Garmin Marq- luxus ve světe sportu

Jednička na trhu chytrých sportovních hodinek, americká značka Garmin, představila v květnu letošního roku luxusní řadu svých produktů – Garmin MARQ. Svojí TOP modelovou řadou chce svým zákazníkům přinést to nejlepší nejen v materiálech použitých při výrobě hardwarové části hodinek, ale také v použití nadstandardních funkcí , které mají zajistit absolutní komfort a maximální užitečnost pro své uživatele.

Garmin představil pět modelů moderních hodinek a následně s dvouměsíčním odstupem doplnil kolekci o šestý model. Hodinky mají být pomocníkem pro dokonalé využití vašich volnočasových aktivit nebo dokonce profesionálním nástrojem při vašem zaměstnání. Garmin MARQ mají být projevem úcty za to , čeho jste dosáhli.

Samozřejmostí jsou chytré funkce jako je možnost propojení s telefonem pro přijímání notifikací, sledování aktivity, snímač tepové frekvence a interní úložiště pro nahrání hudby. Tím už dnes nikoho žádné smartwatche nepřekvapí. Garmin MARQ jdou dál a posouvají hranice možností chytrých hodinek.

Garmin_Marq

Aby Garmin pokryl širší škálu uživatelů, zejména i ty, kteří nesportují pravidelně, ale chtějí mít své smartwatch, musel přijít se zásadní změnou. Smartwatch musí vypadat jako mechanické hodinky. Garmin si tuto skutečnost plně uvědomuje a je to také jeden z důvodů proč přistoupil k přelomové změně použitých materiálů. Poprvé vyrobil své dokonalé sportovní hodinky z materiálu, který používají švýcarští výrobci hodinek jako např. TAG Heuer.

Pouzdro je vyrobeno z kvalitního titanu, díky tomu jsou hodinky lehké a nestudí na ruce jako ocel. Každé hodinky jsou dodávány v balení se silikonovým řemínkem a k tomu mají jeden řemínek speciální podle jednotlivých modelů. Setkáme se zde s nylonovým řemínkem, titanovým, anebo tzv. hybridním řemínkem, kdy jsou titanové články doplněné silikonem pro pohodlnější nošení.

Adventure, Athlete, Aviator, Captain, Commander a Driver - šest modelů je speciálně zaměřených svými vlastnostmi na oblast, pro kterou jsou vyrobené. Pojďme si jednotlivé model alespoň zhruba představit.

Garmin MARQ Athlete- jak samotný název odpovídá jsou hodinky určeny pro sportovce. Hodinky nejen změří a vyhodnotí téměř libovolnou sportovní aktivitu, to umí ostatně i zbylé čtyři modely MARQ kolekce. Luneta modelu Athlete nese stupnici s VO2Max výkonností a dobou doporučené regenerace. Vaše momentální hodnoty jsou označené dvěma indikátory a hodnoty se průběžně aktualizují.

Hodinky Garmin MARQ Athlete se ovládají pomocí pěti mechanických tlačítek. Design tlačítek modelu MARQ Athlete je inspirovaný ergonomií tlačítek klasických sportovních stopek. Hodinky jsou vodotěsné do 10ATM a odolají i souvislému plavání. Během použití ve vodě je možné všechna tlačítka běžně používat a hodinky plnohodnotně ovládat.

 athlete

Garmin MARQ Adventurer- hodinky určené pro dobrodruhy, kteří rádi tráví čas v přírodě mimo civilizaci. Speciální expediční režim s nízkou spotřebou má několikatýdenní výdrž, zatímco hodinky poskytují navigační data a zaznamenávají historii vašeho pohybu. V paměti hodinek se ukrývá podrobná topografická mapa Evropy a dovést vás z jednoho místa na druhé je pro hodinky hračka. Na ciferníku máte přitom neustále k dispozici informace o nadmořské výšce, vývoji barometrického tlaku a vestavěný elektromagnetický kompas je při ruce, pokud chcete zavzpomínat na klasické postupy navigace s papírovou mapou.

