Seiko Astron: První solární hodinky na světě s GPS

Pohání je slunce, baterii v nich měnit nemusíte a okamžitě se přizpůsobí konkrétnímu časovému pásmu. Představujeme revoluční Seiko Astron GPS Solar –⁠ hodinky, které na vás čekají, i když zrovna dlouho spíte.

Seiko astron quartz

První hodinky Seiko Astron Quartz.

Seiko znamená excelentní přesnost 

Dlouhé dějiny hodinek Seiko jsou příběhem inovací. Japonský výrobce se dlouhodobě soustředí na vývoj nových technologií a tento konstantní fokus mu během několika dekád přinesl pozici světového lídra

Než pořádně koukneme pod víčko prvních solárních hodinek s GPS na světě, ohlédněme se krátce za cestou tohoto producenta ze Země vycházejícího slunce. Historie jako argument je v jeho případě totiž víc než jen otřepaná fráze. 

Na Vánoce 1969 společnost Seiko uvedla na trh vůbec první quartzové hodinky Seiko Quartz Astron, s nimiž měli inženýři nemalou ambici: aby se jednou takto vyráběly všechny hodinky vůbec. Způsobili tím poprask i proto, že svůj patent nabídli celému světu a dnes už quartz najdeme pod značkami nejrůznějších výrobců.

pohled na číselník hodinek Seiko Astron

Nezaměnitelný design hodinek Seiko Astron SSJ014J1.

Přesnější než kdy jindy

Co quartz vlastně znamená? Jde o oscilátor s pravidelnými stabilními kmity přesně vybroušeného křemene odpovědný za přesnost. Kmitá frekvencí okolo 32 000 Hz a to je mnohem víc, než zvládnou setrvačkové strojky v tělech hodinek mechanických. Rovnice je jednoduchá, vyšší frekvence kmitání rovná se vyšší přesnost. 

Seiko tímto krokem stanovilo celosvětový standard a dnes většina quartzových hodinek používá systém vyvinutý právě tímto asijským matadorem. 

Skutečné inovace míří dál a vydrží víc

Kdo se jednou dostane na špici, záhy zjistí to hlavní –⁠ jak důležité je neusnout na vavřínech. Na horizontu je někdy pořádně horko a paprsky slunce chtějí využít všichni. Pohání už dnes kde co a byla jen otázka času, kdy přijde na řadu pestré univerzum hodinek

Společnost Seiko tak znovu posouvá hranice technologických možností a ostatním výrobcům ukazuje další světový standard. Hodinky Seiko Astron GPS Solar totiž veškerou potřebnou energii získávají pouze ze světla bez nutnosti výměny baterie. 

Při plném nabití vydrží v provozu přibližně šest měsíců. Pokud vyhodnotí, že na jejich povrch po dobu 72 hodin nedopadá žádné světlo, přejdou do režimu spánku

pánské hodinky seiko astron na ruce

Hodinky Seiko Astron skvěle sedí na ruce a díky použitému materiálu jsou i velmi lehké.

V něm se ručičky přestanou pohybovat a systém se ani nepokusí připojit k GPS. Sníží se tím spotřeba energie a všechny informace o denním čase zůstanou zachovány až 2 roky.

Jak hodinky znovu probudíte? Možná tak jako nejlépe probouzíte sami sebe. Vezmete je na světlo (na déle než 5 vteřin) nebo stiskněte tlačítko. Ručičky se okamžitě vrátí k aktuálnímu času a vy můžete vyrazit do světa. 

Aktuální, ať jste kdekoli

Použitá technologie GPS® Solar znamená, že se díky připojení ke globálnímu polohovému systému hodinky Seiko Astron GPS Solar pouhým stisknutím tlačítka přizpůsobí vašemu časovému pásmu

Po příjmu signálu se dá vteřinová ručička do pohybu, zobrazí se počet satelitů a přesný čas. Můžete při pohledu na číselník zažít vzrušení? Definitivně. To když víte, že údaje na vašem zápěstí synchronizují satelity vzdálené 20 000 km.

