Historie veletrhu BaselWorld

Již po sto první otevře 22. března 2018 své brány ve švýcarské Basileji hodinářský veletrh BaselWorld*. Nebudeme přehánět, když řekneme, že se celý hodinářský svět upíná právě k tomuto datu. Skoro 1.000 vystavovatelů představí zhruba 100.000 návštěvníků své nejnovější modely, na kterých pracovali v posledních letech a které krok za krokem odtajňovali na přelomu a začátkem roku 2018. Jaká ale je historie veletrhu?

První léta veletrhu

Přestože se úplně první přehlídka hodinek v Basileji uskutečnila již 15. dubna 1917 pod názvem Schweizer Mustermesse, nejednalo se o první BaselWorld, protože vystavovatelé hodinek a šperků byli součástí veletrhu zaměřeného na všechny hlavní obory švýcarského průmyslu. Mezi prvními hodinářskými firmami, které se veletrhu zúčastnily, byl např. Tissot, Longines a Thommen.

V následujících letech přitahoval veletrh stále více a více hodinářských firem, a tak byly v roce 1926 otevřeny první prostory výlučně pro hodináře a šperkaře v místě, kde dnes stojí Hala 1. Rostoucí vliv hodinářského průmyslu vyvrcholil v roce 1931, kdy se v samostatném pavilonu uskutečnil první opravdový BaselWorld pod názvem Švýcarský veletrh hodinek.

Baselworld se zvětšuje a otvírá světu

Postupem času se z veltrhu stala událost, na které nesměl nikdo chybět a kde se představovaly ty největší novinky ze světa hodinařiny. Patek Philippe se poprvé objevil na BaselWorld v roce 1932 a v průběhu let se stal jedním z hlavních lákadel. Společnost Heuer (dnes TAG Heuer) se představila v roce 1934. Další z nejvýznamnějších vystavovatelů v historii BaselWorld, firma Rolex, se poprvé objevila na BaselWorld až roku 1939.
Je zajímavé, že až do roku 1972 zůstaly brány BaselWorld zavřené všem nešvýcarským společnostem, a to nejen tradičním německým a francouzským manufakturám, ale i asijským hodinářským firmám jako SEIKO, které v té době zaplavovaly světový trh svou horkou novinkou — dostupnými quartzovými hodinkami. Změna přišla až s rokem 1972, kdy se veletrhu zúčastnily francouzské, německé, italské a britské firmy. O 14 let později, kdy se brány veletrhu otevřely všem firmám z celého světa.

Současný Baselworld

S expanzí veletrhu v 90. letech 20. století se začalo uvažovat o přemístění do jiných prostor. Myšlenka na stěhování tradiční přehlídky hodinek však, zcela očekávaně, vyvolala bouři nevole. Na místo stěhování tak započaly práce na rozšíření výstavních prostor, které skončily v roce 1999. V roce 2013 byly navíc zmodernizovány výstavní prostory podle návrhů švýcarské architektonické kanceláře Herzog & de Meuron, která vtiskla výstavním prostorám o výměře přes 140.000 m2 osobitý vzhled. Hypnotický kruhový perforovaný průzor je opakovaným motivem propagačních materiálů veletrhu.

*pro jednoduchost používáme v textu současný název