Jak vybrat elegantní a současně sportovní chytré hodinky pro ženy?

Vlastně nevím, zda tyto rady mají platit více pro ženy, které potřebují poradit a vyznat se ve výběru chytrých hodinek nebo pro muže, kteří chtějí udělat radost své přítelkyni nebo manželce. Pro obě situace – v tomto článku se zaměříme především na elegantní sportovní hodinky. Pokud vás zajímají především sportovní modely, podívejte se do tohoto článku.

Hodinky pro ženy nebo muže se vybírají podle odlišných pravidel. Měli by na to pamatovat především muži, kteří vybírají hodinky pro ženy. Zatímco muži při výběru hodinek řeší funkce a parametry, ženy se často zajímají o to, jak hodinky budou vypadat s jejich oblíbeným oblečením a nemyslím to nijak špatně. Ženy si téměř nikdy nekoupí hodinky, které se jim nelíbí, i kdyby měly super funkce. Naopak, jsou schopné se spokojit s funkčně jednoduššími hodinkami, pokud se jim opravdu líbí.

jak-zeny-1

Jak a jak hodně sportujete?

Řekli jsme si, že vzhled hodinek je pro ženy velmi důležitý. Kromě něj je ale dobré zvažovat i několik dalších věcí. Jednou z nich je otázka: Na jaké sporty hodinky potřebujete? Jsou ženy, které se věnují především fitness cvičení nebo které zajímá míra celodenního pohybu, jsou ženy, které očaroval běh a jsou ženy, které dělají od všeho něco. Každá z nich by se měla orientovat na jinou kategorii hodinek.

Jak vybrat chytré hodinky pro ženy

Fitness chytré hodinky nemají GPS a dokážou sledovat denní míru pohybu, spálené kalorie a zaznamenat fitness cvičení. Často umějí změřit chůzi nebo běh, pokud je ale chcete měřit častěji a podrobněji, potřebujete GPS. Některé fitness modely dokážou využít GPS z připojeného chytrého telefonu, ale pokud cítíte, že GPS funkce opravdu potřebujete, je lepší se podívat do kategorie chytrých GPS hodinek. Oběma kategoriím se budeme věnovat podrobněji dále v článku.

Jak máte velké zápěstí?

Byly doby, kdy sportovní GPS hodinky byly prostě velké. Pokud je chtěly využít ženy, musely se spokojit s tím, že na zápěstí vyčnívají. Za posledních několik prošly dámské modely velkými inovacemi. Moderní dámské GPS hodinky jsou elegantní a mohou být i malé. Vybírat hodinky pro úzké zápěstí je pracné, ale není to nemožné. Nevzdávejte to. Na hodinky, které se hodí pro úzké zápěstí v dalším textu upozorníme.

Cena a funkce

Cena je jasná a moc ji neovlivníte. Chytré, dámské, sportovní hodinky se dají rozdělit do 3 cenových hladin: do 5 tisíc, od 5 do 10 tisíc a nad 10 tisíc korun. V každé z kategorií se dají najít kvalitní a elegantní hodinky. Typickými představiteli nejlevnější kategorie jsou modely Vívoactive3 a Venu Sq. Zmiňuji dva zástupce, protože Vívoactive3 se postupně doprodává a je k dispozici za velmi zajímavé ceny. Ze střední cenové kategorie bych jako tip vyzdvihl Vívoactive 4S, které se hodí i pro úzké zápěstí a z v nejdražší kategorii stojí za zmínku Fénix 6S jako vlajkový model značky Garmin.

Z funkcí chci zmínit jen pár zajímavých, které podle mě stojí za to. Jednou z nich jsou bezkontaktní platby Garmin Pay. Podporuje je už většina českých bank. Běžnou platební kartu zadáte do hodinek a získáte tek její „kopii“, kterou máte neustále s sebou. Opravdu užitečná funkce.

Hudební přehrávač nepatří podle mě mezi nezbytné funkce, ale pokud ho v hodinkách Garmin máte, je příjemné, že jde propojit se službami jako je Spotify nebo Deezer. Co je na tom zajímavého? Seznamy skladem, které máte ve Spotify jde přehrát do paměti hodinek a poslouchat z hodinek/BT sluchátek i v době, kdy nejste připojeni k datům nebo nemáte s sebou telefon.

