hodinek Minor je Bronze Aura.

Pohled do soukolí manufakturního strojku neumožňuje jen víko s průhledem, nýbrž také důmyslně perforovaný plech číselníku

Edice je postupně rozšiřována a horkou novinkou je verze ROBOT MINOR Bronze Aura PVD

V celé této řadě špičkových luxusních českých pánských hodinek ROBOT najdete 5 různých verzí, na nichž milovník starých vozů nechá oko dřív než ručka oběhne číselník s grafikou připomínající přístroje palubní desky.

Na autodromu vznikají rekordy – a hodinky

I když Josef Zajíček už v automotive oblasti působí minimálně, láska k automobilům mu zůstala. Stal se majitelem mosteckého Autodromu, z něhož postupně vytvořil závodní okruh s evropskými parametry.

Právě zde se začal psát příběh dalších hodinek, jimiž je limitovaná edice modelu ROBOT MINOR s výmluvným názvem SUPERBIKE

číselník Robot Minor SuperBike

Limitovaná edice SUPERBIKE také skládá poctu dění na závodním okruhu.

I množství, v němž tato limitka vznikla, je výmluvné: ze Zajíčkovy dílny mistrů hodinářů bylo vypraveno pouze 12 kusů těchto hodinek.

Inspiraci přinesl závod, který Zajíček v Mostě v srpnu 2021 pořádal. Covid tentokrát naopak pomohl. To když se zavíraly asijské závody, nebylo možné jezdit ani v blízké Austrálii, a jednoho z promotérů napadlo rozhlédnout se ve střední Evropě. 

Nabídka spolupráce vyústila během několika měsíců v mistrovství světa přímo pod hlavičkou Superbike World Championship.

Závod proběhl v obrovském stresu a nejistotě. Zámořští účastníci měli hrůzu z neznámého okruhu. Ten byl ale v perfektní kondici – a dnes je jeden z nejlepších na Starém kontinentě. 

Na dokonale připravené trati pak zajel severoirský závodník Jonathan Rea na motocyklu Kawasaki a pneumatikách Pirelli traťový rekord 1:31,996 minuty. 

pohled na bok pouzdra hodinek

Grafika číselníku a tvar ruček připomínají přístroje palubní desky, v korunce a tlačítkách ožívá ozubení převodovky.

Od Pirelli jsme po závodu dostali pneumatiky z Reovi motorky. Při té příležitosti mě napadlo, že bychom vyrobili hodinky s tématem superbike. Povedlo se a ke každým hodinkám teď dáváme i kus z pneumatiky motorky, která u nás tehdejší rekord zajela”, říká ke genezi modelu SUPERBIKE tahoun značky ROBOT, Zajíček.

Hodinky v limitované edici mají na vteřince siluetu superbiku. Na safírovém víku najdete půdorys Zajíčkova mosteckého závodního okruhu. Ke kusu je přibalen proužek pneumatiky, upravený jako dekorativní visačka.

S jídlem roste chuť

Štěstí přeje odvážným a Zajíček se svým týmem se rozhodli jít dál. Plně věrni svému záměru produkovat světové hodinky pro světovou klientelu se zrodila myšlenka na další zbrusu nový model.

I ten se povedlo na výbornou spojit s vůní benzínu, a to prostřednictvím jména, které je nesmazatelně zapsáno v historii – v tomto případě znovu automobilových závodů – v kategorii “legendární”.

Emerson Fittipaldi, brazilský pilot Formule 1, dvojnásobný mistr světa spojený s týmy Lotus a McLaren propůjčil své iniciály české značce ROBOT rád a výsledkem této povedené spolupráce je další špičkový model hodinek ROBOT MINOR Emerson Fittipaldi.

pohled na celé hodinky ROBOT Minor Emerson Fittipaldi

Limitovaná edice hodinek Emerson Fittipaldi vznikla v úzké spolupráci s legendou motoristického sportu.

Černozlaté provedení hodinek odkazuje na barvy Emersonova vítězného stroje Lotus ve sponzorském hávu značky JPS. Na protiváze zlaté vteřinky najdete pilotovy iniciály.

