Recenze Garmin Epix Pro 51 mm od sportovce

Je to tak. Garmin vydal nový model řady Epix s přívlastkem PRO. Spousta z nás čekala, že nová řada přijde spíše ke konci roku nebo začátkem toho příštího. Garmin nás však překvapil a s počátkem léta přichází nová řada. Stejně jako nový model Forerunnerů 965, má Epix Pro 51 mm veliký a přehledný AMOLED displej. Rozdíl je „jen“ v trupu hodinek, do kterých je vsazen, protože u Epixů je tělo výrazně větší a z odolnějších materiálů, ale o tom si řekneme podrobněji v článku.

Model Epix PRO na ruce

Hodinky Garmin Epix Pro jsou vhodné nejen ke sportu, ale můžete použít i k formálnější události.

První otevření krabičky – prostě „WOW“

Ano. Hned při prvním otevření krabičky na vás vykoukne precizní zpracování, velký displej a skvěle vypadající tělo, které je doplněno širokým silikonovým řemínkem. Když jsem si hodinky vzal poprvé do ruky, tak na mě nepůsobily nijak těžce a to i přesto, že doma mám ještě starší Fénix 6 Pro, které mi paradoxně připadají těžší.

Displej – obří AMOLED, jenž zaujme podáním barev a pozorovacími úhly

Druhá generace Epixů nabízí opravdu špičkový AMOLED displej, u kterého si můžete nastavit intenzitu podsvícení. V režimu „Smartwatch“ je displej zhasnutý a rozsvítí se při pohybu rukou směrem k obličeji nebo klepnutím na displej. Lze však nastavit neustále rozsvícený displej, avšak za cenu nižší výdrže baterie. Garmin nabízí tři velikosti a to 42, 47 a 51 mm, přičemž největší (mnou testovaný model) má velikost displeje 1,4 palce (přes 35 mm s rozlišením 454x454 pixelů) a to je opravdu hodně prostoru na zobrazení všemožných statistik a notifikací.

Epix Pro datová pole

Velký displej hodinek Epix Pro 51 mm lze maximálně využít a zobrazit až osm datových polí při aktivitě.

Velkým plusem velkého displeje je možnost zobrazení až osmi datových polí při aktivitě. Říkáte si: „To musí být hrozně nepřehledné“, ale opak je pravdou. I při zvoleném nejvyšším počtu datových polí, při aktivitě (mnou nejvíce využívaném běhu), bylo vše vždy přehledné a nic nesplývalo. Pozorovací úhly uvnitř i venku jsou skvělé, ovšem nelze popřít, že safírová verze má na přímém slunci čitelnost o něco horší. To je však cenou za vyšší odolnost.

A co dotyk? Ten funguje výborně. Displej skvěle reaguje a odezva je opravdu velice rychlá a to až tak, že jsem nepocítil jakékoliv „škubnutí“ nebo zaseknutí. Tohle mě na Epixech opravdu baví. Jediné zadýchání hodinky zažívají v mapách, když se sejde hustá síť ulic se zapnutou navigací. Zde se mi občas stalo, že hodinky malinko přemýšlely, kam dál. Při aktivitě lze dotyk zamknout a povolit jej třeba jen u map, kde se to opravdu hodí a práce s nimi je tak mnohem rychlejší a komfortnější.

Garmin Epix Pro dotykový displej

Dotykový displej hodinek Epix Pro si můžete dle potřeby nastavit třeba jen při zobrazení mapy. 

Uživatelské prostředí je u Epixů klasicky garminovské a žádný výrazný posun se zde nekoná. Na rozdíl od Forerunnerů 965, které mají takový „načančanější“ vzhled a více friendly prostředí. Není to samozřejmě nic špatného a je to vcelku pochopitelné, protože u těchto vlajkových modelů se klade důraz především na výkon a zbytečné přikreslování grafických výstupů by mu naopak zbytečně ubíralo. Rozhodně však nelze říct, že by bylo uživatelské prostředí nevzhledné, to vůbec ne.

Co je třeba ještě zmínit, tak reakci displeje na vodu. U první verze Epixů se stávalo, že kapky vody zapříčiňovaly reakci dotykového displeje, jako byste po něm jezdili prstem. U druhé generace se mi to ještě nestalo, takže za tohle je nutné Garminu také zatleskat.

Senzory – Elevate 5 a mnoho dalších

Senzory jsou důležitou součástí všech nynějších sportovních hodinek. V nových Epixech najdete nový snímač tepové frekvence Elevate 5, který nijak výrazně nevystupuje a na ruce příjemně sedí. A v čem je jiný? Má navíc 4 LED diody pro přesnější měření. Při běžném nošení jsou klasicky využívány pouze dvě LEDky.

