Rozhovor s Nathanem Crowleym

Chcete se dozvědět více o nejnovějším partnerství Hamiltonu s filmem TENET, který napsal a režíroval Christopher Nolan? Máme pro vás i krátký rozhovor s filmovým architektem Nathanem Crowleym, který navrhl speciální obal pro limitovanou edici hodinek Khaki Navy BeLOWZERO.

Hamilton-Belowzero-Titanium-Limited-Edition-Red_H78505332_Packaging-3

Jak spolupráce mezi Hamilronem a filmem TENET vznikla a co obnášela?
Od roku 1932 se hodinky Hamilton objevily ve více jak 500 filmech a televizních pořadech. Hollywoodští vedoucí dekorací, filmoví architekti a kostýmní výtvarníci si hodinky Hamilton vybírají často. Hamilton je pro filmaře spolehlivým partnerem, protože se jejich požadavky pečlivě zabýváme, zejména pokud jde o hodinky vyráběné na míru.V roce 2014 jsme na žádost režiséra Christophera Nolana a filmového architekta Nathana Crowleyho navrhli originální hodinky pro film Interstellar.
O několik let později se cenami ověnčená dvojice sešla u dalšího společného projektu: filmu TENET. Značka Hamilton byla opět požádána, aby nejen dodala hodinky, ale aby také navrhla a vyrobila originální hodinky, které sloužily jako rekvizita pro hlavní postavy filmu. Hamilton na tuto výzvu kývl a ve spolupráci s návrháři filmu vznikly nové hodinky ušité na míru pro TENET.
Společně jsme finalizovali koncept a po měsících výzkumu a vývoje jsme v našich dílnách vyrobili filmové hodinky. Následně jsme jich stovky zaslali na místa natáčení rozesetá po celém světě, kde byli naši hodináři připraveni pomoci se speciálními funkcemi tohoto modelu.Do filmu byly vyžádány i existující modely Hamilton, přičemž hercům jsme na nošení poskytli náš model Jazzmaster Seaview chrono quartz (H37512131).

Jak byly filmové hodinky/rekvizita navrženy a jaké jsou jejich speciální funkce?
Na zakázku vyrobený model filmových hodinek, který hraje ve filmu TENET, vychází z modelu Hamilton Khaki Navy BeLOWZERO. Černé provedení, nenápadný vzhled a pouzdro o velikosti 46 mm, z nich dělají ideální hodinky pro hrdiny špionážního thrilleru. Přidejte několik vylepšení a stává se z nich nepostradatelný nástroj.Během 18 měsíců se z rozhovorů staly skici, které se proměnily na prototypy a vzorky hodinek vyrobené v naší manufaktuře ve Švýcarsku.
Po měsících výzkumu a vývoje jsme vytvořili konečný model filmových hodinek – originální kus, který je kombinací původního analogového číselníku modelu BeLOWZERO a digitálního displeje s funkcí zpětného odpočítávání s červenými nebo modrými číslicemi. Výběr barev byl nesmírně důležitou součástí návrhu, protože každá z nich se váže k určité funkci využívané hlavními postavami filmu. Jděte na film a dozvíte se o těchto speciálních funkcích víc!

Je možné tyto filmové hodinky zakoupit?
Tyto na míru vyráběné filmové hodinky nejsou dostupné v obchodech, protože jejich speciální funkce jsou využitelné pouze ve filmu. Abychom však oslavili naši spolupráci, vytvořili jsme speciální edici modelu Khaki Navy BeLOWZERO, z něhož rekvizitní hodinky vychází. Filmový architekt filmu TENET Nathan Crowley navrhl originální obal. Každá edice je limitována počtem 888 kusů.

V čem spočívá jedinešnost speciální edice KHAKI NAVY BeLOWZERO a kolik kusů bude k dispozici?
Hodinky ze speciální edice Khaki Navy BeLOWZERO mají pouzdro z lehkého titanu a pyšní se modrými a červenými špičkami vteřinových ruček, které odkazují ke klíčovým barvám filmu TENET. Výjimečný obal vytvořený filmovým architektem Nathanem Crowleym bude ladit s barvou vteřinové ručky, kterou si vyberete, a obsahuje narážky na filmovou zápletku. Palindromy, tedy slova, která se čtou stejně libovolným směrem a mají vždy stejný význam, jsou ve filmu opakujícím se námětem, včetně názvu TENET, a jsou také důvodem, proč jsme se rozhodli vyrobit od každé barevné varianty 888 kusů. 

Hrály hodinky KHAKI NAVY BeLOWZERO i v jiných filmech?
Ano, výrazný design hodinek BeLOWZERO mají hollywoodští filmaři v oblibě. Hodinky se objevily v akčním sci-fi filmu Predátoři (2010) a ve filmu Green Lantern (2011). V roce 2015 se vydaly na Mars na zápěstí astronauta Marka Watneyho, kterého v cenami ověnčeném filmu Marťan ztvárnil Matt Damon. V roce 2016 pak měřily čas pro Boba Stonea, kterého v akční komedii Centrální inteligence zahrál Dwayne Johnson.

Co obnáší práci filmového architekta a co máte na své práci nejraději?
Filmový architekt vytváří celkový vzhled a vizuální koncept filmu a úzce spolupracuje s režisérem na vytvoření prostředí a lokací, jejichž čas, místo a ražení podtrhují a doprovázejí scénář.Nejoblíbenější část mé práce je raná fáze předprodukce, kdy hledám různé vizuální cesty, kterými by se film mohl vydat. 

Existuje nějaký film nebo projekt, který vám nejvíc utkvěl v paměti?
Pravděpodobně film Dokonalý trik. Umění filmového architekta se v mnoha ohledech světu kouzelníka podobá. Iluze na plátně se opírají o mnohé staré kouzelnické techniky.

Jak začala spolupráce mezi Hamiltonem a filmem TENET?
Naše spolupráce začala už na filmu Interstellar hodinkami „Murph“ a pokračovala na několika dalších projektech. Hamilton je vždy ochoten vyjít nám vstříc a pomoct nám navrhnout hodinky, které fungují v našich složitých filmových příbězích.

John-David-Washington-and-Robert-Pattinson-in-TENET-by-Christoper-Nolan-(C)-2020-Warner-Bros.-Entertainment-Inc.-All-Rights-Reserved

Máte z natáčení filmu TENET nějakou oblíbenou vzpomínku?
TENET je moje osmá spolupráce s Christopherem Nolanem. Každý z těch projektů je zajímavý a co se týče designu, představuje výzvu. TENET jsme natáčeli v sedmi zemích, což bylo přinejmenším vzrušující.

Jak významnou roli hrají na míru vyráběné rekvizitní hodinky Hamilton ve filmu TENET?
Významnou. Přesvědčte se sami, až film půjde do kin!

Nakolik jste byl zapojen do návrhu speciálních hodinek Hamilton pro tento film?
Já jsem vždy ten, na koho se kvůli designu hodinek obracejí. Hodinky představují pro film důležitý prvek a já i Nolan chceme mít jistotu, že dobře slouží vyprávěnému příběhu.

Jak se tato spolupráce lišila od spolupráce na filmu INTERSTELLAR?
Byla velmi podobná – s týmem Hamiltonu se skvěle spolupracuje, mají úžasný přístup a smysl pro humor.