Recenze Garmin Enduro 2: nejlepší parťák na túru i ultramaraton

Když se řekne Garmin, většina z nás si patrně představí vlajkový model Fenix 7 v jedné z jeho mnoha variant. Americká společnost má nicméně ve svém portfoliu celou plejádu různých modelů, které se snaží vyhovět opravdu každému náročnému zákazníkovi. Na ty nejnáročnější sportovce se zaměřuje řada Enduro, jež nyní dostává druhou generaci. Ta sice navazuje názvem na svého předchůdce s extrémně dlouhou výdrží, avšak svými funkcemi se více blíží právě vlajkovým Fenixům. Proč by ale tyto hodinky měly zaujmout právě vás?

Garmin-Enduro-2-pohled-2

Nejprve začneme designem chytrých hodinek. Pokud nemáte trénované oko, na první pohled nepoznáte rozdíl mezi posledními Fenixy 7, respektive 7X, a novými Enduro 2. Vzhled pouzdra je totiž až na drobné detaily totožný – opět zde máme výraznou titanovou lunetu s výřezy ve tvaru písmene T, vnitřní přerušovaný okruh vizuálně oddělující displej od lunety či pětici ovládacích tlačítek (na druhé, čtvrté, osmé, deváté a desáté hodině) v pouzdře z vlákny zpevněného polymeru.

Tlačítko na druhé hodině je zvýrazněno zelenou barvou typickou pro Endura 2 a spouští sportovní režim. Tlačítko na čtvrté hodině vrací o krok zpět, tlačítko na desáté hodině aktivuje podsvícení displeje (a dvojitým stiskem svítilnu) a dvojice na deváté a sedmé se využívá k posouvání v nabídkách nahoru a dolů. Samozřejmostí je nastavení dlouhých podržení a dvojhmatů pro vlastní akce. Já například využíval dlouhé podržení tlačítka na druhé hodině pro aktivaci bezkontaktních plateb.

Garmin-Enduro-2-svitilna

Viditelné šroubky na nožkách pouzdra pro uchycení řemínků s 26 mm roztečí umocňují sportovní vzhled, avšak ani ve společnosti vám neudělají ostudu. Jen na výlet do divadla či na formálnější akci je vhodnější volit spíše elegantnější modely. Řemínky lze vyměnit ať už za ty od Garminu s povedeným systémem QuickFit, nebo s pomocí stěžejkovače. Pokud si na tuto výměnu netroufáte, vždy se můžete zastavit u nás na prodejně a nechat to na našich odbornících.

Jen pro pořádek dodám, že dýnko je stejně jako luneta vyrobeno z titanu a nachází se na něm čtyřpinový konektor pro nabíjení a synchronizaci a také senzory pro snímání srdečního tepu a okysličení krve. Na horní straně pouzdra našla své místo ještě LED svítilna, která se pyšní titulem nejsilnější svítilny v chytrých hodinkách vůbec (svítí 2× intenzivněji než u modelu Fenix 7). Její jas je opravdu silný a vyrovná se i menší baterce. Svítilnu oceníte nejen při nočním běhu nebo kempování, ale díky červenému svícení jí lze využít také v případě nouze na kole ať už jako přední, nebo zadní světlo. Samozřejmě na noční výlet na toaletu je tato svítilna rovněž jako stvořená.

Garmin-Enduro-2-detail-3

Na první pohled jsem se po vybalení hodinek Garmin Enduro 2 mírně zděsil – mám poměrně útlé zápěstí, které mi zapovídá použití rozměrnějších chronografů. K mému překvapení chytré hodinky s rozměry 51 x 51 x 15,6 milimetrů sedly na mé zápěstí jako ulité a hmotnost 70 gramů s řemínkem (64 gramů bez něj) mě rovněž velmi příjemně překvapila. Troufnu si říci, že Endura 2 se neztratí ani na dámském zápěstí, ovšem v tomto případě bych hodinky doporučil nosit jen při sportování.

