Velký průvodce řemínky Garmin: jak vybrat ten správný?

Garmin nabízí nespočet řemínků, kterými můžete své hodinky vybavit. Výběr toho správného je někdy oříšek. Je lepší uchycení Quick Release nebo QuickFit? A jaký zvolit materiál? Nezoufejte, v tomto článku vám s výběrem nejvhodnějšího řemínku poradíme.

garmin řemínky

Jak vybrat správnou velikost řemínku?

Základem je výběr správné velikosti. Velikost řemínku se udává v milimetrech a jedná se o rozteč mezi nožkami pouzdra. Tu najdete u konkrétního modelu mezi parametry, případně můžete velikost změřit s pomocí obyčejného pravítka. Jestli máte přímo originální řemínek Garmin, tak velikost najdete přímo na řemínku.

Podle rozteče je potřeba vybírat také samotné řemínky – zde se musí čísla shodovat, jinak vám řemínky nebudou k hodinkám pasovat. V případě řemínků si dejte pozor také na délku samotného pásku.

Pakliže máte subtilnější zápěstí, nemusely by jej kratší řemínky obepnout celé. Většině uživatelů nicméně dostačují řemínky standardní velikosti. Pokud si nejste jistí, můžete svůj stávající řemínek rovněž změřit pravítkem. Garmin u svých řemínků nabízí prodloužené verze jen výjimečně, především pro potřeby specifických odvětví, jako jsou potápěči.

garmin detail reminku

Na originálním řemínku Garmin je většinou šířka uvedena na vnitřní straně. V případě hodinek na fotce je šířka řemínku 18 a systém uchycení Quick Release.

Některé řemínky lze i upravit

U silikonových řemínků dodatečně nelze přidávat další otvory pro uchycení, neboť může dojít k poškození. Nylonové řemínky si regulujete sami, nejčastěji s pomocí suchého zipu, stejně tak si sami regulujete utažení i v případě kovového milánského tahu.

Zkrátit ovšem jdou kovové řemínky složené z článků. Tento úkon si můžete provést sami doma s pomocí vystěžejkovače, případně můžete navštívit hodináře. Kožené řemínky lze v případě potřeby doplnit o další otvor, nicméně zde hrozí trvalé poškození. Standardně se zkracují či prodlužují jen kovové řemínky složené z článků.

garmin řemínek silikon a titan

Silikonový řemínek Garmin má dostatečné množství otvorů, proto vám bude skvěle sedět. Kovové náramky si můžete upravit podle potřeby odebráním článků.

Jaký systém uchycení je nejvhodnější?

Garmin nabízí svým zákazníkům poměrně hodně možností, jak řemínek k hodinkám spolehlivě uchytit. Samozřejmě můžete využít jakýkoliv řemínek s pevnou stěžejkou, avšak k výměně budete potřebovat speciální nástroj jménem vystěžejkovač a trochu té manuální zručnosti. Americký výrobce naštěstí nabízí hned dvě alternativy.

Vystěžejkovač není vždy potřeba

Tou první je systém zvaný Quick Release. Jedná se ve své podstatě o běžnou stěžejku, avšak ta je upravena o drobný výstupek, díky kterému ji lze z hodinek snadno vyjmout i bez vystěžejkovače. 

Řemínek s tímto systémem lze snadno a rychle vyměnit, avšak často bývá stěžejka permanentně uchycena k řemínku, což může být občas na škodu, pokud nejste alespoň trochu manuálně zruční. Každá výměna totiž zahrnuje vyjmutí a nasazení celé stěžejky do připravených otvorů v hodinkách.

Systém Quick Release je univerzální a tudíž jsou řemínky, které jej využívají, zpravidla o něco málo levnější. Jsou také vhodnější pro uživatele s obvodem zápěstí cca 126 – 203 milimetrů.

řemínek na hodinky Garmin

Řemínek s uchycením Quick Release najdeme u hodinek Venu 3 nebo Vivoactive 5.