Hodinky Garmin MARQ Adventurer (Expedition) se ovládají pomocí pěti mechanických tlačítek. Design lunety modelu MARQ Expedition nese grafické prvky legendy měřítka papírových map. Hodinky jsou vodotěsné do 10ATM a odolají i extrémním outdoorovým podmínkám. Během použití v dešti či přímo ve vodě je možné všechna tlačítka běžně používat a hodinky plnohodnotně ovládat. Klasická tlačítka umožňují hodinky pohodlně ovládat i v extrémní zimě v rukavicích.

expedition

Garmin MARQ Captain- Jachtařský model MARQ Captain zaujme svěžím vzhledem. Bezpečnostní funkce „Muž přes palubu“ nebo alarm hlídající utržení kotvy využijete, pokud vlastníte jachtu nebo se chystáte trávit dovolenou na charteru. Pro závodní jachtaře jsou určené regatové stopky s unikátní virtuální startovní linií, která vám na lodi prozradí, zda přibrzdit nebo přidat tak, abyste v okamžiku startu byli v té nejvýhodnější pozici vůči startovní linii. Pokud máte na lodi bohatší elektronické vybavení obsahující mapový plotter Garmin s bezdrátovou komunikací, audio vybavení značky Fusion a autopilot Garmin, můžete na hodinkách data z námořní elektroniky sdílet a přístroje, včetně autopilotu hodinkami ovládat.

Hodinky Garmin MARQ Captain zvládají námořní navigační funkce, včetně sledování odchylky od kurzu nebo zobrazení křivky přílivů a odlivů, včetně časů s nejnižším či nejvyšším stavem hladiny. Luneta hodinek obsahuje značení regatových stopek a na originálním ciferníku můžete sledovat podrobné informace o počasí ve vašem přístavu i v době, kdy nemůžete trávit svůj čas na lodi u moře.

captain

Garmin MARQ Commander- ať už se aktivně účastníte zásahových misí nebo je podobný svět vaším vzorem, hodinky MARQ Commander vám mohou pomoci vyřešit nejednu složitou situaci. Žádné jiné moderní chytré hodinky nenabízejí kombinaci taktických funkcí, jako jsou podrobné mapy s navigací, podpora systémů pro noční vidění, nebo zobrazení souřadnic ve dvojím formátu, jako například GPS a MGRS. Funkce Jumpmaster je připravena pro seskoky z vysokých výšek a titanové pouzdro s matným karbonovým DLC povrchem vám umožní nepozorovaný pohyb ve stínu či ve tmě.

Elitní hodinky MARQ Commander představují zcela novou dimenzi možností. Hodinky podporují zobrazení vojenských souřadnicových systémů, podobně, jako zeměpisných souřadnic ve stupních/minutách/vteřinách, a zajistí flexibilitu a připravenost dosáhnout jakéhokoli cíle. Topografické mapy vám vytvářet a následovat trasy a ukládat důležité pozice. To vše v diskrétním provedení, které navenek působí dojmem klasických hodinek.

commander

Garmin MARQ Aviator- hodinek inspirovaných letectvím je na trhu mnoho. MARQ Aviator se od nich ale výrazně odlišuje. Ve své paměti ukrývá databázi světových letišť, komunikační frekvence a parametry drah. V případě nesnází vás navede na přistání na nejbližším letišti. V běžném provozu poskytne navigační údaje a podrobné letecké počasí. Pokud máte to štěstí, že pilotujete svoje letadlo, můžete si jeho imatrikulační znaky vložit na ciferník hodinek. Zobrazení aktuálního času ve více časových zónách je pak samozřejmostí.

Hodinky Garmin MARQ Aviator zaujmou lehkým, elegantním titanovým řemínkem. Na první pohled robustní tělo hodinek je na ruce příjemně lehké. Při bližším prozkoumání titanového článkového řemínku objevíte unikátní design článků, jejichž tvar je inspirovaný tvarem leteckých křídel

aviator

Garmin MARQ Driver- model je zaměřený na příznivce rychlých vozů. Uvnitř hodinek se ukrývá 250 závodních okruhů z celého světa, včetně Brna, Mostu nebo například Monzy nebo Nürburgringu. Na okruhu hodinky automaticky odstartují závod a změří celkový čas, jednotlivé mezičasy a porovnání zrychlení nebo zpomalení na okruhu. Jízdu na okruhu hodinky nejen zaznamenají, s výsledky se můžete jednoduše pochlubit svým kamarádům sdílením záznamu v tréninkovém deníku.

Závodní jízdní funkce a databáze závodních okruhů v paměti umožňuje automatické spustit stopky při průjezdu startem vybraného okruhu. Hodinky automaticky měří mezičasy a následné průjezdy startovní linií. V každém okruhu máte na displeji hodinek informace, zda jste v okruhu rychlejší nebo pomalejší v porovnání s předchozími okruhy. Celý průběh jízdy, počet projetých okruhů, průběh dosažené rychlosti, průměrná či maximální rychlost v každém okruhu, i takové informace hodinky zaznamenávají a po ukončení jízdy podrobně vyhodnotí v tréninkové aplikaci Garmin Connect.

 driver