Během několikatýdenního testování jsem si na Endura 2 neskutečně zvykl, čemuž bezesporu pomohl také nylonový řemínek, který je vhodnou alternativou k tradičnímu silikonovému pásku, který taktéž najdete v balení. Osobně považuji právě nylonový řemínek s nastavitelnou velikostí s pomocí suchého zipu za jednu z největších předností hodinek – skvěle saje pot, snadno se udržuje, drží hodinky na svém místě a nedráždí nepříjemně kůži, jako to mohou dělat řemínky vyrobené z jiných materiálů. Zároveň jsou s ním hodinky vcelku lehké, což oceníte především při dlouhých túrách.

Vynechat nesmím ani technické specifikace. Hlavní předností je 1,4” dotykový displej s rozlišením 280 × 280 pixelů. Ten se pyšní transflektivní MIP (memory-in-pixel) technologií, která propouští a odráží světlo, takže za slunného dne jsou hodinky perfektně čitelné, aniž by potřebovaly podsvícení. To je samozřejmě k dispozici a lze regulovat v 10 různých intenzitách. Bohužel za mě chybí senzor pro automatickou regulaci podsvícení, kterého se snad dočkáme příště. S jemností či čitelností jsem neměl sebemenší problémy.

Garmin-Enduro-2-detail-2

Světlo obecně hodinkám svědčí, neboť ze slunečního záření dobíjejí baterii. Sice za hodinku na sluníčku nenabijete integrovaný akumulátor z 0 na 100 procent, ale i tak vám tato vychytávka může o několik dní prodloužit už tak dlouhou výdrž.

Jak už samotný název hodinek napovídá, Endura 2 jsou především o baterii. Zatímco předchůdce se pyšnil naprosto bezkonkurenční výdrží až 50 dní v režimu chytrých hodinek (se solárním dobíjením až 65 dní) a až 130 dní v úsporném režimu (se solárním dobíjením až 1 rok), dvojka na něj sice navázala, ale hodnotám první generace se nevyrovná. Podle Garminu se sice můžete teoreticky dostat na 34 dní v režimu chytrých hodinek (se solárním dobíjením až 46 dní) a 111 dní v úsporném režimu (se solárním dobíjením až rok a půl), během testování mi ale hodinky hlásily přibližně 21 dní výdrže.

I přes to je výdrž delší než u Fenixů 7, avšak rozdíl je mnohem menší, než by mi bylo milé (Fenixy vydrží 28 dní v režimu smartwatch). Pokud hodinky nešetříte a budete využívat všechny funkce naplno, včetně aktivního sledování satelitními polohovými službami, dostanete se až na zajímavých 150 hodin. I když je nižší výdrž mírným zklamáním, je to pouze v kontextu jiných Garminů – v rámci ostatních chytrých hodinek nemají konkurenci.

Garmin obecně není příliš sdílný, pokud jde o technologie ukrývající se uvnitř hodinek, takže se nedozvíme informace o použitém čipsetu či velikosti paměti RAM. To nicméně vědět ani nepotřebujeme – hodinky zkrátka fungují tak, jak mají, nikde na nic nečekáte a až na výjimky se nic neseká a nedělá problémy. Takto by to zkrátka mělo být u všech hodinek, avšak v případě Garminu se jedná o standard. Co je ovšem důležité, je interní paměť, kterou můžete jako uživatel přímo využít, ať už pro vlastní hudbu nebo pro dodatečné aplikace a která má kapacitu 32 GB.

Garmin-Enduro-2-zapesti-6

Nyní se dostáváme k operačnímu systému hodinek. Ten je částečně otevřený k vývojářům třetích stran a skrze speciální aplikaci Connect IQ můžete do Garmin Enduro 2 nejen instalovat nové ciferníky, ale také další doprovodné aplikace, jako je například sledování hydratace, měření teploty těla či hudební streamovací služby Spotify nebo Deezer. Hodnotit kvality ciferníků raději nebudu, avšak jsem si jistý, že si nějaký oblíbený dříve či později vyberete. Z aplikací ty užitečné spočítáte na prstech jedné ruky.