Skutečnou pastvu pro všechny, kterým se srdce rozběhne prudce jako píst, jen co tento kousek uvidí, představuje Fittipaldiho vlastnoruční podpis

Najdete jej v levé polovině speciálně perforovaného číselníku každého ze 100 kusů hodinek této limitované edice ROBOT.

Safírové víko pak nese siluetu Lotusu a nápis připomínající první vítězství v celkovém pořadí F1 v roce 1972. 

Zlatočerná se skví také na ručně šitém řemínku z černé kůže s dekorativním stehováním zlatou nití.

Z této série jsme už prodali třetinu. Má velký potenciál. Jde totiž o věc, která nese jméno světového významu. Abychom mohli zaujmout i zákazníky ze světa, což se už děje a naše hodinky se vydávají za hranice, v podobných úrovních a množstvích se budeme v budoucnu nadále pohybovat. Limitované série i vyloženě ojedinělé kusy ROBOT vždy nabídne”, dodává Zajíček hrdě.

Unikáty v malém množství táhnou

Zajíček si je dobře vědom, že právě produkce malých sérií či dokonce pouze jednoho kusu je něco, co přitahuje nefalšovanou (a zaslouženou) pozornost sběratelů, znalců a fanoušků hodinek.

Příkladem a dosud nejzajímavějším projektem české značky ROBOT je zcela nový model GRAPHIC SUTNAR Engraved

pohled na dýnko Graphic_Engraved

Model Graphic Engraved byl vyroben jen jediný kus.

Tento model zaujímá v portfoliu značky ROBOT naprosto výjimečnou pozici. Byl vyroben pouze jako jediný exemplář

Zatímco ostatní hodinky v řadě GRAPHIC SUTNAR ctí jednoduchou estetiku období funkcionalismu, Engraved vzniknul přímo v barokně zdobném hávu během 150 hodin intenzivní soustředěné práce. 

Rytí kovů je přitom dekorativní technika starší než samotná výroba hodinek. Rytec a hodinářský mistr Filip Krupička se jí zhostil s nebývalou grácií a dokázal, že rytectví a horologie k sobě přirozeně patří.

Rytím je překrásně dekorováno celé pouzdro. Chtěli jsme mít v ruce tu nejlepší ukázku naší řemeslné práce na výstavy a focení. Cílem bylo ukázat, že máme v ROBOT člověka, který je schopen takovou takovou mistrovskou práci ručně vyrýt”, říká k tomuto piece unique Zajíček.  

číselník hodinek Robot Falcon

Limitované edice vytvořena k účasti na světové výstavě EXPO v Dubai.

Model doplněný ručně šitým řemínkem z krokodýlí kůže ale nenajdete v žádném e-shopu, kamenné prodejně, ani není možné si jej objednat. Nachází se již ve sbírce jednoho šťastného majitele hodinek ROBOT.

Hodinky Engraved jsme vystavili v showroomu v Praze. Přišel jeden zákazník, toho času turista z Ameriky, a okamžitě si je koupil. Některé kusy prostě čekají na své majitele. Dnes už víme, že takový člověk vždycky přijde, ať je to za týden, nebo za půl roku. Když zjistí, že si prohlíží hodinky vyrobené pouze v jednom kuse, je rozhodnuto”, upřesňuje Zajíček.

Zoufat ale nemusíte. Nabídka české značky luxusních špičkových hodinek ROBOT je i v kusové kategorii velmi pestrá a náročnému zájemci má stále co nabídnout.

Limitované edice ROBOT odráží pestrost oboru

Kromě již představených hodinek ROBOT MINOR Emerson Fittipaldi, ROBOT MINOR Le Mans, ROBOT MINOR Superbike či ROBOT GRAPHIC SUTNAR Engraved, v limitovaných edicích najdete množství dalších. 

Ať už se jedná o model GRAPHIC SUTNAR Falcon v limitovaném počtu 12 kusů, špičkové GRAPHIC SUTNAR Lion Brown, subtilnější GRAPHIC SUTNAR Pin-up, nebo GRAPHIC SUTNAR Golf, každá z nich nabízí vysokou originalitu, špičkové řemeslné zpracování a nadčasovou hodnotu designu.