Tlačítka nebo dotykový displej? Pro intenzívní sportování jsou výhodnější tlačítka, dotykové displeje jsou ale pro běžné ovládání intuitivnější. Pro výkonnostní sportovce doporučuji spíše tlačítka.

Elegantní dámské modely GPS hodinek nabízejí obecně hodně široké spektrum sportovních funkcí. Pokud potřebujete měřit triatlon, plavání venku nebo potřebujete navigační funkce, tak si u vybraných hodinek tyto funkce ověřte, nachází se v omezeném počtu modelů hodinek, například v modelové řadě Fénix 6S.
Kompatibilita s telefony s operačním systémem iOS i Android. Garmin hodinky fungují dobře se všemi běžnými telefony.

Fitness hodinky

Fitness hodinky jsou samostatnou kategorií, jedná se o elegantní hodinky, které mají chytré funkce, měří denní míru pohybu (kroky, spánek, srdeční tep, Stress Score, Body Battery), mají sportovní stopky pro měření fitness aktivit, ale chybí jim GPS přijímač. GPS přijímač umožňuje měřit venkovní sportovní aktivity, jako je jízda na kole, in-line bruslení, lyžování a také běh (i když čas a uběhnutou vzdálenost umějí některé fitness hodinky měřit i bez GPS, nezaznamenají pak ale uběhnutou trať v mapě).

vm3

Garmin nabízí tyto hodinky v řadě produktů s označením Vívomove. Aktuálně je na trhu třetí generace s označením Vívomove3. U Vívomove3 umožnil Garmin hodinkám poprvé možnost sdílet GPS z připojeného telefonu. Neplatí tedy, že by Vívomove3 neuměly měřit podrobně běh nebo jízdu na kole, v podobném případě umějí využít GPS z telefonu (při využívání GPS v telefonu je potřeba počítat s omezenou výdrží baterie telefonu). Je to proto řešení pro občasné aktivity, pokud potřebujete využívat GPS častěji, stojí za to pořídit hodinky s vestavěným GPS.

Hodinky Vívomove3 jsou zajímavé tím, že mají klasické ručičky a na první pohled vypadají jako klasické hodinky. Chytré funkce, nastavení a fitness funkce jsou ukryté v displeji, který se po probuzení hodinek zobrazí pod ručičkami. Ovládání displeje je zajištěno dotykem. Řada Vívomove3 jsou k dispozici ve třech modelových variantách: Vívomove3 Sport, Vívomove3 Style a Vívomove3 Luxe. Modelové varianty se mezi sebou liší velikostí a použitými materiály. Jednodušší Vívomove3 Sport mají tělo z polymeru a jsou k dispozici ve 2 velikostech: menší Vívomove3S Sport a větší Vívomove3 Sport. Menší Vívomove3S Sport patří současně k nejmenším hodinkám v našem sortimentu a hodí se i na velmi úzké zápěstí. Vívomove3 Sport se od řady Vívomove3 Style a Vímovome3 Luxe liší ještě v několika věcech: mají menší, monochromatický (jednobarevný) displej a nenabízejí podporu bezkontaktních plateb Garmin Pay.

Hodinky Vívomove3 Style mají tělo z eloxovaného hliníku. Hodinky jsou díky tomu velmi elegantní a současně lehké. Oproti verzi Sport jsou vybavené větším, barevným displejem a podporou bezkontaktních plateb Garmin Pay. Právě podpora plateb a elegantní vzhled jsou hlavními argumenty, proč vybrat právě verzi Style.

Modely Vívomove3 Luxe mají tělo z oceli a díky ní mají v porovnání se Sport a Style verzemi výrazně vyšší hmotnost. Podobně jako Style, i Luxe mají větší, barevný displej a podporu plateb Garmin Pay. Více o řadě Garmin Vívomove3 se dočtete v samostatném článku.

Alternativou hodinek Vívomove3 jsou elegantní GPS hodinky Vívoactive3, Venu Sq nebo Vívoactive4S, které díky vestavěnému GPS přijímači dokážou uspokojit i aktívnější sportovce.

GPS hodinky střední třídy

Modely s širokou nabídkou sportovních funkcí, zajímavou cenou a stylovým vzhledem. Ne nadarmo patří mezi nejprodávanější produkty v sortimentu značky Garmin.