Osobně mě nejvíce zaujala aplikace Spotify, která tak v rámci řady Enduro zažila premiéru. Předchůdce totiž přehrávat muziku neuměl, nástupce umí přehrávat jak vlastní skladby nahrané do vnitřní paměti, tak ty stažené skrze streamovací služby. Kvalita aplikace Spotify víceméně odpovídá té z chytrých telefonů – je funkční, ale není to žádná sláva. Jednou se mi dokonce stalo, že při manipulaci hodinky zamrzly a já musel sáhnout po restartu. Z toho ale úplně nemůžu vinit Endura, ale spíše švédskou firmu a jejich slabší optimalizaci. Pro přehrávání hudby je potřeba s hodinkami spárovat bezdrátová sluchátka, díky kterým můžete vyrazit například na ranní běh s oblíbenou muzikou a telefon nechat v klidu doma.

Dodatečné aplikace naštěstí příliš nepotřebujete, neboť všechny podstatné funkce umí hodinky v základu. Tím je samozřejmě sledování kroků, denních cílů, spánku, regenerace, tepové frekvence, okysličení krve, stresu, stopky, časovač, budíky a tak dále. Je toho zkrátka více než dost, a i pokud jste nadšený sportovec, budete jen obtížně hledat, co Endura 2 neumí. Obrovskou výhodou je také placení skrze NFC a službu Garmin Pay. To funguje na jedničku a lze využít také s většinou českých bank (například Česká spořitelna, Raiffeisen Bank, Komerční Banka, Moneta, ČSOB, Air Bank či mBank). Skrze Bluetooth můžete také přijímat telefonní hovory a interagovat s notifikacemi, přičemž Garmin Enduro 2 využívají všechny dostupné reakce přímo z telefonu – například u zprávy na Messengeru můžete rychle odpovědět skrze reakci, nebo s pomocí přednastavené textové zprávy.

Garmin-Enduro-2-zapesti-5

V mobilní aplikaci Garmin Connect, která slouží jako výchozí hub pro sledování naměřených veličin a případné nastavení hodinek, můžete nejen sledovat všechny naměřené hodnoty, ale také je analyzovat a získávat cennou zpětnou vazbu. Kromě sledování počtu kroků a ušlých pater, detailních přehledů o proběhlých sportech, plánu regenerace, kvality spánku, spálených kalorií, srdečního tepu, okysličení krve, hmotnosti či pravidelnosti dýchání se lze poměřovat také s přáteli či plnit celou řadu sportovních výzev. 

Drobnou výtku mám jen k zaznamenávání váhy – ta probíhá pouze skrze jednoduché zadání hmotnosti. Garmin sice nabízí specializovanou váhu pro sledování i jiných důležitých údajů, avšak pokud byste je chtěli do aplikace zadat ručně, například naměřeny z konkurenční chytré váhy, bohužel máte smůlu.

U sledování spánku se chvíli zastavím. Nejprve jsem myslel, že nosit hodinky 24 hodin denně nebude nic příjemného, ale z tohoto omylu mě Endura 2 velmi rychle vyvedly. Sledování doby spánku je poměrně přesné a spolehlivé, včetně probuzení. Ocenit musím také přesnou zpětnou vazbu, která mi radila, jak zlepšit kvalitu spánku a lépe regenerovat. Co bych ovšem ocenil, je monitoring šlofíka, který si tu a tam přes den či o víkendu dopřeji. Hodinky krátký hodinový spánek ignorují.

Také by nebylo od věci, kdyby Garmin dokázaly naměřené hodnoty spánku využívat například pro inteligentní buzení. To v praxi funguje tak, že zařízení zadáte časový rozptyl, v rámci kterého vás probudí pokud možno v lehké fázi spánku, aby to pro vaše tělo nebylo takový šok. Endura 2 vás nicméně zvládnou vzbudit i uprostřed REM fáze, což dvakrát příjemné není.

Garmin-Enduro-2-detail-5

Teď se konečně dostáváme k tomu nejdůležitějšímu, tedy měření sportovních aktivit. Na výběr máte celou řadu různých sportů a aktivit, přičemž si do rychlých voleb můžete vybrat tolik sportů, kolik jen uznáte za vhodné. Garmin Enduro 2 jsou určeny především pro ultramaratonce, triatlonisty a jiné sportovce, kteří jdou až na samou hranu svých možností. Já hodinky testoval při „běžných sportech”, jako je chůze, běh, jízda na kole či turistika. S klidným svědomím mohu říci, že Endura 2 měří velmi přesně a spolehlivě, ať už jde o kroky či tepovou frekvenci. Nadšenci si samozřejmě mohou s hodinkami propojit i externí příslušenství, jako je například hrudní pás pro přesnější měření. Během sportování se také můžete spolehnout na zpětnou vazbu skrze silné vibrace, nebo hlasovou odezvu z integrovaných reproduktorů.