Kdykoli je číselník vystaven jasnému světlu, hodinky se dobíjejí. Pokud máte ruku třeba právě v kapse a světla není dost, není nijak ohrožen signál GPS

Jeho dostupnost je téměř absolutní a kromě extrémně zastavěných měst s výškovými budovami (nebo v útrobách rozsáhlých sídel), kde může být slabší, vás podrží úplně všude.

Co ještě Seiko Astron GPS Solar umí? Třeba uložit při nízké hladině elektrické energie čas předchozího nastavení a časového pásma, a automaticky aktivovat nastavení času později ve stejnou dobu. 

seiko astron gpc

Signál GPS chytnete téměř všude.

Přesnost, výsada králů

Nezanedbatelnou vlastností nových hodinek Seiko Astron GPS Solar je i jejich přesnost. Pokud zachytí sluneční světlo, po spojení se satelity GPS nastaví čas s odchylkou 1 sekundy za 100 000 let

U některých modelů byly navíc pro zvýšení rychlosti a kvality připojení GPS všechny součásti polohového modulu přepracovány. Třeba hodinky Seiko Astron GPS Solar Caliber 3X/5X potřebují k přechodu z jednoho časového pásma do druhého díky použití tří nezávislých motorů pro hodinovou, minutovou a vteřinovou ručičku pouhé 3 sekundy.

hodinky seiko astron na pánské ruce

Hodinky jsou vyrobeny z titanu se speciálním tvrzeným povrchem.

Se Seiko Astron GPS Solar se neztratíte

Cestujete hodně? Pak oceníte i další funkci, změnu času. Ta umožňuje jednoduše a okamžitě přepínat zobrazení výchozího a cílového času mezi hlavním a vedlejším číselníkem. 

Na některý modelech prostě jen stisknete současně tlačítka na druhé a čtvrté hodině a zobrazení hlavního číselníku se převede z domácího času na místní čas. Vedlejší ciferník zároveň provede opačnou operaci.

Elegance jim nechybí

Jak jsou na tom se vzhledem? Nová řada hodinek Seiko Astron GPS Solar Caliber 3X62 z roku 2023 působí dynamicky díky rozměrnému pouzdru a fasetovanému rámečku s vlasovou úpravou na horní straně. 

Linie pouzdra plynule přecházejí do integrovaného náramku, jehož ostrý design ladí s hranami a dodává hodinkám rafinovaný vzhled. Náramek se směrem k zapínání elegantně zužuje a výsledkem je mimořádně harmonický look.

Číselník s jednoduchým designem s jediným subciferníkem na 8. hodině zde indikuje proces příjmu satelitů GPS, stav nabití a letový režim

S barvou číselníku jsou všechny indexy i ručičky perfektně sladěné. Vyplňuje je navíc luminiscenční vrstva Lumibrite a čas tak snadno odečtete za všech pozorovacích podmínek. 

Modré, šedé a černé číselníky nové řady mají vzor, který evokuje křemenné krystaly použité k vytvoření původních hodinek Quartz Astron, o nichž jsme si povídali v úvodu. Náhoda? Záměr umělcův.

seiko astron gps

Hodinky Seiko Astron si můžete na prodejně nejen prohlédnout, ale i vyzkoušet.

Pohodlné a odolné

Pokud vás technické specifikace dosud nepřesvědčily, možná pro vás nejsou Seiko Astron GPS Solar to pravé. A možná jen potřebujete vědět, jak moc pohodlné jsou. Odpověď zní: naprosto. 

Pouzdro z titanu a náramek jsou opatřeny supertvrdou povrchovou úpravou odolnou proti poškrábání. Díky nízké hmotnosti kovu nanejvýš rezistentního vůči korozi a nízkému těžišti pouzdra hodinky pohodlně sedí na zápěstí.

Za perfektní kvalitou jde nutně i vyšší cena. Vězte však, že první solární hodinky s GPS na světě kupujete možná jednou za život. Nechte si poradit s výběrem konkrétního modelu a navštivte kamennou prodejnu Helvetia v Olomouci.