AMOLED vs transflektivní displej: který je lepší?

Při výběru chytrých hodinek jste se pravděpodobně setkali s dvěma termíny, které se vztahují k displeji. Jedním z nich je zkratka AMOLED, druhý pojem je poměrně kryptické slovo transflektivní. Který displej zvolit?

Oba typy displejů, které najdete například v portfoliu výrobce Garmin, mají svá pro a proti a nelze jednoznačně říci, který z nich je lepší – každý se hodí pro trochu jiný typ použití. Transflektivní displej je skvěle čitelný na slunci a energeticky úsporný, AMOLED zase věrně podává barvy a černou. Pojďme se na obě technologie podívat.

 Displej hodinek Epix PRO a Fenix 7 PRO

Porovnání AMOLED a transflektivního displeje (vlevo Epix PRO, vpravo Fenix 7 PRO).

AMOLED nabízí špičkové barvy

Nejprve začněme u displeje typu AMOLED. Jak už jsme zmínili dříve, jedná se o zkratku – Active Matrix Organic Light Emitting Diode. Jde o typ OLED panelu, který vynalezl a vyrábí jihokorejský výrobce Samsung od roku 2007. Tyto displeje mají aktivní patici, tedy tenkou vrstvu tranzistorů, které ovládají jas a barvu každého jednotlivého pixelu na obrazovce.

Právě v tomto tkví jejich největší výhoda. Na rozdíl od jiných typů displejů rozsvěcí AMOLED každou jednotlivou diodu zvlášť a není tak potřeba aktivního podsvícení, jaké využívají například LCD či LED panely. Jak to ale uživatel pozná v praxi? Především na vysokém kontrastu, sytých barvách a také na schopnosti zobrazit “absolutní černou”.

Displej hodinek Epix

AMOLED displej hodinek Epix PRO.

Rozsvícení jednotlivých pixelů šetří baterii 

Toho posledního AMOLED displeje dosahují tím, že pokud má být někde zobrazena černá barva, jednoduše danou diodu nechají vypnutou. S tím souvisí i nižší energetická náročnost a úspora baterie, především v případech, kdy panel zobrazuje převážně černou.

Kromě toho mají AMOLED displeje zpravidla vyšší rozlišení, a tedy jemnější rastr či skvělé pozorovací úhly. Skvěle se také hodí pro neustálé zobrazení informací díky režimu Always-on, který umožňuje kontinuální zobrazení například času bez většího vlivu na baterii.

osvětlení displeje hodinek Epix

Rozsvícený AMOLED displej hodinek Epix PRO.

Na sluníčku si s ním moc nepočtete

AMOLED panely mají ale také i své nevýhody, byť se je technologický pokrok snaží pomalu, ale jistě eliminovat. Těmi jsou především horší čitelnost na přímém slunci a také teoretická možnost vypalování pixelů, pokud displej zobrazuje příliš dlouho jeden údaj. I přes úspornost AMOLED panelu také vydrží chytré hodinky na jedno nabití maximálně několik dní.

Mezi nejlepší chytré hodinky s AMOLED displejem lze bezesporu zařadit modely od Garminu, konkrétně pak cenově dostupné Venu 3, sportovní Forerunner 965 nebo špičkově vybavené Epix Pro druhé generace.

Transflektivní displej je první volba pro outdoor

Transflektivní displeje patří mezi oblíbené technologie výrobců outdoorových hodinek, především pak amerického Garminu. Jednou z jeho největších předností je totiž skvělá čitelnost na přímém slunci – na rozdíl od AMOLED displeje totiž pro ten transflektivní platí, že čím více světla, tím lépe.

Transflektivní panely totiž obsahují LCD vrstvu, která pro své podsvícení využívá primárně okolní světlo. Díky tomu i na tom nejostřejším slunci budete na displeji vidět všechny informace naprosto perfektně.

displej hodinek Fenix

Translektivní displej hodinek Garmin Fenix při zobrazování map.

O podsvícení se stará slunce

Díky využívání okolního světla místo podsvícení může být transflektivní displej neustále zapnutý a má jen minimální vliv na spotřebu energie. Právě díky této technologii mohou chytré hodinky (nejen) od Garminu dosahovat na několika týdenní výdrže bez nutnosti průběžného nabíjení.

V horších světelných podmínkách, případně v noci, ale už transflektivní displeje nemají odkud světlo brát a je tak potřeba využít standardního podsvícení. Díky jejich konstrukci je však potřeba pouze malého množství světla, takže ani přes tento handicap nespotřebovávají  větší množství energie.

displej hodinek Tactix

Translektivní displej hodinek Garmin Tactix.

Kvalita barevného podání je slabší

Jako všechno, i transflektivní displeje mají své nevýhody. Těmi jsou především horší barevné podání, oproti AMOLED panelům doslova propastné. S tím souvisí také horší pozorovací úhly a při použití podsvícení také lehce namodralá barva.

Z chytrých hodinek s transflektivním displejem lze doporučit rovněž modely značky Garmin, konkrétně kupříkladu outdoorový model Instinct 2, sportovní Forerunner 955 nebo časem prověřenou klasiku Fenix 7 Pro.

Který typ displeje je lepší?

Při rozhodnutí, který displej je lepší, je nutné promyslet nejčastější použití hodinek. Pro sportovní outdoorové hodinky je důležitá především čitelnost na přímém slunci a dlouhá výdrž, pro kterou je transflektivní displej jako stvořený.

V případě hodinek zaměřených primárně na chytré funkce je vhodnější volba AMOLED panel, především díky svému skvělému barevnému podání, od kterého nebudete chtít odtrhnout oči, a také dokonalé černé.

Displej hodinek vlevo Epix PRO, vpravo Fenix 7 PRO

Porovnání osvětlení AMOLED a transflektivního displeje ve tmě (vlevo Epix PRO, vpravo Fenix 7 PRO).

Nejoblíbenější hodinky Garmin s AMOLED displejem:

Nejoblíbenější hodinky Garmin s transflektivním displejem: