Stupnice na číselníku

Vybíráte hodinky a přemýšlíte, co znamenají a k čemu vlastně jsou všechna ta čísla a stupnice na číselníku nebo na lunetě. V dnešním článku si vysvětlíme pojmy jako tachymetr, telemetr a pulsometr.


Tachymetr
Tachymetrická stupnice je jednou z nejčastějších stupnic, se kterými se můžeme na hodinkách setkat.

K čemu ale je tachymetrická stupnice? Pomocí tachymetru můžeme měřit průměrnou rychlost, kterou se pohybujeme my nebo těleso, které pozorujeme.

Jak na měření rychlosti pomocí tachymetru? Při startu spustíme stopky a čekáme, dokud těleso (nebo my) neurazí vzdálenost 1 km. Po uražení vzdálenosti 1000 m stopky zastavíme a odečteme hodnotu tachymetru, u které se zastavila ručička chronografu. Pokud bychom tedy např. urazili vzdálenost 1 km za 30 s, byla naše průměrná rychlost 120 km/h.


Telemetr
Telemetrická stupnice zažívala dobu své největší slávy od 20. let 20. stol. do konce druhé světové války, kdy vojáci pomocí této stupnice určovali vzdálenost nepřátelské artilerie, která na ně spustila palbu.

Jak se používá telemetrická stupnice? V momentě, kdy spatříme záblesk kanónu spustíme stopky a zastavíme je v okamžiku, kdy zaslechneme výstřel (funguje na principu rychlosti šíření zvuku). Z telemetrické stupnice odečteme hodnotu, na které se zastavila ručka stopek. Pokud tedy např. od momentu záblesku hlavně do zaslechnutí třesknutí výstřelu uběhlo 30 s, je od nás ústí nepřátelské hlavně vzdáleno 10 km.

 
Pulsometr
Pulsometr, resp. měřič tepu, je dnes na číselníku podobně vzácný jako telemetr, i když se objevil na remaku modelu TAG Heuer Monza z roku 2016.

Jak změřit tep pomocí hodinek? Spustíme chronograf a odpočítáme prvních 15 tepů (někdy 30 tepů). Po 15 tepech stopky zastavíme a ze stupnice pulsometru odečteme údaj, na kterém se zastavila ručička chronografu. Pokud bychom tedy 15 tepů napočítali za cca 10 sekund, naše tepová frekvence by činila 90 tepů za minutu.