Certina: Dlouhá historie inovací

Společnost Certina byla původně založena jako bezejmenná manufaktura na strojky a hodinkové součástky bratry Alfredem a Adolfem Kurthem v roce 1888. Kompletní hodinky začala firma vyrábět až o 18 let později pod jménem Grana — jménem odvozeným od latinského názvu pro město Grenchen (lat. Granacus), kde společnost dodnes sídlí. Roku 1938 společnost změnila své jméno naposledy, a to na dnešní Certina — z latinského certus (čes. přesný, spolehlivý, jistý).

Po 130 letech nepřerušeného provozu se nyní může společnost pochlubit několika milníky ve světě hodinařiny: jako jedna z prvních společností začala vyrábět náramkové hodinky, jako první vyrobila digitální hodinky (mechanické ovšem) a systém DS znamenal opravdový průlom v ochraně vodotěsných hodinek i proti nárazu.

První digitální hodinky na světě

I když si pod slovem “digitální” většina lidí představí hodinky s displejem z tekutých krystalů, které zažily opravdový boom od 70. let 20. století, slovo “digitální” je ve skutečnosti odvozeno z anglického digit — číslice nebo prst, které pochází z latinského digitus. Jde tedy o formu zobrazování času — ne o formu pohonu hodinek. Díky tomu lze model Certina z roku 1936 na obrázku výše označit za první digitální hodinky na světě.

DS system: Systém dvojité ochrany

V polovině 50. let 20. stol. chtěl tým pod vedením Philippa Kurtha navrhnout co nejodolnější náramkové hodinky. Po nespočtu experimentů nakonec přišli s konstrukčním řešením dvojité ochrany (DS, resp. “Double Security”), které kromě konvenčního Incablocu tlumilo nárazy hodinek také elastickým kroužkem po obvodu strojku (viz č. 9 na obr. výše). Navíc nechali mezi strojkem a víčkem pouzdra prostor, aby při nárazu na dýnko nedošlo k nárazu do strojku a podobně aby při nárazu do sklíčka měl strojek vůli a nenarazil do dýnka zvrchu. Kromě výše zmíněných inovací také přidali těsnění dýnka a pouzdra (viz č. 5 na obr. výše), extra tlusté plexisklo a zesílené šroubovací dýnko.

1_zOnyUee49qvnw5Mtr5r_cg

Výsledkem byly velmi robustní hodinky s vodotěsností 200 metrů, které vydržely náraz při pádu ze 6 metrů, závod v kole automobilu nebo v odpal v hokejovém puku. Důkazem o tom, o jak skvělé řešení šlo, je fakt, že systém DS používá Certina, s menšími úpravami, dodnes (viz obr. výše).

Biorytmy pod kontrolou

V 70. letech 20. století se těšila velké popularitě teorie tělesných bioritmů, resp. teorie, že naše tělesná, duševní a emoční výkonnost je ovlivněna biologickými cykly. Podle této teorie jsou tyto cykly individuální, ale je možné si je vypočítat na základě našeho data narození a zjistit, ve které fázi Měsíce jsme nejvýkonnější a ve které méně. V době této módy přišla Certina jako první na světe s modelem Biostar, který o těchto cyklech svého nositele informoval barevnými disky. Červený a bílý disk představoval 33denní duševní biorytmický cyklus; modrý a bílý disk 28denní emoční biorytmický cyklus; a zelený a bílý disk 23denní tělesný biorytmický cyklus.

zdroje: hodinkee.com, vintagecertinas.ch, certina.com, wikipedia.com, revolution.watch

https://www.helvetia-hodinky.cz/certina