Garmin má i vlastní systém

Druhou variantou je systém QuickFit, který je exkluzivní pro Garmin. Tyto řemínky jsou opatřeny mechanismem odnímatelným zobáčkem, s pomocí kterého se přichytávají k již nasazené stěžejce.

Výměna řemínků se systémem QuickFit je snadná a rychlá. Pro některé uživatele je také praktičtější, neboť zde není žádná manipulace se stěžejkou – řemínek se k ní zachycuje s pomocí zobáčku, který lze stisknutím připraveného tlačítka uvolnit. Zároveň bývá systém QuickFit většinou doménou dražších hodinek a tedy i cena samotných řemínků bývá vyšší.

řemínek na hodinky Garmin

Systém uchycení QuickFit, který najdeme např. u hodinek Fenix nebo Epix.

Jaký vybrat materiál?

Ihned po velikosti a systému uchycení je potřeba vybrat správný materiál, přičemž každý je vhodný pro jinou příležitost. V případě hodinek od Garminu je základ silikonový řemínek, který je vhodný pro sportovní aktivity. 

Je odolný vůči potu, vodě i slunci a také se příjemně nosí. Jen pozor, není silikon jako silikon. Především levnější pásky mohou velmi nepříjemně podráždit kůži i přes to, že jsou z povahy hypoalergenní.

Nylon je skvělá alternativa k silikonu

Alternativou je nylonový řemínek. Jedná se o umělé vlákno připomínající textilii, které je velmi odolné proti vnějším vlivům a rovněž je příjemné ke kůži, obzvláště v letních měsících. Ačkoli je elegantnější než silikonový, drsnější materiál může při náročnějších sportovních výkonech podřít zápěstí.

V případě nylonových řemínků rozlišujeme dva základní typy – NATO a Zulu. Oba řemínky jsou vyrobeny z jednoho kusu nylonu, který se provléká mezi stěžejkami a následně je na zápěstí uchycen sponou, která je v případě Zulu posílená. Existují také nylonové řemínky, které jsou vyrobeny ze dvou kusů jako standardní řemínky.

NATO a Zulu řemínky mají nespornou výhodu

Výhoda NATO a Zulu řemínků spočívá především v tom, že v případě poškození jedné stěžejky hodinky nespadnou na zem, ale zůstanou zachyceny o druhou stěžejku na zápěstí. V tomto případě ovšem přijdete o přístup k senzoru pro měření srdečního tepu.

Nylonový řemínek od Garminu ve stylu NATO má na obou koncích suchý zip, tudíž jej lze zachytit za obě stěžejky zvlášť, díky čemuž nepřijdete o přístup k senzorům. Na druhou stranu v případě selhání stěžejky hodinky spadnou z vašeho zápěstí.

nylonový řemínek Garmin

Nylonový Garmin řemínek QuickFit 26 tactical.

Kovové řemínky jsou praktické i elegantní

Zlatou střední cestou jsou kovové tahy. Ty se mohou skládat z článků různé velikosti, případně mohou mít jemné pletení. Uchycené bývají nejčastěji přezkou, v případě milánského tahu rovněž s pomocí magnetu. U článkových řemínků je potřeba navštívit hodináře kvůli správné úpravě velikosti.

Kovové řemínky jsou elegantní a vhodné jak do společnosti, tak na sport. Ve většině případů jsou hypoalergenní, zejména pak pokud je použitý materiál titan. Ten je navíc i poměrně lehký, takže hodinky nezískají na váze, což může jinak být u ocelových řemínků problém.

kovové řemínky

Milánský náramek (nahoře) si zkrátíte svépomoci bez nářadí. Pro zkrácení článkového náramku (dole) potřebujete speciální nástroj, který je součástí balení. 

