Recenze Garmin Venu 3S: roztomilé, ale velice chytré

Není to tak dlouho, co Garmin na trh uvedl novinky svých vlajkových řad a teď přichází s další novinkou. Tentokrát myslí spíše na okruh uživatelů, kteří mají rádi sport, ale nechtějí mít jen čistě sportovní hodinky. Garmin Venu 3 a 3S cílí zkrátka na ty, kteří chtějí v hodinkách i chytré funkce. Nové modely Venu dostaly vylepšené uživatelské prostředí, větší výdrž baterie a funkce pro vozíčkáře. My se podíváme na zoubek menšímu modelu Venu 3S.

Hodinky Venu 3 na ruce

Hodinky Garmin Venu 3S v barvě pink na dámské ruce.

Novinky, které dostala třetí generace řady Venu

U třetí generace hodinek Venu najdete spoustu novinek, které vás jistě zaujmou a stojí za pozornost. První novinkou je nový a hodně povedený snímač tepové frekvence Elevate 5 (ano ten, který mají například Epix Pro). Další staronovou funkcí je telefonování přímo z hodinek, o kterém si povíme později.

Uživatelské prostředí prošlo také přepracováním a musím říct, že k lepšímu. Garmin nezapomněl ani na vozíčkáře a tato kategorie dostala nové užitečné funkce.

Kromě přepracovaného měření spánku se třetí generace dočkala také monitoringu odpoledních siest, což bude zajímat všechny ty z vás, kteří si po obědě rádi dáchnou. Zásadní a důležitou změnou je prodloužená výdrž baterie (u většího modelu třetí generace) a větší rozlišení displeje. Hodinky dostaly mnoho další nových funkcí a profilů, které jsou vypsány v přehledu níže.

Pohled na hodinky ze zadní strany

Hodinky Venu 3 mají nový snímač tepové frekvence Elevate 5.

Kompletní seznam novinek Venu 3 a 3s oproti předchozímu modelu Venu 2 plus:

  • velikosti pouzdra 41 mm a 45 mm
  • větší výdrž baterie chytrých hodinek na 14 dní z 11 dní u většího modelu
  • lehce navýšená výdrž baterie GPS z 24 hodin na 26 hodin u většího modelu
  • větší displej z 1,3" na 1,4" u modelu Venu 3 a 1,2" u menšího modelu Venu 3S
  • optický snímač srdečního tepu Garmin Elevate V5
  • funkce Sleep Coach včetně doporučení pro lepší spánek
  • detekce zdřímnutí (novinka u Garminu obecně)
  • podpora sledování noční VST
  • ranní report
  • funkce denního souhrnného hlášení
  • čas na zotavení (sportovní aktivity)
  • funkce Přínos tréninku (informuje o přínosu daného tréninku)
  • vytváření intervalových tréninků přímo na hodinkách
  • hodnocení/sledování vnímané námahy po tréninku
  • podpora měřiče výkonu (ANT+ a Bluetooth Smart)
  • podpora chytrých trenažérů (ANT+ FE-C)
  • podpora snímačů e-Bike (ANT+)
  • sledování záběrů (odlišné od klasického sledování kroků) vozíčkářů, jakož i tréninků specifických pro sport vozíčkářů
  • poslední doplňky pro rychlé přepínání mezi doplňky
  • animované číselníky hodinek
  • řada nových sportovních profilů (plavání na otevřené vodě, atd.)
  • aktivita Meditace s průvodcem
  • funkce Jetlag Advisor
  • rozšířená funkce Zkratky
  • možnost přepínat mezi malým a větším písmem pro text
  • funkce svítilny s rychlým přístupem (pomocí displeje, nikoliv speciální LED svítilny)
  • snímač multi-GPS (bohužel ne vícepásmový)

Zajímají vás podrobněji nové matriky, které Garmin představil? Více se o nich dočtete v článku: Nové a užitečné metriky Garmin z pohledu běžce

Design: decentní a roztomilý zároveň

Design se oproti druhé generaci příliš nezměnil. To je ale dle mého dobře, protože byl už tak velice povedený a přílišné kosmetické úpravy by hodinkám nemusely slušet. Pouzdro je klasicky plastové a doplněné o ocelovou lunetu, díky které nevypadá Venu tolik sportovně. Třetí generace dostala dvě velikosti pouzdra 41 mm pro Venu 3s a 45 mm pro Venu 3.

Barevně se třetí generace hodně vyšvihla. Na výběr máte totiž 7 barevných kombinací od růžovo-zlaté až po šedo-černou, což zaručuje výběr pro muže i ženy.

řada hodinek Garmin Venu 3

Barevné kombinace hodinek Garmin Venu 3.

Nový vzhled řemínku

Řemínek dostal velkou kosmetickou úpravu, protože z něj zmizelo lehké drážkování. V nabídce najdete tedy jen hladkou variantu. Otázkou však zůstává, zda tato změna byla krokem k lepšímu? Z mého pohledu spíše ne, ale je to o vkusu každého jednoho z nás. Řemínek vypadá sice jemněji, ale jsou na něm naopak trošku vidět otisky, které mohou kazit dojem jemnosti.

Řemínek hodinek Garmin Venu 3s

Řemínek na hodinkách Venu 3 si můžete snadno vyměnit sami za jinou barevnou variantu.

Displej: méně rámečků a více „muziky“

Dotykový displej se natáhl více ke krajům. Ve variantě 3s je displej veliký 1,2“ a ve větší variantě 3 má potom velikost 1,4“. Rozlišení se zvětšilo pouze v poměru se zvětšením displeje, takže zde se vlastně žádná revoluce nekoná. Zvětšení displeje je však velice fajn a zprávy i data na něm vypadají přehledněji. Navíc disponuje funkcí Always-on, tedy že můžete zobrazit informace, i když je displej vypnutý. Displej chrání sklo Corning Gorilla Glass 3.

Garmin Venu 3s displej

Hodinky Venu 3 i Venu 3s mají AMOLED displej. Jaké jsou výhody a nevýhody AMOLED displeje?

Uživatelské prostředí: stále skvělé s malými změnami

Podívejme se teď na uživatelské prostředí, které již v předchozí generaci bylo velmi povedené, a proto Garmin nejspíše udělal jen málo změn. Jednou z těch zásadnějších je horní tlačítko spouštějící menu, ve kterém najdeme dvě záložky – aplikace a sportovní aktivity. Dříve se horním tlačítkem spouštěly aktivity s aplikacemi v podivném mixu ikon, což bylo docela složité.

Nyní se centrum ovládání otevřete dlouhým podržením horního tlačítka. Ve třetí generaci je stylizováno do podoby seznamu, což je také změna oproti předchozí generaci a z mého pohledu je to více přehledné a uživatelsky přívětivější.

Prostřední tlačítko otevře naposledy otevřené aplikace, což je u Garminu také novinka a velice příjemná. Pokud toto tlačítko podržíte déle, tak se vám otevře hlasový asistent.

A závěrem tu máme spodní tlačítko, které funguje jako funkce „Zpět“. Chcete-li se dostat do nastavení hodinek, pak jej budete muset podržet déle.

Uživatelské prostředí nových Venu 3S bych shrnula tak, že se mi hodně líbí, ale mohlo by být o něco více nápaditější, jako například u nových Forerunner 965, kde se Garmin hodně vyšvihl.

tlačítka hodinek Garmin Venu 3S

Luneta i tlačítka u Venu 3 jsou ocelové, aby hodinky působily elegantnějším dojmem.

Snímač tepu a další senzory: nejnovější a nejpřesnější tepák s přípravou na měření EKG

Je to tak! I řada Venu dostala nejnovější snímač srdečního tepu Elevate 5 s kovovým kroužkem okolo. To značí, že by hodinky možná mohly dostat v budoucnu měření EKG. Z dostupných informací je patrné, že je tato funkce vypnuta softwarově a záleží tedy jen na Garminu, kdy ji spustí.