Snímač tepu modelu Epix Pro

Senzor Elevate 5 je velmi přesný a v porovnáním s hrudním pásem jsou odchylky minimální.  

Nicméně po odstartování aktivity započne skutečná světelná show. Spustí se všech šest diod a musím říct, že výsledky jsou luxusní. Oproti hrudnímu pásu Garmin HRM Pro se výsledky o mnoho nelišily. Jediný rozdíl jsem vypozoroval v reakci při rychlejších změnách tepové frekvence (např. krátké intervaly), kde byla reakce o něco pomalejší než s hrudním pásem, ale to se dalo očekávat.

Nutno zmínit ještě kovový kroužek kolem diod, který by měl být údajně přípravou na případné měření EKG. Zda se ho v brzké době dočkáme, to je zatím pouze ve hvězdách. V tomto nás musí Garmin překvapit.

A co další snímače? Tam ke změnám nedošlo. Najdeme zde barometr, gyroskop, pulzní oxymetr, teploměr, akcelerometr a nechybí ani dvoupásmová GPS. Musím říct, že GPS funguje excelentně, protože tam kde jsem se starými Fénix 6 Pro ztrácel signál (hustý les nebo cyklostezka schovaná v údolí), tak nové Epixy s tím žádný velký problém neměly. Tuhle přesnost přisuzuji i automatickému výběru satelitů, který mě fakt baví už jen proto, že šetří výdrž baterie. Z mého pohledu by tato možnost měla být zapnuta neustále.

garmin graf srdecni tep

Zde můžete vidět, jak ladně snímač tepové frekvence funguje. Při běhu do kopce se tep hezky zvyšuje a naopak při běhu z kopce klesá. Reaguje vskutku skvěle a přidáním čtyř diod se přesnost pouze zlepšila.

Svítilna – světlonoš do temných dnů

Další majstrštyk z dílny Garminu. Aby Epixy ukázaly, že jsou skutečně vlajkovou lodí ruku v ruce s Fénixy, mají uvnitř zabudovanou svítilnu. Ta svítí víc než dobře a mně osobně se tato fíčura velmi líbí. Dostanete ji ve všech třech velikostech pouzdra, což je také skvělá a nevídaná novinka u Garminu. Intenzitu svícení si můžete nastavit hned do čtyř stupňů a nechybí ani přepnutí na červené světlo. Takže kdyby se vám náhodou při jízdě na kole vybilo zadní světlo, lze ho nahradit Epixy. :D

Kromě změny intenzity si můžete nastavit několik druhů blikání (stroboskop, klasické blikání, maják, rychlé blikání, pulzy, vlastní a speciální nouzový mód po vzoru Morseovky „SOS“).

Je pravdou, že svítilna hodně ovlivní výdrž baterie a je dobré si její používání promyslet, pokud při dané aktivitě potřebujete delší výdrž baterie kvůli jejímu záznamu

LED svítilna hodinek Garmin Epix pro
Abyste si udělali představu o tom, jak hezky svítilna na Epixech svítí, tak jsem pořídil fotku, kde je vlevo rozsvícený mobilní telefon (konkrétně Xiaomi Redmi Note 10 Pro) a vpravo jsou pak Epixy s plným výkonem svítilny.

Baterie – držák, který předčí vaše očekávání

Když se podíváme blíže na baterii, jako první nás nejspíš napadne, že jde o AMOLED a výdrž bude o dost slabší, než jak tomu je u Fénixů. Opak je pravdou, protože Epixy dostaly stejnou baterii, jako má model Enduro 2! Níže přikládám tabulku, ve které si můžete porovnat jednotlivé modely, z pohledu výdrže porovnat (v závorce jsou hodnoty s Always-on displejem), ale teď se pojďme podívat na zkušenost z praxe.

Pohled na AMOLED displej Epix Pro

Výdrž baterie Epix Pro je perfektní při pomyšlení, že hodinky mají AMOLED displej.

Hodinky jsem dobíjel v úterý 12. 7. večer na 95 % baterie a poté jsme odjeli na dovolenou do Řecka, kde jsem hodinky plně využíval a „ždímal“ jak to jen šlo. Dvakrát denně jsem běhal (většinou 2-2,5 hodiny). K tomu jsem s nimi plaval a nechyběly ani chodecké aktivity.

Suma sumárum to za týden dalo 27 hodin aktivit na GPS a hodinky stále ukazovaly 22 % baterie. Nutno podotknout, že jsem zapínal také svítilnu na plný výkon a hodinky nesundával ani během spaní. K tomu jsem měl zapnutý Pulzní oxymetr.

Dále jsem při polovině běhů poslouchal hudbu a nechyběly ani 2 hodiny navigace. A aby toho nebylo málo, tak bylo v Řecku tou dobou přes 40 °C na slunci, což má na výdrž baterie také výrazný vliv. Po této zkušenosti mohu s klidným srdcem říct, že Epix Pro 51 mm je opravdový držák a i přes AMOLED displej nabízí luxusní výdrž baterie. Řada Fénix by se měla třást.

 

Garmin Epix 2, 42mm

Garmin Epix 2, 47 mm

Garmin Epix 2, 51 mm

Režim chytrých hodinek

10 dní (4 dny)

16 dní (6 dní)

31 dní /11 dní)

Úsporný režim

14 dní

21 dní

41 dní

GPS

28 hod. (20 hod.)

42 hod. (30 hod.)

82 hod. (58 hod.)

Všechny navigační systémy

21 hod. (16 hod.)

32 hod. (24 hod.)

62 hod. (48 hod.)

Všechny navigační systémy + multifrekvenční příjem

13 hod. (10 hod.)

20 hod. (15 hod.)

38 hod. (30 hod.)

UltraTrac

49 hod.

75 hod.

145 hod.

Expediční režim

až 9 dní

až 14 dní

až 27 dní

 

Mapy – skvělé rozlišení a pohodlné ovládání dotykem

Jak jsme již zvyklí, mapy jsou u nejvyšších modelů hodinek Garmin samozřejmostí. Ke každým Epixům dostanete voucher, jenž slouží k získání přesnějších map České republiky. Navigace také funguje skvěle a díky snadné čitelnosti lze podle map běžet, jít nebo třeba jet na kole i bez předem navolené mapy někde doma u kávy.

A jak je na tom ovládání? S dotykem je to velice jednoduché a ušetří to nejen vaše nervy, ale i čas nebo nepříjemné bloudění. Přestože si při probíhající aktivitě vypnete veškeré ovládání přes dotyk, tak u map si jej můžete nechat zapnutý. A řeknu vám, že bez něj už nikdy nebudete chtít mapy ovládat. Navíc jsou Epixy vybaveny 32 GB pamětí, což znamená, že se vám do nich vejdou všechny mapy, mnoho hudby a také aplikací. Skvělé, že?

Pohled na mapy v hodinkách

Navigace při jízdě na kole je taky velice precizně zpracovaná a při přiblížení je orientace na mapě dobře čitelná. Pro předem navolené mapy nechybí ani ukazatel toho, kolik metrů vám ještě chybí vystoupat, či sklesat (fotka vpravo).

Funkce – Staré i nové aktivity

Epix Pro jsou prostě nabušené až po vrch. Najdete zde stejné aktivity jako v předchozím modelu, tzn. běh, horské kolo, cyklistika, chůze, turistika, síla, jóga, apod. Přibyly však i nové, jako třeba MMA, Tubing, anebo týmové sporty jako fotbal, ragby, ultimate frisbee a mnoho dalších. Díky nepřebernému množství funkcí si tak na své přijde široká škála lidí od běžců, přes cyklisty až po vojáky.

Pohled na displej hodinek Epix Pro

Chcete vědět, jestli se ve svém tréninku zlepšujete? Pak oceníte metriky Garminu.

Z výše zmíněných základních aktivit si pak umí hodinky vypočíst metriky jako VO2Max, watty, tempo s korekcí sklonu, ale taky Grit and Flow pro MTB aktivitu. Skvělé a ještě lepší, což se mi na Garminu hrozně líbí. Máte prostě mnoho možností a variant, co si měřit.

Samozřejmostí je i Garmin Pay, díky kterému si pohodlně zaplatíte kdekoliv bez nutnosti tahat s sebou fyzicky kartu, protože hodinky máte přeci většinou u sebe.

Mezi nové a zajímavé metriky patří Skóre do kopce a skóre vytrvalosti, které se nově dostaly i běžcům. Aby se vám začaly tyto metriky počítat, je nutné hodinky nosit nejméně 14 dní. Důležitou roli u těchto metrik hraje sport, který provozujete. A dle vypozorovaných skutečností je důležitá délka aktivity (v mém případě dlouhé běhy), jelikož po nich vždy skóre vytrvalosti vzrostlo. Z mého úsudku jde nejspíše o to, že po delším běhu algoritmus přepočítá tuto aktivitu na body a zanese do statistiky této metriky.