Pravá kůže jedině do společnosti

Poslední běžnou variantou je samozřejmě kůže. V tomto případě je potřeba dát si pozor na to, zda se jedná o imitaci kůže, koženku či pravou kůži. Kožené řemínky patří mezi nejvíce elegantní volbu, která je vhodná především do společnosti. Na sportování si ovšem raději vyberte jiný materiál, neboť kůži můžete velmi snadno potem zničit.

garmin řemínek kožený a silikonový

 Garmin nabízí širokou škálu řemínků, které si snadno vyměníte svépomoci.

Jak na správnou údržbu?

Abyste prodloužili životnost řemínku, je potřeba se o něj správně starat. V případě silikonových a nylonových řemínků je údržba nejjednodušší – nečistoty lze očistit vodou a mýdlem, jen v případě nylonu jej musíte sušit o něco déle.

Silikonové řemínky jsou náchylné na silné ohýbání, kvůli čemu mohou časem vznikat praskliny. Stejně tak se vyvarujte kontaktu olejů se silikonem, který zkracuje jeho životnost. Při správném zacházení a údržbě vydrží silikonové řemínky i několik let.

Kovové tahy taktéž nejsou nikterak složité na údržbu, stačí je pouze pravidelně omývat. K této činnosti je nicméně potřeba přistupovat s větší mírou odpovědnosti, neboť jemné záhyby mezi články bývají magnetem na nečistoty a jejich čištění vyžaduje notnou dávku trpělivosti. Ocelové a titanové řemínky mají velmi dlouhou životnost, nicméně jsou náchylné na poškrábání, které má vliv pouze na estetické kvality.

silikonové řemínky garmin

Silikonové řemínky Garmin jsou ideální ke sportu hlavně díky snadné údržby.

Mýdlo nemusí být vždy dobrý kamarád

Kožené řemínky jsou oproti tomu jiná liga. Na vodu raději ani nemyslete a místo ní použijte přípravky určené na kůži. Voda, a především pot, totiž mohou kožený řemínek nenávratně poškodit. Pro jistotu řemínek pravidelně impregnujte a jednou za čas nezapomeňte také na vyživovací krém, aby kůže nepopraskala. Při správné údržbě mohou kožené řemínky vydržet roky.

Proč mít řemínků více?

Jeden řemínek k hodinkám jen málokdy dokáže pokrýt celou škálu příležitostí, ke kterým si hodinky chceme nasadit na zápěstí. Na sport je lepší zvolit silikonové či nylonové řemínky, které toho hodně vydrží, pro volnočasové aktivity se více hodí kovový tah, který je nejen elegantní, ale také odolný a do společnosti je nejlepší mít hodinky s koženým řemínkem, jenž podtrhne váš vzhled.

Zároveň může větší výběr řemínků podtrhnout váš outfit a povznést ho na vyšší úroveň. Mít na výběr je zkrátka vždy lepší volba a není jediný důvod, proč by hodinky musely být připoutány pouze k jednomu řemínku – zkuste experimentovat. Někdy stačí pouhá výměna řemínku k tomu, abyste měli na zápěstí úplně jiné hodinky.

silikonový řemínek na hodinky

Mít na výběr více řemínků ocení především ženy, které si zakládají na tom, aby jejich outfit ladil do posledního detailu.

Poslední krok: výběr barvy

Ačkoli se může zdát, že se jedná o maličkost, zpravidla zabere nejvíce času. Při špatném výběru barevné kombinace se mohou nejedny Garminy vizuálně proměnit v dětskou hračku. Přesto se při výběru vždy řiďte především tím, co se líbí vám. Ostatně hodinky budou zdobit vaše zápěstí.

V případě silikonových řemínků je stálice černá barva oblíbená především u mužů, dámy si naproti tomu oblíbily slonovinovou. V případě kožených řemínků je situace obdobná – pánové preferují hnědé řemínky, dámy naproti tomu světle béžové.

Kovové a titanové tahy jsou velmi oblíbené v původní stříbrné barvě. Pokud ale máte rádi odvážné kombinace, fantazii se meze nekladou. Jen mějte na paměti, že řemínek by měl alespoň trochu ladit s barvou pouzdra hodinek.

Nejoblíbenější řemínky Garmin: