Budou Garmin Epix 3 nejlepší chytré hodinky na trhu?

Kdo chce to nejlepší od Garminu, ale zároveň klade větší důraz na jiné chytré funkce než ty sportovní, musí sáhnout po řadě Epix. Vlajkový model zaměřený na funkce smartwatch se Garminu evidentně začíná vyplácet a i mezi ortodoxními fanoušky značky začal nacházet pochopení. Spekulovaný model Epix 3 by mohl nabídnout zásadní vylepšení, díky kterým může být konkurenceschopný i proti těžkým vahám od Applu či Samsungu. Čím si mohou Epix 3 získat srdce potenciálních zájemců?

V první řadě se zamyslíme, kdy bychom se mohli Garmin Epix 3 dočkat. Vzhledem k tomu, že Garmin může nový model představit v podstatě kdykoli, je přesné datum téměř nemožné odhadnout. Dočkáme se jich v průběhu léta nebo nejpozději na podzim letošního roku?

138639-14_garmin-epix-pro-sapphire--titan-black--black-silicone-band-010-02582-11

Tři velikosti by jistě přišly vhod

První velkou věcí, kde by Garmin mohl překvapit, je samotná velikost hodinek. Aktuální Epix 2 jsou k dispozici ve dvou provedeních a třech barevných kombinacích. Nejeden uživatel by jistě ocenil, kdyby dostal na výběr rovnou ze tří velikostí, například s označením Epix 3S, Epix 3 a Epix 3X. Hodinky by se přitom nemusely lišit pouze v rozměrech displeje a pouzdra, ale největší model by kupříkladu mohl nabídnout i delší výdrž na baterii. Ta je u klasických chytrých hodinek vždy kamenem úrazu a každý den navíc se vyvažuje zlatem. Zároveň poskytne Garmin výběr širšímu množství zákazníků, neboť ne všichni ocení masivní chytré hodinky na zápěstí a raději si zvolí menší velikost. Zachování AMOLED panelu je podle nás samozřejmostí, neboť ten řadu Epix do značné míry definuje.

138642-14_garmin-epix-pro-sapphire--titan--white-silicone-band-010-02582-21

Z možných funkcí by Garmin do Epix 3 mohl přinést bezdrátové nabíjení standardu Qi, které by značně rozšířilo kompatibilitu s již dostupnými nabíječkami a v případě nouze umožnilo také dobití hodinek přímo z některých typů chytrých telefonů díky reverznímu dobíjení. Pokud Garmin nechce využít tohoto otevřeného standardu, mohl by alespoň přinést do Epix 3 nabíjení ve stylu highendové řady Marq. Evropský uživatel by jistě ocenil přítomnost EKG také s certifikací pro starý kontinent – současný model totiž měřit srdce umí, ale pro jeho aktivaci si musíte zaletět až do Spojených států. Získat potřebnou certifikaci pro provozování EKG také v Evropě je sice časově náročné, avšak od vydání Epix 2 už uplynul dostatek času, aby si Garmin s tímto problémem poradil.

138636-14_138636-14-garmin-epix-pro-glass-silver-gray-silicone-band-010-02582-01

Měření tlaku a cukru by Epix 3 představily novému publiku

Mezi další užitečné vychytávky, které by Epix 3 mohly uživatelům představit, je měření tlaku a hladiny cukru v krvi. V tomto ohledu by Epix 3 mohly být průlomové, neboť mnoho hodinek tyto veličiny neměří. Přitom lidé trpící na vysoký krevní tlak či cukrovkou by hodinky s těmito funkcemi brali všemi deseti a mohli by chytré hodinky značky Garmin představit širšímu publiku než jen vrcholovým sportovcům. Od věci by nebylo představení měření tělesné teploty, které lze využít nejen pro indikaci blížící se nemoci, ale například také pro zkvalitnění sledování reprodukčního cyklu žen. Vítanou funkcí by bylo také volání bez připojeného telefonu skrze eSIM, kterou čeští operátoři již běžně nabízí a nejeden konkurent se voláním pyšní. Třešničkou na dortu by mohlo být také sledování spánku v průběhu dne, které překvapivě Garmin stále ještě neumí.

138642-17_garmin-epix-pro-sapphire--titan--white-silicone-band-010-02582-21

Celkově by Garmin měl řadu Epix více směřovat do lifestylu a zaměřovat se na uživatele, kteří preferují více chytré funkce před těmi sportovními. Epix 3 se potřebují odlišit především od řady Fenix, která je sice pro sportovce jako dělaná, avšak s chytrými funkcemi spíše šetří. Přesto si Epix 3 mohou některé vychytávky ze sportovních modelů vypůjčit, například silnou LED svítilnu, nebo o něco málo delší výdrž na jedno nabití.

138639-13_garmin-epix-pro-sapphire--titan-black--black-silicone-band-010-02582-11

Budou Garmin Epix 3 nejlepší chytré hodinky na trhu?

Garmix Epix 3 mají potenciál stát se jedněmi z nejzajímavějších hodinek v portfoliu americké firmy, byť ortodoxním fanouškům značky jistě nebudou příliš po chuti. Pro uživatele, kteří sice sportují, ale styl a funkce jsou pro ně rovněž důležité, by mohl model Epix 3 být ideální volbou. Kromě celé plejády vylepšení z ranku chytrých hodinek si jistě Epix 3 zachovají také své proslulé sportovní měření, které je přesné a spolehlivé. Jestli Garmin vyslyší naše přání a udělá z Epix 3 ultimátní chytré hodinky, na to si budeme muset ještě počkat.