Pohled na displej hodinek Epix Pro skóre běhu

Skóre do kopce je také zajímavé a ukáže vám na první obrazovce bodové ohodnocení od 0 do 100 a následně tři hodnoty, kterými jsou „Vytrvalost do kopce“, „Síla do kopce“ a VO2Max. Navíc vám hodinky dokáží podat tip, co máte při běhu do kopce dělat, abyste toto skóre a svoje dovednosti zlepšili.

Další novinky, které je dobré zmínit

Jednou z nich je mód „Redshift“ (displej bude mít červený nádech) díky kterému budou mít vaše oči večer více pohodlí a nebudou tolik namáhány.

I počasí dostalo jiný kabát a nové funkce, které vás budou jistě bavit. Nově totiž v mapě můžete zvolit překryv výskytem srážek, pokrytí mraky, teplotou nebo větrem. Tato novinka vypadá opravdu moc hezky a věřím, že do budoucna Garmin tuto možnost přidá i do aktivit, kde byste si mohli zobrazit při navigaci překrytí například srážkami, abyste věděli, kdy vás zastihne déšť a mohli si tak ještě lépe rozplánovat svoji sportovní aktivitu.

Redshift na hodinkách Epix Pro

Režim Redshift šetří nejen vaše oči, ale tuto funkci ocení i vojáci.

Další novinkou je funkce „Poslední doplňky pro rychlý přístup k doplňkům“ a to opravdu odkudkoliv, dokonce i z probíhající aktivity. Do této funkce se dostanete delším přidržením tlačítka „Lap“.

A nezapomnělo se ani na rychlost nabíjení, které se nyní místo dvou hodin blíží pouze jedné.

Chcete upgradovat? Vyplatí se to?

Za mě rozhodně ano. Pokud máte Epix Gen1, nebude upgrade krokem vedle. Dostanete mnohem výkonnější baterii, ještě lepší displej a spoustu nových funkcí. A pokud jste z řady Fénix, bude rozhodování záviset především na preferencích.

U Epixů jde o úplně jiný displej a záleží tedy, zda byste si na AMOLED zvykli. Já je porovnával s Fénix 6 Pro a zde jsou zásadní rozdíly, když pominu odlišné displeje. Jako zásadní tedy vidím výdrž baterie, větší displej s lepším rozlišením, počasí, snímač tepové frekvence (o mnoho přesnější) a v neposlední řadě svítilna, kterou jsem dost využíval, ačkoliv jsem si prvně myslel pravý opak.

Mimo jiné jsou zkrátka hezčí, i přes minimální designové změny. A za co si ještě stojí připlatit, pokud sportujete denně a nemáte úplně silnou ruku? No přeci za verzi Titan, která nabídne o 10 gramů nižší váhu. Tu však při rychlém nebo dlouhém běhání zaručeně poznáte!

Závěrem bych si dovolil ukázat malé porovnání Fénix 6 Pro a Epix Pro 51 mm

Model Fenix6 (vlevo) a Epix Pro (vpravo) na ruce

Zobrazení srdečního tepu na Epixech vypadá prostě mnohem lépe. I tloušťka pouzdra je u Epixů mnohem komfortnější.

Model Fenix6 (vlevo) a Epix Pro (vpravo)

Rozdíl ve snímačích tepu je taky hodně markantní a již tohle srovnání napovídá, že přesnost Fénixů 6 Pro je o hodně slabší, než u Epix Pro.

Model Fenix6 (vpravo) a Epix Pro (vlevo)

A na závěr ještě srovnání čitelnosti displejů na přímém slunci. Za mě je rozhodně lepší u Epix Pro, avšak u Fénixů jsou naopak o malé procento lepší pozorovací úhly.

Model Forerunner 965 (nahoře) a Epix Pro (dole) na ruce

Ještě nesmí ani chybět porovnání Forerunner 965 a Epix Pro 51mm.

Tuto recenzi pro vás připravil Patrik Bejček. Patrik se intenzivně věnuje běhání přibližně 7 let. Nejdelší závod běžel v Beskydech na Czech Ultra Trail Tour, kde skončil 8. na trati dlouhé 49 km s převýšením 1600 metrů a ani nepříznivé sněhové podmínky ho neodradily. Avšak nejtěžší a nejintenzivnější závod byl LHUT Skyrace 30 km s 2000+ výškovými metry, na kterém se zranil a na pár měsíců odložit běžecké boty. Nejpyšnější ze sezóny 2023 je na svůj výkon ve Vídni na Vienna city marathon, kde maraton uběhl za čas 2:49:05 hod (3:59/km). Patrika a jeho výkony můžete sledovat na INSTAGRAMu.