A proč je vlastně vypnutá? Jde o to, že aby mohla být v hodinkách použita, musí projít složitým schvalovacím procesem (řádné testování na širokém spektru lidí), který ještě není hotov ani v Americe, takže kdo ví, kdy a jestli vůbec bude dostupná u nás. A proč jsou vlastně tyto požadavky tak striktní? Nejspíše proto, aby případné chybné výsledky měření nevyvolávaly falešné poplachy a obavy (zbytečné návštěvy lékaře, zahlcování nemocnic, apod.)

pouzdro hodinek Venu 3S zezadu

Snímač Elevate 5 v hodinkách Venu 3.

Jak to, že je Elevate 5 tak přesný? Je to velice jednoduché. Při běžném nošení klasicky svítí jen dvě diod, což je pro tyto situace, běžného dne, dostačující. V okamžiku, kdy spustíte aktivitu, začne doslova „světelná show“ a najednou svítí všech šest diod. Musím říct, že měření je opravdu velice přesné a reakce snímače relativně rychlá, na to že jde pouze o optiku.

A co GPS? Zde se velká revoluce nekonala. Multi-band GPS upgrade hodinky Venu nedostaly a to je veliká škoda, protože by jim hodně slušel a posunul by je v přesnosti měření mnohem dál. Ale úplně smutní být nemusíme, protože přeci jen mála změna se zde udála: Venu nově umí přijímat signál ze všech systémů najednou (GLONASS+Galileo+GPS). Při zapnutí všech těchto systémů je přesnost opravdu veliká. Musíte si však dát pozor na to, že se rychleji vybíjí baterie.

Baterie: více energie je cesta k delší výdrži

Výdrž baterie se prodloužila, i když ne nijak moc oproti Venu 2 plus, protože už tak byla na dobré úrovni vzhledem k malému tělu. U většího modelu se prodloužila z 11 dní na 14 a u menšího tabulkově vůbec. Reálně, při 45 minutovém sportování každý den, baterie vydrží přibližně týden. Měla jsem neustále zapnuté veškeré snímače a nesundávala jsem hodinky ani na spánek. Při běhání jsem měla zapnuté nejlepší nastavení příjmu GPS. Z mého pohledu je tato výdrž naprosto dostačující u hodinek, které nejsou čistě sportovní.

Displej hodinek Garmin Venu 3

Výdrž baterie hodinek Venu 3 je až 14 dní u Venu 3S až 10.

Monitoring spánku: teď už budete mít spánek i odpolední siestu pod kontrolou

S novou generací přichází vylepšený monitoring spánku a spánkový poradce. Nový spánkový pomocník bere v potaz hned několik faktorů, na základě kterých vyhodnocuje a určuje kroky k tomu, abyste měli co nejlepší a nejkvalitnější spánek. Vychází z historie spánku, aktivity, VST a zdřímnutí.

A jak je to s to s tím vyhodnocováním kvality spánku? Klasicky, jak už jsme u Garmin hodinek zvyklí, vám Venu 3 a 3s vyhodnotí všechny spánkové fáze a ukážou kvalitu spánku skórem od 0 do 100.

Aby toho nebylo málo, protože jsou Venu řadou spíše lifestylovou, tak vám po celý den měří tepovou frekvenci, stres, počet spálených kalorií, počet kroků a také si můžete zapnout měření okysličení krve.

Pohled na displej hodinek Venu 3S

Další nová funkce je zdřímnutí během dne, kterou získají aktualizací všechny hodinky se snímačem Elevate 5.

Režim invalidního vozíku

A teď pozor. Pokud máte zdravotní postižení, které vás připoutalo k invalidnímu vozíku, tak si můžete počet kroků přepnout na počet záběrů a uvidíte, kolik záběrů jste udělali. V přehledu aktivit se neukazují, ale mají svojí speciální záložku. To je skvělé z pohledu přehlednosti.

