Luxusní pera Montblanc: velký průvodce

Proč brát do ruky skutečné psací pero? Pocit z předmětu, předávajícího inkoust papíru je nezaměnitelný. Provází podpisy na smlouvách, perokresby či milostnou poezii. Pera tvoří hotové universum –⁠ a tím vás teď provedeme. Začít nelze jinak než prestižní značkou Montblanc.

plnící pero, inkoust a notes Montblanc

Z nabídky Montblanc můžete poskládat celou sadu ve stejném vzhledu.

Nejvyšší hora jako nejvyšší liga

Mont Blanc je nejvyšší hora Evropy a vypíná se na francouzsko-italském pomezí. Téměř přesně severně 1129 km vzdušnou čarou najdete v Hamburku na ulici Neuer Wall butik firmy, která má v logu bílou šesticípou hvězdu. Ta má zasněžený evropský vrchol symbolizovat.

Firmu založili papírník Voss, bankéř Nehemias a inženýr Eberstein v roce 1906. Prvním modelem, který úspěšné trio samo jistě s chutí používalo, bylo pero Rouge Et Noir v roce 1909.  Rok nato vzniklo pero Mont Blanc: a přineslo firmě její název. 

Pokud si libujete v brandech, vězte, že je dnes Montblanc součástí skupiny kam patří i luxusní jména jako Cartier, Van Cleef & Arpels či Chloé. I v tomto případě je prestiž přímo úměrná excelentní kvalitě.

víčko plnícího pera

Šesticípá hvězda, která nyní nechybí na žádném produktu Montblanc symbolizuje šest zasněžených ledovců. Původní víčka per z roku 1910.

Praktické rozdělení per Montblanc 

Abychom se v široké nabídce psacích per Montblanc vůbec vyznali (a mohli si správně vybrat), je třeba kapka teorie.

V produkci Montblanc najdeme kuličková pera, zvané též Ballpoint Pen. Pokud jde o cenu, jedná se o nejlacinější kategorii. Tuha těchto per vydrží docela dlouho, ve srovnání s vyššími řadami jde ale o prostou propisku.

kuličkové pero

Ukázka kuličkového pera.

Pokud narazíte na pojem Roller či Rollerball Pen, jde o pero s uzávěrem. Tuha s vnitřní náplní je zde provedena formou inkoustové pasty. Při používání zanechává hezkou stopu a pohodlně se s ním píše. Nevýhoda? Tuha rychle ubývá.

rollerball

Ukázka pera rollerball.

Podstatně zajímavější kategorii pak tvoří plnicí pera (Fountain Pen). Právě tato psací pera nejlépe manifestují řemeslo a um aplikovaný při výrobě přesných nástrojů –⁠ na chvílí se u nich proto zastavíme.

plnící pero

Ukázka plnícího pera.

Psací pero je funkční a krásná věc

Podobně jako u hodinek, není mnoho producentů, kteří by perfektně ovládali taje výroby jemné mechaniky psacích per. Zdaleka ne všichni ví, jak je do světa vypravit ve zcela precizní formě a značka Montblanc je špičkou nejen ve výrobě, ale v servisu.

Technologicky nejnáročnější je u plnicího psacího pera výroba hrotu. Na jeho konci najdete klíčový prvek celé komponenty: malou kuličku z iridia

Ušlechtilý tvrdý kov (ve vesmíru ve větším množství obsažený v meteoritech) je třeba zpracovat do kuličky zcela přesné, navíc o průměru často menším než 1 mm.  

O přesnost jde podobně jako u hodinek – kulička je přímo odpovědná za perfektní přenos inkoustu na papír, dokonalé tahy a konzistentní linie.

hrot plnícího pera

Opracování hrotu plnícího pera.

I fineliner udělá radost

Typologii psacích per uzavírá tzv. Fineliner. Do češtiny byste pojem překládali těžko. V zásadě jde o tenký fix, nenechte se však zmýlit zdánlivou laciností. 

Tenké příjemné linie, které při citlivém vedení tohoto nástroje vznikají, předurčují fineliner jako nástroj pro běžné denní psaní, a proto ho preferuje spousta lidí. 

Navíc s jednou výhodou – fineliner konstrukčně využívá stejný trup a tělo jako Roller a proto do něj lze používat i stejné náplně.

fineliner

Ukázka pera Fineliner.

Modelové řady? V každé (se) najdete

Pojďme už rovnýma nohama do představení jednotlivých modelových řad psacích per Montblanc

Každá z nich má co nabídnout a jako u všeho, co budete používat denně, se při výběru řiďte představou o synergii designu a praktičnosti.

Protože nejde o líbivé produkty asijské provenience, s každým kouskem psacího pera dostáváte kvalitní věc. Téměř všechna navíc zaujmou zajímavým příběhem, otiskem umělecké stopy nebo netradiční výpravou.

Kousky s označením Doué mají navíc vždy kovové uzávěry s klipem. Označení Le Grand pak znamená velké pero, mohutnou věc vhodnou pro pány, kteří nechtějí držet tenký konec subtilnějších variant.

plnící pero montblanc

Montblanc vyrábí i exkluzivní sběratelské kousky.

