Seiko Prespex Speedtimer

V 60. letech se společnost Seiko představila na mezinárodní scéně sportovního měření času se zcela novou generací vysoce přesného vybavení, které bylo podporováno mnoha mezinárodními sportovními federacemi a používáno k zaznamenání času na spoustě předních světových sportovních akcích.

seiko prospex speed

Ústředním bodem tohoto úspěchu byla řada stopek, které obsahovaly inovativní mechanismus „heart-shaped cam“ Seiko, což je funkce, která poskytovala úroveň přesnosti, která byla dříve považována za nedosažitelnou manuálními sportovními časovacími zařízeními. V roce 1969 pak Seiko představilo Seiko Speedtimer s inovativním kalibrem 6139.

Dnes se ke kolekci Prospex připojuje nová série šesti hodinek inspirovaných Speedtimerem s bohatou tradicí sportovního měření času Seiko. Limitovaná edice hodinek s novým automatickým chronograf strojkem vzdává věrnou poctu designu stopek z roku 1964, zatímco druhá verze se stejným kalibrem a sérií čtyř chronografů doplňuje řadu.

Hodinky Seiko Prospex SRQ037J1 Speedtimer jsou inspirovány modelem z roku 1964. Vzhled hodinek je velmi podobný. Podívejme se na detaily v číselníku. Zkosené hodinové indexy, ostrá hodinová a minutová ručka a design původního modelu odráží i korunka a stopkové tlačítko. A pro přesné odečítání stopek je vteřinová ručka chronografu jemně zakřivená směrem k číselníku tak, aby špička ručky byla co nejblíž ke stupnici. Tlačítka stopek jsou uzpůsobena, aby byly dobře ovladatelné. Ocelový náramek hodinek nevychází z původního modelu, ale i zde se použilo něco jedinečného. Náramek byl navržen přímo pro tuto sérii a jeho tloušťka a hmotnost zajišťují vysoký komfort na zápěstí.

 co01_1_x15

Druhým modelem z kolekce Speedtimeru je limitka, Seiko Prospex SRQ035J1. Tato limitovaná edice je vyrobena v 1000 ks. A hodinky svým designem vycházejí ze stopek z roku 1964. Číselník hodinek zaujme především desetivteřinovými číslicemi, které vystupuji proti čistému bílému číselníku. Vteřinová ručička je opět úzká, lehce zakřivená k číselníku a dosahuje až na okraj číselníku pro přesnější čtení stopek. Tlačítka na stopky jsou velmi podobné těm na stopkách z roku 1964. Jsou výraznější a velmi dobře se mačkají. Víčko hodinek je průhledné a jelikož se jedná o limitovanou edici, tak nechybí samozřejmě i číslování xxxx/1000. Hodinky jsou dodávány v dárkovém balení s koženým řemínkem a ocelovým náramkem. Takže je jen na vás, na čem hodinky budete nosit nebo jestli zůstanou ve sbírce.

speedtimer-stopky

Sérii hodinek Speedtimer uzavírají solary, které se vyrábějí ve čtyřech barevných provedeních. Tento model se opět inspiroval v historii značky Seiko a to v roce 1969. Hodinky jsou poháněny strojek V192 a nabízejí 24 hodinový ukazatel času, 60 minutové stopky a ukazatel rezervy chodu. Jak jsme již zmínili hodinky jsou k dostání ve čtyřech barvách ciferníku: bílá, modrá, zlatá a černá. Tvar pouzdra hodinek je věrný s originálem, ze kterého hodinky vycházejí a mají průměr pouzdra 39 mm. Voděodolnost hodinek je 100 M a sklíčko mají safírové. 

speedtimer