Dále si můžete zapnout Alarm přenesení váhy, díky kterému vás budou hodinky průběžně vybízet ke změně pozice na vozíku a nebudete tak přetěžovat jednostranně svoje tělo. S ohledem na to jsou upraveny odhady maximální tepové frekvence a taky limity používané k rozpoznání fyzické námahy. Finální výstupy, které jsou interpretovány na hodinkách, lépe odpovídají potřebám vozíčkářů. V režimu invalidního vozíku bohužel nenajdete odhad VO2max.

Pohled na displej hodinek Venu 3S

Poprvé Garmin ve svých hodinkách představil i režim invalidního vozíku. Tomuto režimu jsou přizpůsobené i aktivity.

Volání: haló, kdo je tam?

Volání a hlasový asistent je asi největší novinkou a velikým skokem u chytrých hodinek od Garminu. Sice jsme tyto dvě věci už mohli najít i u Venu 2 Plus, ale ve třetí generaci nově můžete zadávat otevřenou odpověď hlasem pomocí výše zmíněného hlasového asistenta (týká se pouze telefonů s Androidem). A opravdu to funguje a mě to osobně dost zpříjemnilo a urychlilo odpovídání na zprávy. Je ale pravdou, že v hlučném prostředí bylo diktování s občasnými chybami. To se dá pochopit, protože v tak malém zařízení nelze mít ten nejpřesnější mikrofon s korekcí šumu, apod.

Co už známe, tak to je hudební přehrávač, NFC platby (bezkontaktní placení), budíky, hlasové upozornění, funkce „Najít můj telefon“ a taky hlasové sdělení okruhu při aktivitě, což je super věc. I když jsem hodinky testovala v létě, tak si tuto „pomůcku“ dokážu představit i v zimě. Představte si to, hlídáte si okruhy, ale po čase vám promrznou ruce a vibrace již necítíte a právě v tuto chvíli přichází na scénu hlasové oznámení okruhu, super.

A protože jsem běžkyně, tak jsem s hodinkami hlavně běhala. Venu 3 nabízí standardní výstupy, které známe u ostatních modelů Garmin. Změří vám srdeční tep, tempo, kadenci a rozpoznají, zda jdete nebo běžíte a změří vám díky barometru i nadmořskou výšku. Pokud nepřipojíte externí hrudní snímač srdečního tepu, tak další statistiky, jako je doba kontaktu se zemí, vertikální oscilace, apod., nedostanete.

grafy v aplikaci Garmin Connect

Grafické výstupy z aplikace Garmin Connect z aktivity běh.

Závěrem: malé, velice chytré a roztomilé

Co říct na závěr? Garmin Venu 3 a 3S jsou nabité chytrými funkcemi. Jsou to především Smartwatch, a proto jsem je ve článku nesrovnávala s modely jako Fenix nebo Epix, protože to prostě nelze. U řady Venu dostanete mnoho chytrých funkcí, které využijete i pro práci.

Venu 3 zaujmou širší škálu uživatelů, kteří se rádi hýbou, mají rádi sport, ale nepotřebují nepřeberné množství sportovních statistik. Naopak ocení telefonování z hodinek, jednodušší odpovídání na zprávy a další funkce, které vám řeknou mnoho o zdravotním stavu či spánkovém rozpoložení. Opomenutí nejsou ani vozíčkáři. Bonusem je hmotnost. Venu 3 jsou opravdu lehoučké a na ruce o nich prakticky nevíte.

A pokud stále nevíte, zda si Garmin Venu 3 nebo 3s pořídit, tak se koukněte na jejich cenu, která je prostě fajn (oproti vlajkovým modelům Garmin).

Tuto recenzi pro vás připravila Adela Kočí, která začala běhat ve 13 letech, protože měla astma a díky sportu se ho skoro zcela zbavila. Baví jí běhat celý rok a pravidelně se zúčastňuje běžeckých závodů, od těch krátkých až po půlmaraton. Má ráda běžecké hodinky a metriky. Navíc je to doktorka, takže na běh pohlíží ze zdravotní stránky a tedy o něm více přemýšlí, aby jí běh posunul dále. Má taky ráda kolo, plavání a turistiku. Adélu můžete sledovat na jejím Instagramu