Klasika klasik

Stěžejní a historicky mimořádně významnou řadu Montblanc představuje Meisterstück. Základem je pravděpodobně nejznámější design, a to hlavně v barevné kombinaci černá-zlatá

Jde o naprostou klasiku, o níž lze říct bez obav jedno: nestárne a nezestárne. Kromě esenciálních modelů nabízí více podkategorií a v edici Meisterstück najdete kromě plnicích per i kuličkovky a rollery

montblanc meisterstick plnící pero, inkoust, peněženka

Kolekci Montblanc Meisterstück na první pohled poznáte podle typické zlato černé kombinaci.

Pod rukama německých uměleckých mistrů vznikají trilogie jako třeba Malý princ. Trojici Montblanc Meisterstück Le Petit Prince tvoří psací pera Fox, The Aviator a XXX. Pokud jste tyto kouzelné kousky nestihli pořídit, hned tak se vám to nepovede – už se nevyrábí.

Letos druhý rok v řadě ale můžete pořídit jinou povedenou edici Cesta kolem světa za osmdesát dní. Román Julesa Verna je jedno z nejoblíbenějších děl slavného romanopisce a němečtí se rozhodli zvěčnit ho i v rukách všech, kteří rádi doplňují inkoust

Pero Montblanc Meisterstück Cesta kolem světa za 80 dní oživuje fantastický příběh o cestě Philease Fogga. Jeho tělo i uzávěr jsou vyrobeny ze vzácné modré pryskyřice s vyrytým vzorem vln. Umělecky znázorňují cestu parníkem přes obrovské vodní plochy i hrdinovu zábavu na palubě parníků, hraní whistu, kterou připomínají symboly karetních barev.

malý princ pero a manžetové knoflíčky

Limitovaná edice Malý princ.

Moderní Starwalker pro každý den

Pojďme si ukázat modelovou řadu Starwalker. Představuje moderní typ per, která jsou vhodná pro běžné používání

Kvalita je ovšem vysoká, jak má Montblanc standardně nastaveno. I zde mistři z největšího německého přístavního města připravují každoročně nový design. Je inspirovaný vesmírem, kosmickými materiály, Měsícem či naší planetou. 

Montblanc Starwalker 130218

Plnící pero Montblanc Starwalker 130218 Spaceblue.

Novinkou roku 2023 je SpaceBlue a právě pro milovníky vesmíru nese nová modelová řada per Montblanc kouzelné poselství: dívat se za hranice planety Země a obracet se ke hvězdám a galaxiím

Kolekce je mužná a futuristická a pozorné oko majitele brzy rozpozná, že pryskyřicová pouzdra per připomínají složité struktury Widmanstättenova vzoru

Ty se objevují na řezech železných meteoritů a jejich mřížování lidi fascinuje, neboť podobnou strukturu nelze najít v ničem, co má původ přímo na Zemi.

Kovová přední část a kování tohoto Finelineru jsou navíc potaženy tmavým rutheniem. Skvěle doplňuje tmavě modrý vesmírný tón matné pryskyřice. I zakončení vršku víčka, nad nímž se vznáší emblém Montblanc, je vyvedeno v tmavě vesmírně modré barvě.

V modelové řadě Starwalker objevíte také elegantní kuličkové pero

Montblanc StarWalker SpaceBlue

Pro pera StarWalker je typická modrá barva.

Great Characters je poctou velikánům

Možná už tušíte, že pera Montblanc nejsou jenom o psaní. Jsou o lidech, fascinujícím světě a síle kreativity. Záměr ukazovat to nejlepší z historie lidského druhu excelentně naplňuje modelová řada Great Characters.

Ani tady není výjimkou, že je jedna edice ročně zasvěcena někomu ze síně slávy. Tu nejlepší společnost zatím tvoří třeba J. F. Kennedy, The Beatles, Elvis Presley, Walt Disney nebo Enzo Ferrari

Muzikanti, zbystřete – letos tuto síni slávy rozšiřuje jeden z nejslavnějších muzikantů všech dob, fenomenální kytarista, zpěvák a skladatel. Plnicí pero Montblanc Jimi Hendrix mu vzdává hold opuletně. 

Uzávěr tohoto pera je vyrobený z ušlechtilé pryskyřice. Jeho smetanově bílá barva a vzor jsou inspirovány jedním z kytarových popruhů, které Hendrix nosil. Černé tělo pak nese elegantní vzor: připomíná pedál wah

Klip psacího pera Montblanc Jimi Hendrix má platinovou povrchovou úpravou. Je nakloněn tak, aby připomínal vibrato tyč elektrické kytary

Výrazným detailem je prstenec potažený platinou, který čerpá inspiraci z kytarového kabelu z 60. let – je na něm vyryto datum slavného koncertu. Ručně vyrobený zlatý hrot navíc nese hudebníkův portrét.

Pokud už máte tuto laskominu v košíku, podívejte se ještě na vydařený stylový notes se stejnou tematikou. S perem Montblanc Jimi Hendrix vytvoří kombinaci, která jako dárek vyvolá nadšení.

