Garmin Pay - bezkontaktní platby v hodinkách

Garmin Pay je systém bezkontaktních plateb, který ve vybraných modelech chytrých, sportovních GPS hodinkách nabízí značka Garmin. První model hodinek, ve kterém byly platby Garmin Pay k dispozici byl model Vívoactive3, který byl poprvé představen koncem roku 2017. V roce 2018 a 2019 následovaly další modely s podporou bezkontaktních plateb. V současnosti podporují Garmin Pay platby tyto modelové řady:

  • řada vívomove3 Style,
  • řada vívomove3 Luxe,
  • řada vívoactive3 (vívoactive3, vívoactive3 Music),
  • řada vívoactive 4 (vivoactive4s, vivoactive4),
  • řada Venu,
  • řada Forerunner 645 (Forerunner 645, Forerunner 645 Music),
  • Forerunner 945,
  • řada Fénix5Plus (Fénix5S Plus, Fénix5 Plus, Fénix5X Plus),
  • řada Fénix6 (Fenix6s, Fenix6, Fenix6X),
  • řada D2 Delta (D2 Delta S, D2 Delta, D2 Delta PX),
  • řada Garmin MARQ (MARQ Athlete, MARQ Expedition, MARQ Aviator, MARQ Captain, MARQ Driver, MARQ Commander).

gphodinky

K aktivaci Garmin Pay jsou potřeba kompatibilní hodinky a platební kartu od banky, která platby Garmin Pay podporuje. Pokud je máte, můžete v prostředí tréninkového deníku Garmin Connect aktivovat tzv. „peněženku“ a k hodinkám přiřadit svou platební kartu. V rámci několika jednoduchých kroků při vytváření peněženky jste vyzváni k zvolení přístupového 4-ciferného kódu, který bude později sloužit pro aktivaci a zabezpečení peněženky a plateb. Tento kód je libovolný, nemusí to být PIN konkrétní kartě. Kromě přístupového kódu zadáte informace o své platební kartě (číslo, platnost, CVV) a prostřednictvím své banky kartu k hodinkám ověříte neboli autorizujete. Autorizace může být například v podobě zavolání na telefonní podporu banky a požádání o zpřístupnění plateb pro vaší platební kartu. Podrobné informace o způsobu autorizace se zobrazí v informační obrazovce v aplikaci Garmin Connect v průběhu aktivace. Jakmile je karta autorizována, můžete začít s využíváním plateb.

garmin-ls-creditas
K využití plateb je potřeba mít vytvořenou peněženku a v ní autorizovanou platební kartu, tento postup jsme popisovali v odstavci výše. Pokud máte, vyvoláte v hodinkách platby zapnutím peněženky. Obvykle se zapnutí peněženky nachází mezi rychlými volbami, které se zobrazí při delším zmáčknutí zapínacího tlačítka. Po zapnutí peněženky se objeví číselná klávesnice, která vyžaduje zadání přístupového/zabezpečovacího kódu, který jste si zvolili při vytváření peněženky. Přístupový kód není potřeba zadávat při každé platbě, obvykle jej hodinky vyžadují jen při první platbě daný den. Další platby je obvykle možné provést už bez zadání přístupového kódu. Slovo „obvykle“ je zmíněno záměrně. Někdo by mohl mít obavy, že by bez zadávání kódu mohl s hodinkami kdokoliv daný den platit i bez znalosti přístupového kódu. Není to tak, hodinky si přístupový kód daný den pamatují jen v případě, že hodinky nesundáte z ruky. Jakmile hodinky sundáte z ruky, i na malý okamžik, hodinky při následující platbě budou přístupový kód znovu vyžadovat.

garmin pay app
Pokud jste kód správně zadali nebo pokud byl kód daný den již zadán a hodinky jste mezi tím nesundali z ruky, aktivuje se na displeji hodinek platba a zobrazí se obrázek platební karty. V tomto okamžiku je s hodinkami možné zaplatit na platebních terminálech, které podporují bezkontaktní platby. Režim platby je u hodinek aktivní po dobu 1 minuty. Pokud to nestihnete, stačí peněženku znovu aktivovat.
Doba 1 minuty, po kterou jsou hodinky aktivní pro provedení platby je dostatečně dlouhá i pro případ, že si chcete platbu připravit s předstihem před uskutečněním samotné platby, například při čekání ve frontě. Hodinky u bezkontaktních terminálů velice dobře reagují, řekl bych, že hodinky není nutné dávat až tak těsně k platebnímu terminálu, jako tomu je u bezkontaktních platebních karet. Reakce a samotné provedení platby je velmi rychlé.
Platby fungují stejně, jako v případě použití bezkontaktní platební karty – u nás i v zahraničí, v obchodech, na čerpacích stanicích, u rychlého občerstvení, u parkovacích automatů, zkrátka všude, kde jsou k dispozici bezkontaktní platební terminály.

garmin pay postup
Oproti placení platební kartou je příjemné, že po zaplacení není nutné hodinky uklízet do peněženky a je možné hned odebrat nákup do tašky, hodinky zůstávají před platbou, během platby i po platbě na ruce.
Hodinky pro provedení platby nevyžadují přítomnost ani připojení mobilního telefonu. Vzhledem k odolnosti a vodotěsnosti většiny hodinek značky Garmin tak může být platba k dispozici při sportu, na koupališti nebo při aktivitách, při kterých obvykle s sebou neberete peněženku nebo mobilní telefon.
Začátkem září 2018 představila jako první podporu plateb Garmin Pay MONETA Money Bank, koncem listopadu 2018 Komeřční banka a v roce 2019 banka Creditas a mBank. Kromě tradičních bank je možné GarminPay plateb využívat také u Revolut, alternativní bankovní služby pro rychlé peněžní převody. Věříme, že v blízké době se přidají i další české banky.

Autor: garmin.cz