Montblanc nová Edice Spisovatelů: Sir Arthur Conan Doyle

Montblanc vzdává hold světovým spisovatelům. A nová edice je zaměřena na spisovatele Arthura Conan Doyla. Arthur Conan Doyle (1859–1930) se narodil v Edinburghu do bohaté irské rodiny. Na Edinburské univerzitě v roce 1881 dokončil studia medicíny. Proslavil se především příběhy o Sherlocku Holmesovi, jež zásadně ovlivnily podobu detektivního žánru.

Sherlock Holmes se poprvé objevil v románu Studie v šarlatové, který v roce 1887 vycházel na pokračování v časopise Beeton‘s Christmas Annual. Úspěch příběhu Sherlocka Holmese autora přiměl, aby napsal další. V roce 1893 jej ovšem nechal zahynout v naději, že se bude moci soustředit na vážnější tvorbu. Protesty veřejnosti však byly tak silné, že Arthur Conan Doyle musel svoji slavnou postavu opět oživit.

Kromě příběhů slavného detektiva napsal Arthur Conan Doyle řadu dalších děl, včetně Ztraceného světa či literatury faktu. Do této kategorie patřil například pamflet obhajující britskou účast v búrské válce, v souvislosti s níž byl dokonce povýšen do šlechtického stavu. Conan Doyle rovněž sepsal dějiny jak búrské, tak také první světové války.

Montblanc Sir Arthur Conan Doyle Collection (1)

Modré plnící pero Edice spisovatelů Sir Arthur Conan Doyle je propracované v každém detailu. Barva pera se inspirovala v temných mlhavých ulicích Londýna. Vzor, který zdobí celé pero je inspirován starou mapou Londýna umístěná do tartanového vzoru. V mapě jsou označeny ulice Upper Wimpole Street, kde Arthur Conan Doyle provozoval svoji lékařskou praxi, a Baker Street, domov Sherlocka Holmese

Klip plnícího pera znázorňuje lupu nejslavnější postavy děl. Pod klipem najdeme iniciály JB. Joshua Bell byl inspirací pro postavu Sherlocka Holmese. A horní konec klipu znázorňuje v červené barvě oftalmoskop, protože A. C. Doyle byl původním povolání lékař. Kroužek na víčku nese podpis spisovatele, symbol z románu Studie v šarlotové a datum 30. října 1886. Datum byl pro spisovatele významný tím, že mu v tento den napsal vydavatel ohledně práv k románu. Hrot plnícího pera zdobí podobizna spisovatele a pterodaktyl z románu Ztracený svět.

 Montblanc Sir Arthur Conan Doyle Collection (2)

Druhé plnící pero na počest Edici spisovatelů je provedena v limitované edici 1902 kusů. Omezený počet kusů znázorňuje rok vydání Psa baskervillského. Hnědá barva pera znázorňuje barvu dýmky, kterou s oblibou kouřil Sherlock Holmes. Celé pero opět zdobí mapa Londýna a tartanový vzor. Tentokrát jsou na peru vyznačeny ulice Victoria Street, kde měli manželé Doylovi knihkupectví a Baker Street, domov Sherlocka Holmese.

Na víčku pera můžeme vidět spisovatelův podpis, symbol z románu Studie v šarlotové a datum, kdy Arthur Conan Doyle a jeho žena otevřeli knihkupectví. Konec víčka a konec pera zaujme provedením ze dřeva, inspirovaný dýmkou. Klip odkazuje na lupu, která je zmíněna v nejslavnějších děl A. C. Doyla. Důležité je zmínit i detail, který je pod klipem ve fluorescentním pigmentu Super LumiNova a představuje loveckého psa, z příběhu Pes baskervillský. Opomenout nesmíme ani hrot pera, který je zdoben podobiznou spisovatele a vyobrazením lupy.