Při výběru lze poradit jen jedno: nikam nespěchejte.

Dýnko hodinek Robot Pin Up

Dýnko s průhledem na setrvačku švýcarského mechanického kalibru Eterna zdobí rudé ženské rty vypůjčené z jednoho ze Sutnarových joy-artových pláten.

V Novém Městě nad Metují myslí i na dámy

Všimli jste si něčeho? Aniž by to značka ROBOT explicitně artikulovala, je patrné, že fokus zde byl dosud hlavně na pány. Jistě se v něžnější populaci najdou i dámy, které holdují rychlým vozů a motocyklům, rozhodně jich ale nebude většina.

Česká značka luxusních hodinek má proto ve svých vizích místo také na produkci špičkových dámských hodinek. Čerstvou novinkou a mimořádně povedenou vlaštovkou je model ROBOT IDA.

Díla jejich autorky, designérky Lucie Koldové znají po celém světě. Například její svítidla z foukaného skla zdobí interiéry v Dubaji a New Yorku. Sklářské řemeslo a jeho úctyhodná česká tradice jsou hlavním tématem uvažování nad designem nové kolekce ROBOT.

Troje dámské hodinky Robot Ida

Ryze dámská nová kolekce hodinek ROBOT Ida.

Inspirací se slavné české designérce stala práce fenomenálního československého umělce Františka Víznera

Jeho skleněné mísy, vázy a plastiky se staly součástí slavných českých interiérů, staveb a sbírek (a najdete je i v selekcích muzeí Louvre nebo MOMA).

František Vízner je pro mě ztělesněním ideálu dokonalosti, kde je obsaženo vše. Ve svých dílech zachytil 'věčnost v jedné hodině' a celý svět v jedné míse, které nic nechybí a nic nepřebývá. I proto je právě on mou inspirací i příběhem, který bych chtěla, aby vyprávěl můj návrh hodinek ROBOT,“ sdílí inspiraci Koldová.

Do tvarosloví hodinek ROBOT IDA se promítá jeden z Víznerových nejvíce ikonických prvků: miska se špičkou. 

Unikátní spojení současnosti s minulostí dává modelu i jméno. Jméno IDA hodinky dostaly po Idě Víznerové, dceři slavného skláře, která o dílo svého otce pečuje.  

Lucii Koldové jsem nabídnul, aby navrhla model dámských hodinek ROBOT, který bude výrazný. A povedlo se. Navíc jsme se znovu spojili s předními českými umělci”, uzavírá cestu modelu IDA Zajíček. 

Jména, která inspirují

Každá značka, která to myslí se svými produkty vážně, dobře ví, že nedílnou součástí jejího života jsou partneři a ambasadoři

ROBOT není výjimkou a Josef Zajíček míří na hodně vysoké cíle.

Opřen přitom o hodnoty a principy, které v myšlení mnoha osobností konvenují, není divu, že mezi hlavní tváře se už zařadila jména jako Karel Roden a Tereza Maxová.

Shodou okolností jsem nedávno zhlédnul snímek Indián. Roden má hodinky celou dobu na ruce. Vím, že je skoro nesundá, má dvoje, které střídá. Příliš často se s nějakou značkou nespojuje, ale v případě hodinek ROBOT udělal výjimku. Je totiž patriot a fandí českým značkám”, říká hrdě Zajíček.

František Kinský

František Kinský, ambasador hodinek ROBOT Watch. Zdroj: FB ROBOTwatch

Mezi další české osobnosti s chutí značku ROBOT reprezentovat patří také jazzový kytarista Rudy Linka nebo Jan Smigmator, swingový zpěvák a hudební producent. 

Vzácným ambassadorem značky je pak šlechtic František Kinský. Novoměstští hodináři pro něj vyrobili speciálně personalizované hodinky ROBOT GRAPHIC SUTNAR.

