Jaká očekávání máme od Garmin Venu 3?

Chytré hodinky od Garminu nejsou jen lehké sportovní modely, které ocení především běžci maratonů a triatlonů, jako jsou modely Forerunner 965 a Forerunner 265. Ve svém portfoliu má americká společnost také lifestylovou řadu Venu, která cílí především na městské uživatele, kteří chtějí mít na zápěstí plnohodnotné chytré hodinky, ale v případě, že se rozhodnou provozovat nějaký ten sport, nechtějí přijít o luxus, který v tomto segmentu Garmin reprezentuje. Čím by Garmin Venu 3 mohly potenciální zájemce překvapit?

2-WHICH-RIGHT-4-U-D

Nejprve se zamyslíme nad tím, kdy by mohl Garmin své lifestylové chytré hodinky představit. Předchozí dva modely od sebe dělí dva roky, přičemž letošní rok naznačuje, že bychom se mohli dočkat pokračovatele rodu s číslem 3. Jaro už máme v plném proudu, je tedy možné, že se Garmin uchýlí k představení k přelomu jara a léta, případně někdy začátkem podzimu.

Kvalitnější materiály by hodinkám prospěly

Vzhledem k tomu, že Garmin je poměrně konzervativní firmou, pravděpodobně nebude příliš sahat do samotné podoby hodinek. To ovšem neznamená, že by nemohl vylepšit použité materiály a zpracování. Použití kovové lunety a dýnka se přímo nabízí, stejně jako lepší materiál sklíčka, které by mohlo být méně náchylné na odrážení světla, čímž by se zlepšila čitelnost na přímém sluníčku. Ke škodě by nebyla ani možnost osadit hodinky alespoň o trochu větším displejem, který by zlepšil komfort používání. I nějaký ten milimetr v úhlopříčce navíc jde totiž poznat.

115173-9_ppvenu2slgs-3

V případě funkcí je seznam přání poměrně jasný. Na prvním místě je bezesporu EKG, které je u vyšších modelů konkurenčních hodinek již několik let standard. Outdooroví sportovci by taktéž jistě ocenili vícepásmovou GPS, která umí lépe fixovat polohu, je rychlejší, přesnější a méně náročná na baterii. Velkým přáním je také předělané nabíjení – Garmin by mohl model Venu 3 osadit bezdrátovým standardem Qi, díky kterému by se hodinky daly dobíjet nejen celou plejádou bezdrátových nabíječek, ale také reverzním nabíjením přímo z některých typů chytrých telefonů. Odpadla by také nutnost s sebou tahat na dovolenou či delší cesty mimo domov proprietární nabíječku. 

138657-12_138657-12-garmin-venu-2-plus-slate-bezel-with-brown-leather-band-010-02496-15-premium-nahradni-reminek

Volání bez připojeného telefonu městský uživatel ocení

Městský uživatel by jistě ocenil také přítomnost eSIM a s ní i možnost uskutečňovat telefonní hovory bez připojeného telefonu. Konkurenční Apple to u svých chytrých hodinek zvládá a není důvod, proč by se nemohl připojit i Garmin. A kde jinde tuto funkci nasadit než u hodinek určených do města. Kromě měření spánku by Venu 3 mohly také začít měřit šlofíky v průběhu dne.

138654-9_010-02496-00-v2-its-all-about-health-desktop-375c3a88-0cd9-4958-adf2-f210afa83fa8

Velkým tématem je samozřejmě výdrž. S použitím chytrých funkcí a AMOLED displeje u modelu Venu 2 Plus je výdrž baterie 9 dní, ale Garmin neustále pracuje na vylepšování a model Garmin Marq 2 je s výdrží až na 16 dnech. Na měsíční výdrž zatím můžete u AMOLED displeje zapomenout. Přesto pokud by se Garminu podařilo optimalizovat energetickou náročnost hodinek a přidat nějaký den výdrže navíc, jistě by to nebylo na škodu.

138657-13_138657-13-garmin-venu-2-plus-slate-bezel-with-brown-leather-band-010-02496-15-premium-nahradni-reminek

Budou Venu 3 naplno konkurenceschopné?

Garmin Venu 3 mají poměrně velký potenciál, kde přijít s vylepšením a jak populární hodinky do města i na příležitostný sport ještě trochu vyšperkovat. Chytrá konkurence totiž nikdy nespí a v mnoha ohledech je oproti Garminu o parník popředu (měření tlaku a EKG, eSIM apod.). Nicméně pokud americká společnost zabere a dá si na Venu 3 záležet, mohl by se tento model stát zajímavou alternativou pro ty, kteří sice touží po chytrých funkcích, ale nechtějí pro ně obětovat prvotřídní měření sportovních funkcí.