Plavci jistě ocení vodotěsnost hodinek až do 100 metrů, takže bazén zvládnou bez větších potíží, stejně jako potápění v nižších hloubkách. Výhodou je také možnost vypnout dotykový displej a ovládat hodinky jen skrze tlačítka, čímž se eliminují nechtěné dotyky způsobené vodivostí vody, přičemž při aktivací plavání na hodinkách se dotyk vypne automaticky. Tlačítka navíc můžete bez obav mačkat i pod vodou.

Novinkou v Enduro 2 je vícepásmová navigace, která pro zachycení a sledování pozice využívá více různých satelitních systémů podle toho, který je zrovna k dispozici. Díky tomu je sledování a trasování velmi přesné, byť se s tím pojí i již zmíněná nižší výdrž. Fixace na pozici je ale bleskurychlá a přesnost se neztrácí ani v husté městské zástavbě. Na Manhattanu pravděpodobně nebude přesnost v řádech centimetrů, avšak v českých podmínkách se jedná o velmi přesné měření. 

K tomu se váží také mapové podklady, které mají všichni majitelé Garminů zdarma a mohou si dodatečně stáhnout také speciální podklady pro jachting, lyžování nebo golf. Českého uživatele ale nejvíce zaujmou kompletní topografické mapy Topo Czech PRO, na které najdou speciální kupón přímo v balení hodinek. Díky tomu můžete vyrazit do hor na túru a vždy budete vědět, co přesně vás čeká. Navigaci lze ovšem využít i ve městě, přičemž přímo na hodinkách si můžete nechat zobrazit i body zájmu ve vašem okolí, jako jsou třeba památky nebo restaurace. Co bych si dovedl představit, je snazší a rychlejší navolení navigace, Garmin Enduro 2 ale bohužel nedisponují virtuální klávesnicí.

Garmin-Enduro-2-zapesti-4

Kolem čeho celou dobu kroužím a čemu se na závěr recenze nemůžu vyhnout, je srovnání s Fenix 7. V čem se od nich liší vlastně Endura 2 a vyplatí se do nich investovat? Na to jednoduchou odpověď poskytnout nedokážu – Fenix 7 totiž nabízí celou řadu různých iterací, od více velikostí, přes různé barevné kombinace, až po model, který je prakticky nerozeznatelný od druhé generace Enduro. Garmin se z obtížně pochopitelného důvodu rozhodl o těsné sblížení řad Fenix a Enduro, tudíž zásadní rozdíly se dají počítat na prstech jedné ruky. Jde především o výdrž a silnější svítilnu. 

V ostatních ohledech jsou hodinky prakticky totožné, a to včetně softwaru. Jestli je pro vás těch několik málo předností natolik stěžejních, že zvolíte raději Endura před Fenixy, to už je na vašem uvážení. Na naší prodejně v Olomouci s vámi nicméně náš expert na hodinky Garmin rád oba modely porovná a pomůže vám s výběrem vhodného modelu právě pro vás.

Jak tedy závěrečně zhodnotit chytré hodinky Garmin Enduro 2? Oproti svým předchůdcům dostaly druhé Enduro výrazný nárůst funkcí, díky kterým se z nich stalo všestrannější zařízení, které ocení i běžní sportovci, nejen ti extrémní. Zároveň ale Garmin připravil mladou řadu o to hlavní – nekompromisní výdrž. Té u prvního modelu podřídil prakticky vše a z hodinek ořezal všechny „zbytečné” funkce.

Pokud tedy hledáte maximální výdrž bez příkras, je lepší volbou první generace Enduro. Jestli je ale pro vás tato řada srdeční záležitostí a lákají vás novinky jako silná svítilna, vícepásmová navigace či přehrávání hudby, neuděláte chybu ani s jejich nástupcem. Jen se nesmíte příliš ohlížet kolem, neboť by vás mohl velmi snadno zlákat model Fénix 7.