Do této kategorie patří především trojice produktů podobného názvu: Vívoactive3, Venu Sq, Vívoactive4S a Venu.

Prvním a široce rozšířeným modelem je Garmin Vívoactive3, hodinky se skvělým poměrem cena/výkon nabízejí širokou nabídku sportovních funkcí i podporu plateb Garmin Pay. Jsou už trošku starší a nyní se doprodávají za zajímavé ceny. Chybí jim některé funkce novějších modelů, například funkce Stress Score a Body Battery, ale díky nízké ceně se k nim špatně hledá alternativa, snad Garmin Venu Sq.

jak-zeny-2

Pokud vám vyhovuje hranatý tvar hodinek, pak by se vám mohl model Garmin Venu Sq zamlouvat. Je vybavený jasným displejem, který v době, kdy se nepoužívají zhasíná. Nabízí se v jedné velikosti a několika barevných variantách. K dispozici je levnější verze Venu Sq nebo o něco dražší Venu Sq Music s vestavěným hudebním přehrávačem. Hodinky umí změřit a zaznamenat většinu sportů, kromě triatlonu nebo například plavání v přírodě.

O něco dražší Garmin Vívoactive4S mají elegantní kulaté tvary, minimální rozměry a hmotnost. Patří k nejmenším GPS hodinkám na trhu a doporučil bych je ženám s malým zápěstím. Mají dotykový displej a dvě tlačítka, která umí ovládat všechny důležité funkce během sportovní aktivity. Jejich displej nezhasíná a je stále vidět. Jedná se o transflektiví displej, který je velmi úsporný, je dobře vidět na přímém slunci i v ostatních světelných podmínkách. Zvládají měřit a zaznamenat většinu sportů, kromě triatlonu nebo například plavání v přírodě.

jak-zeny-3

Jejich dražší a větší variantou je model Garmin Venu. Má identické funkce a ovládání, ale je vybavený AMOLED displejem. AMOLED displej září a má i velmi jasné barvy a vysoké rozlišení, na první pohled vypadá nádherně. Jeho nevýhodou je, že není tak úsporný. Displej na hodinkách proto v době neaktivity zhasíná a šetří energii. Má mnoho možností nastavení a může i trvale svítit, výdrž hodinek se pak ale zkrátí cca na 2 dny. Ve zhasínacím režimu je to cca 5-7 dní na jedno nabití.

jak-zeny-4

GPS hodinky vyšší třídy

Do vyšší třídy elegantních, chytrých GPS hodinek patří především modelová řada Garmin Fénix. Funkčně jim mohou konkurovat některé vyšší sportovní modely, jako například Forerunner 745, které mohou být při sportu na ruce příjemnější, ale pro běžné nošení nejsou tak elegantní.

U dámských, elegantních hodinek mám na mysli především Garmin Fénix v nejmenší „S“ velikosti, tedy konkrétně modely Garmin Fénix 5S, Garmin Fénix 5S Plus a Garmin Fénix 6S. Modely Fénix 5S se již doprodávají a brzy již nebudou na trhu k dispozici. Volba mezi Fenix 5S Plus a Fenix 6S je především o ceně. Fénix 6S jsou lepší (delší výdrž, novější funkce) a asi bych osobně doporučil spíše Fénix 6S. Fénix6S se nabízí v několika barevných a funkčních variantách, včetně funkčně jednodušších a cenově příznivějších Fénix 6S Glass, které neobsahují hudební přehrávač a neumí zobrazit podrobné mapy. Pokud chcete ušetřit, doporučil bych spíše tento model než starší Fénix 5S Plus.

jak-zeny-5

Garmin Fénix6 hodinky jsou výjimečné svými funkcemi a materiály, ze kterých jsou vyrobeny. Hodinky zachovávají tradiční tlačítkové ovládání a nemají dotykový displej. Oproti všem výše uvedeným modelům jsou robustnější a na zápěstí vyšší.

Fénix6S existuje v několika variantách. Od jednodušších Fénix 6S Glass bez map a hudebního přehrávače, přes Fénix 6S PRO Glass MAP/MUSIC s mapami, hudebním přehrávačem a minerálním Gorilla Glass sklem, až po modely Sapphire nebo Solar s odolnými safírovými skly nebo solárními skly s hybridním solárním dobíjením akumulátoru.

Autor: garmin.cz