Rozhovor s Martinem Hálou #25

Olomoucký rodák, fotbalový obránce SK Sigma, Martin Hála si vyzkoušel oblíbený prémiový model hodinek Garmin Fenix 6 Titanium. Po testování jsme ho vyzpovídali, vymění své klasické hodinky za smartwatch?

IMG_4239 IMG_4208

Na začátku mi to nedá a musím se zeptat, jak jste zvládal nečekané "fotbalově-pasivní" období?
No byla to nepříjemná vynucená pauza v době, kdy se nám fotbalově celkem dařilo. Dařilo se i mně osobně, tak to bylo celkem zklamání, ale nedá se nic dělat a snad to brzy skončí a život se vrátí do normálu.

Nebylo fajn trošku oddychnout a mít čas pro sebe?
My jsme měli od trenérů individuální plány, takže sportovní program byl jasně daný, museli jsme běhat, i když to bylo volnější, tak určitý režim jsme pořád měli. Na druhou stranu volné víkendy jsem si užil, takže aspoň v tomhle směru to beru jako pozitivum. Fotbal mi ale chyběl moc.

Pojďme tedy na hodnocení prémiových hodinek Garmin Fenix6 PRO Sapphire, Titanium sedly Vám na ruku?
Měl jsem možnost vyzkoušet hodinky jak při tréninku, tak v běžném životě a musím uznat, že jsem si na ně velice rychle zvykl. Velikost hodinek a provedení mi vyhovovalo, ocenil jsem také možnost rychlé výměny řemínku. Na tréninku jsem v podstatě ani nevěděl, že je mám na ruce a mohl si poté prohlédnout tréninková data bezprostředně po skončení tréninku.

Jak jste byl spokojený s hodinkami funkčně, splnily Vaše očekávání?
Co se týká funkčnosti byl jsem velice mile překvapen jak do detailu jsou hodinky značky Garmin propracované. Kolik možností nabízí, co se týká nastavení intervalů,
detailních informací, notifikací, ale i jednoduchosti a praktickému ovládání. A hlavně výdrž baterie mě velice mile překvapila.

Používáte běžně při tréninku nějaké sporttestery?
Ano, aktuálně využíváme GPS systém Catapult, jedná se o vestu s čipem na zádech, tu máme denně na tréninku a při individuálním tréninku používáme sporttester značky Polar, ale musím říct, že Garmin je o hodně vyšší level.

fenix6

Jakou aktivitu jste volil při sportování a byly výsledky měření přesné?
Co se týká vyloženě fotbalového tréninku tak data byla velmi přesná v porovnání s GPS Catapult, totožná. Využil jsem fenix6 také na pěší turistiku, výlet do Jeseníků a také na tenis, kde úplně nevím jaká by měla být data, ale bylo fajn mít nějakou zpětnou vazbu a vidět výsledek.
Pro lidi, kteří se zajímají o sport trošku více do hloubky je užitečné například porovnání aerobního a anaerobního cvičení. Kdy má člověk na hodinkách výsledek a ví, ve které zóně se zrovna pohybuje, což je pro trénink důležité, pokud chtějí uživatele hodinek třeba spalovat tuky nebo budovat fyzickou kondici, měli by tyto údaje sledovat.

Byly to Vaše první smartwatch na ruce?
Nebyly, dříve jsem měl Apple Watch. Jako fanda Applu musím ale objektivně uznat, že Garmin je pro mě o kus dál v tomhle porovnání.

Co byste hodinkám vytkl?
Za tu dobu co jsem je měl, jsem neobjevil nic, co by mi vyloženě vadilo. Možná při delším užívání by se něco našlo, ale já byl s hodinkami spokojen.

Nyní nosíte TAG Heuer Formula 1, jste spokojený? Nedáte do budoucna přednost chytrým hodinkám?
Ano, aktuálně mám TAG Heuer Formula 1 a jsem naprosto spokojen. Samozřejmě se nebráním pořízení chytrých hodinek s tím, že bych je využíval na sportovnější aktivity a TAG Heuer měl jako více reprezentativní kousek, takže o tom budu ještě přemýšlet :-)

Děkuji za rozhovor a přeji mnoho úspěchů sportovních i životních!