Garmin Fenix 8: co by nás potěšilo?

Chytré hodinky od Garminu z řady Fenix patří mezi legendy. Aktuální model Fenix 7 je na trhu něco málo přes rok, avšak v poslední době se objevují na zahraničních serverech spekulace, že americká společnost chystá jeho nástupce s pořadovým číslem 8. Mnoho informací o tom, jaké specifikace by chystané hodinky měly mít, bohužel nemáme, proto si pojďme alespoň zaspekulovat, co by podle nás mít mohly.

36194-D-3-043ff705-af96-4016-813c-45c0958e09cd

Nejprve začněme možným datem představení. V minulosti Garmin své špičkové hodinky z řady Fenix představoval buďto začátkem roku, nebo v průběhu léta. Vzhledem k tomu, že leden a únor je už za námi, je pravděpodobné, že Garmin Fenix 8 se oficiálně představí v červnu/červenci/srpnu letošního roku.

Vzhled se zásadních změn nedočká

Po vizuální stránce žádné zásadní změny neočekáváme. Ačkoli si někteří uživatelé mohou stěžovat na jejich větší rozměry, právě ty z nich dělají jednu z nejlepších možných voleb pro venkovní i vnitřní sportovní aktivity. Možností je představení varianty s nylonovým řemínkem, nicméně ten hraje prim u modelu Enduro 2, kterému by tímto Fenix 8 až příliš lezly do zelí. Je tady ještě určitá šance, že Fenix 8 dostanou celotitanové pouzdro. Tím by ale zase přebraly jeden z prodejních taháků nejvyšší řady Marq, takže bychom si ani na tuto variantu příliš nevsadili.

enduro2

Poměrně hodně se spekuluje o možné výměně současného displeje za populární AMOLED, který má mnohem lepší podání barev a do určité míry by zvýhodnil hodinky oproti některým konkurentům, jako kupříkladu Apple Watch Ultra. Na druhou stranu by s nasazením AMOLEDu hodinky přišly o dvě zásadní přednosti – dlouhou výdrž na baterii a skvělou čitelnost na přímém slunci, i když displej není aktivní. Navíc alternativu k Fenixům s AMOLEDem už Garmin má, konkrétně v modelu Garmin Epix. Obzvláště pro pravidelné sportovce by se jednalo o krok zpět a tuto skupinu Garmin rozhodně naštvat nechce.

159300-4_apple-watch-ultra-gps-cellular-49mm-titanium-case-with-yellow-beige-trail-loop-m-l-galeria1-big-ies7257035

Fenix 8 by se měly zaměřit na vrcholové sportovce

V tomto segmentu právě vidíme největší potenciál, kde by mohly Garmin Fenix 8 zazářit. Lifestylových hodinek má americká firma ve svém portfoliu poměrně dostatek, ať už jde o levnější Venu nebo highendové Marq. Nebylo by proto od věci, kdyby se Fenix 8 ještě více zaměřily na sport. Tady může Garmin například přinést funkce z nových Forerunnerů 965, jako je vertikální oscilace, vertikální poměr či doba kontaktu se zemí. Přijít by mohly i hlasové pokyny v rámci navigace, ale tady už je pravděpodobnost poměrně malá. U čeho je ale šance vyšší, je přidání sledování aktivit in-line bruslí a koloběžek, které v poslední době nabírají na popularitě.

167550-31_167550-31-garmin-forerunner-965-black-010-02809-10

Ačkoli by se mnohým z nás jistě líbil příchod více chytrých funkcí, které mají někteří konkurenti už nějaký ten pátek k dispozici, příliš bychom na to nespoléhali. Garmin má na rozdíl od konkurence poměrně velké množství řad a různých variací na své hodinky, což může pro nové zákazníky působit zmatečně. Ostatně rozdíly mezi některými řadami jsou spíše kosmetického rázu, na čemž by měl Garmin více zapracovat. Právě Fenix 8 by mohly sloužit jako to nejlepší pro náročné sportovce, kteří chtějí mít na svém zápěstí to nejlepší. Proto neočekáváme, že by hodinky dostaly něco z chytrých funkcí konkurentů, jako je volání skrze eSIM, monitorování šlofíků či měření krevního tlaku. Naopak EKG či měření cukru v krvi by Fenix 8 přinést mohly – ostatně EKG začíná být dnes u vyšších modelů již standard a pro vrcholové sportovce se hodí mít přehled o zdraví srdce, stejně tak měření cukru v krvi může pomoci zvýšit výkonnost během sportovních aktivit.

138612-13_garmin-fenix-7-pro-sapphire-solar-style--titan--brown-leather-band-010-02540-31

Přesvědčí Fenix 8 i majitele stávající generace?

Vývoj v segmentu chytrých hodinek určených pro vrcholové sportovce není tak rapidní, aby si Garmin mohl dovolit vydávat nový model každý rok. Téměř tříletá pauza mezi Fenix 6 a Fenix 7 rozhodně nebyla na škodu, proto se domníváme, že Fenix 8 budou spíše rychlou reakcí na Apple Watch Ultra než nutnou evolucí, která přinese celou plejádu nových funkcí. Jestli ale nakonec budou mít stávající majitelé Fenix 7 důvod k upgradu, se budeme muset nechat překvapit.