Jsou oslavou významného šlechtického rodu. Číselník hodinek je zdoben rodovým erbem, obíhá jej vteřinová ručka se symbolem iniciál jejich majitele.

Budoucnost je v individualizaci

Právě individualizace je něčím, co hodinky ROBOT odlišuje od konkurence a dělá z produkce zručných hodinářů díla navýsost výjimečná. 

Už na webových stránkách výrobce najdete jednoduchý konfigurátor.

Poskytuje ale alespoň základní představu o možnostech zakázkových úprav, v nichž dokáže jít Zajíčkův tým mnohem dál.

Pohled na dýnko hodinek

Hodinky ROBOT si můžete personalizovat podle svých představ.

Individualizace je velmi náročný proces. Připravují se různé vizuály, které se třeba pětkrát upravují. Jsou lidé, kteří chtějí hodinkami oslavit něco mimořádného, například výročí společnosti, kdy majitelé poptávají speciální hodinky. Nedávno si zákazník takto objednal více než tucet hodinek ROBOT”, odkrývá Zajíček.

Individualizace nabízí například možnost vybrat si speciální barvy, ručně prošité řemínky nebo na zakázku vyrobené ručky s osobitým obrazcem.

Co pro nás ROBOT chystá?

Je nasnadě, že o české značce špičkových luxusních hodinek ROBOT ještě uslyšíme. 

Zajíček prozradil, co dalšího pro skutečné znalce a milovníky přesných strojků vypravených v absolutní dokonalosti v následujících obdobích chystá.

Sáhli jsme opět do technické historie Československa. Další hodinky ROBOT budou spojené s jedním legendárním letadlem. Vytahujeme teď z archivu staré fotky a texty a oprašujeme příběh stroje, který slouží do dneška”, odkrývá ředitel společnosti další plány.

Josef Zajicek

Pan Zajíček chystá ikonický model, na který se brzy můžeme těšit. Zdroj: soukromý archiv pana Zajíčka.

Aktuálně tým pracuje také na zcela novém modelu hodinek, který bude přímo spojený se samotnou filozofií značky

Ponesou robotí komponenty a tvary. Půjde o vůbec první celokovový model z nové dílny v Novém Městě nad Metují s integrovaným kovovým řemínkem s výměnnými možnostmi. Podle Zajíčka mají tyto hodinky jasně definovaný cíl stát se ikonickým modelem ROBOT

Zajíček také prozradil, že před Vánocemi 2023 představí také čistě dámskou kolekci, kterou nebude prezentovat nikdo menší než Tereza Maxová. I ona už pár kousků hodinek ROBOT nosí: “Když ji čas od času potkám, má je na ruce.

Kde hodinky značky ROBOT dostanete 

Možná už ve vás některý model českých hodinek ROBOT vyvolal stejný pocit jako když v závodním voze sešlápnete plyn. A možná na ten pravý teprve čekáte. 

V každém případě, výběr špičkových hodinek je delikátní proces a moudrý jej svěří do rukou těm, kteří o těchto vpravdě živoucích artefaktech vědí vše.

Kamenné prodejny s hodinkami značky ROBOT najdete v České republice tři. První z nich je showroom v Praze v Maiselově ulici, další v Karlových Varech. Výhradní zastoupení pro Moravu pak najdete v Olomouci v obchodě s hodinkami a šperky Helvetia.

Nabídku zastoupení jsme dostali již před lety. Byla velkým překvapením a velmi si jí vážím. Zahájili jsme vynikající spolupráci a pro zákazníky jsou hodinky ROBOT bez nadsázky zjevením. Konečně se objevila nová mimořádně zajímavá značka s obrovským potenciálem”, uvedl zakladatel olomouckého kamenného obchodu se šperky a hodinkami Helvetia pan Vlastimil Nesvadba.

Přijďte si vybrat luxusní české hodinky ROBOT – věci s příběhy, perfektním řemeslným otiskem a živou duší.

Fotografie pocházejí ze soukromého archivu pana Zajíčka.

Nejzajímavější modely značky ROBOT:

Víte, že ROBOT nabízí i luxusní doplňky?