Jimi Hendrix

Exkluzivní pero Montblanc Jimi Hendrix

Writers Edition pro skutečné psavce

Symptomem doby je vyprazdňování pojmů. Příkladem je skutečnost, že autorům knih se kdysi říkávalo mnohem honosněji “spisovatelé”. 

A teď vážně: málokdo už dnes sice píše delší texty rukou, pro zájemce je tu ovšem řada psacích per Montblanc s lapidárním názvem Writers Edition

Pokud tuto modelovou řadu už sledujete, víte, že se v ní objevila pera nesoucí jména Victora Huga, Arthura Conana Doylea či bratři Grimmů.

Montblanc 128362

Plnící pero bratří Grimmů.

Schéma je stejné jako u předchozích řad. Ročně jedno ikonické jméno a víc ani čárka. Na koho padl výběr pro rok 2023? Letos jde o jméno Louis Stevenson

Jeho legendární dobrodružné příběhy jsou zalidněné rázovitými postavami, z jejichž jmen běhá mráz po zádech čtenářům po celém světě. Pokud jste si oblíbili román Ostrov pokladů, plnicí pero Montblanc Robert Louis Stevenson je trefa do černého.

Celkový tvar pera a kroužky na kuželu vytvářejí dojem historického dalekohledu. Tělo z černé ušlechtilé pryskyřice je zdobené vyrytými křížky, včetně většího "X" podobného tomu, který na mapě označuje polohu pokladu

Za platinou potaženým klipem plnicího pera Montblanc Robert Louis Stevenson se linie sbíhají do kompasové růžice, zatímco klip napodobuje tvar kolíku, k němuž se připevňovala lodní lana. 

Vrchní část uzávěru korunuje emblém Montblanc s pirátským symbolem, lebkou a zkříženými kostmi. Kroužek čepice zdobí rytina Stevensonova podpisu spolu s datem vydání jeho prvního díla. 

Jako odkaz na vášeň fenomenálního spisovatele pro mořeplavbu je na ručně vyrobeném hrotu z rhodiovaného zlata vyryto jemné vlnění a titul, který Samoané velkému světoběžníkovi dali: Tusitala.

I na obalu pera si smlsnete – vypadá totiž jako kniha. Počet kusů těchto špičkových per je ale výrobcem vždy striktně omezen na limitovanou edici a platí to i pro rollerball Montblanc Robert Louis Stevenson

Přízvisko “vymazlené” je pro tuto limitku zcela namístě. V obchodě Helvetia dostanete navíc k oběma variantám per Robert Louis Stevenson, toaletní vodu Montblanc zcela zdarma.

plnící pero Montblanc

Na naší prodejně nechybí ani limitovaná edice Robert Louis Stevenson.

Muses, něžné jako vy

Všimli jste si něčeho? Většina představených modelových řad zatím myslela spíše na pány. Značku Montblanc ale ze šovinismu rozhodně nemůžeme obviňovat. Řada Muses je tu totiž právě pro něžnější klientelu.

Modelovou řadu plnicích per Muses proslavila žena, která je předmětem obdivu i závisti, Marilyn Monroe. Značka Montblanc jí v minulosti věnovala celou trilogii (v červené, bílé a růžové barvě), zahrnující pera všech druhů.

Plnící pero Montblanc Muses Marilyn Monroe 116065

Marilyn Monroe je ikonou ženskosti a toto pero ji skvěle znázorňuje.

V minulosti se své řady dočkala také Elizabeth Taylor a letos je to pro změnu řecká zpěvačka Maria Callas

Plnicí pero Montblanc Maria Callas, věnované jedné z nejcharismatičtějších sopranistek 20. století a uznávané ikoně stylu známé jako La Divina v největších operních domech světa zdůrazňuje jednu z jejích oblíbených barev: tyrkysovou

Objevíte ji v ušlechtilé pryskyřici uzávěru. Půvabnou krásu zpěvačky v předmětu odráží štíhlá a elegantní silueta. Na památku mořem obklopené řecké vlasti je platinou potažená spona zdobena kamenem, jehož barva připomíná zářivou tyrkysovou modř Egejského moře. 

Ručně vyrobený hrot z ryzího zlata potažený rhodiem nese kočičí oči načrtnuté uhlem, typické pro její podobu, a také její umělecké jméno, které k Marii Callasové neodmyslitelně patří.

Rollerball Montblanc a parfém Montblanc

Rollerball Montblanc 129565 Muses Maria Callas je typické svou tyrkysovou barvou.

Slušivý kousek neobyčejné psací potřeby dostanete i v kuličkové variantě (s dárkovým poukazem v hodnotě 1000 Kč) a jako rollerball, k němuž přibalujeme toaletní vodu Montblanc

Také k této limitované edici – stejně jako ke všem předchozím – najdete v e-shopu HELVETIA slušivé doplňky jako je obal na pero, diář, manžetové knoflíčky nebo náramek.

Přijďte si je k nám do kamenné prodejny v Olomouci prohlédnout a vybrat pro sebe, čí blízké to, co upřímně rozbuší srdce.

Nejoblíbenější pera: